Hlavní obsah

Starace se utká s domácím Pavlem

Tenisový turnaj v Bukurešti má dnes na programu zbylé zápasy druhého kole. V jednom z nich změří síly turnajová trojka Potito Starace a domácí kvalifikant Andrei Pavel. Ve vzájemném utkání se střetnou vůbec poprvé.

Foto: merseysidesport.com

Ilustrační foto - tenis.

Článek

25letý Ital postoupil od začátku roku světovým žebříčkem už o 52 příček a momentálně je tak 31. hráčem světa. Letos tedy zažívá rozhodně svou nejlepší sezonu kariéry, ve které mu však stále něco chybí - turnajové tituly. Na okruhu ATP prozatím nikdy nezvítězil, i když tomu letos byl velmi blízko. Do závěrečného zápasu se probojoval už dokonce dvakrát - v Kitzbuhelu a Valencii. Oba tyto turnaje se hráli na antuce, což je bezpochyby Staraceho oblíbený povrch, i když rodák z Beneventa měří 193cm.

Dobře si Starace vedl i na Open Seat v Barceloně, kde sice vypadl ve 3. kole, ale na raketě Rafaela Nadala. Svou formu prokazoval i v Římě, tam si poradil se dvěma velmi dobrými antukáři - Callerim a dokonce i s bývalou světovou jedničkou Juanem Carlosem Ferrerem. Následně sice vypadl s Rusem Davyděnkem, ale určitě byl se svým vystoupením spokojen. Stejně tak rozhodně neudělal ostudu v Portschachu, kde podlehl v osmifinále Hewittovi. Na Roland Garros se mu stal osudným los, nýbrž ve třetím kole potkal Rogera Federera. Kromě turnajů ATP startoval i na několika challangerech; v Neapoli a San Marinu zvítězil, semifinále si zahrál v Luganu a mezi nejlepší osmičkou byl v Sunrise.

O další úspěch se Ital momentálně pokouší v Bukurešti, kde si v úvodním kole poradil ve třech setech s Kristofem Vliegenem. Dnešním soupeřem mu bude domácí Andrej Pavel, který sehrál svůj první zápas na okruhu ATP už v roce 1990, z čehož je jasné, že zdaleka nepatří mezi mladíky, ba naopak. Ve svých 33 letech je na opačné straně barikády a jeho kariéra se tak pomalu blíží ke konci, o čemž vypovídá i jeho nynější postavení v žebříčku - 90. místo.

Na svém kontě má už několik úspěchů, i když ne zrovna mnoho. Trofej pro vítěze podniku na okruhu ATP ve dvouhře získal třikrát. Letos byl velmi blízko další, když se překvapivě probojoval do finále turnaje v Umagu, ale v závěrečném zápase ho přemohl Carlos Moya. O čtvrtý titul bojuje momentálně na domácí půdě a prozatím se mu to daří, v prvním kole totiž porazil celkem hladce s Oscarem Hernandezem.

Do mírné role favorita je dnes pasován v žebříčku lépe postavený Ital s kursem 1.55. Pavel letos nejen v Umagu dokázal, že ještě nepatří do starého železa a stále má i na nejlepší hráče světa. Dnes tak rozhodně není bez šance, u bwin si na něj vsadíte s kursem 2.14.

Reklama