Hlavní obsah

Blake změří síly s domácím Bjorkmanem

V Evropě se tento týden hrají hned tři podniky okruhu ATP. Část nejlepších světových hráčů zamířila do Stockholmu, kde bojují o celkovou dotaci 680 250 euro. Na startovní listině nechybí sedmý hráč světa James Blake, kterému bude v úvodním kole soupeřem Jonas Bjorkman.

Článek

Ve vzájemném duelu se tito tenisté utkali doposud dvakrát. Premiérový souboj odehráli už v roce 2001 na tvrdém povrchu v Tokyu, kde se stejně jako o dva roky později v New Yorku radoval z vítězství Blake.

27letý Američan vstoupil do probíhající sezony vítězstvím na turnaji v Sydney, kde ve finále porazil Carlose Moyu. V osmifinále na Australian Open vypadl rodák z New Yorku s Fernandem Gonzalezem a o týden později nestačil až ve finále v Delray Beach na Belgičana Xaviera Malisse. Následně se mu moc nedařilo, ale ve výborné formě se představil v Houstonu, kde prohrál v semifinále s Marianem Zabaletou.

Ve Wimbledonu ukončil své putování již ve třetím kole s Juanem Carlosem Ferrerem, ale výborně zahrál na domácí půdě v Los Angeles, kde nestačil až ve finále na Radka Štěpánka. Ve čtvrtfinále turnaje v Indianapolis byl nad jeho síly krajan Querrey a v Montrealu musel kvůli problémům s břichem vzdát zápas druhého kola s Lleytonem Hewittem. Velmi dobré výkony podával rodák z New Yorku následně v Cincinnati, kde porazil například Španěla Ferrera nebo Nikolaje Davyděnka, a nakonec nestačil až ve finále na Rogera Federera.

S vizitkou jednoho z favoritů vstupoval na US Open, což dokázal potvrzovat pouze do osmifinále. Mezi nejlepší šestnáctkou totiž narazil na Tommyho Haase, a i když vedl už 2:1 na sety, tak nakonec prohrál v tiebreaku pátého setu. Od té doby se představil pouze v Davis Cupu proti Švédsku.

Právě v zemi Vikingů bude svůj tenis prezentovat i dnes a rovnou proti domácímu hráči. Tím bude tenista z jiné generace - 35letý Jonas Bjorkman, jehož hráčská kariéra je samozřejmě už na samém závěru, ale přesto stále patří mezi elitu. Momentálně je 57. tenistou světa - nejlépe na tom byl v roce 1997, když se 3. listopadu dostal na čtvrtou pozici. V posledních sezonách se však spíše specializoval na čtyřhry, ani letos tomu není jinak. Momentálně je 11. nejlepším deblistou na světě. V páru s Mirnyjem se v roce 2007 už dokázal probojovat například do finále Australian Open.

Úspěchy však zaznamenal i v singlu; čtvrtfinále si zahrál na turnaji v Marseille a dokonce do semifinále se probojoval v červnu v Nottinghamu, kde ho vyřadil až Arnaud Clement. Tím jen potvrdil své umění na trávě, které prokázal i na Wimbledonu, kde si loni zahrál semifinále a letos skončil v osmifinále na raketě Tomáše Berdycha. Od té doby ale nikde nepřešel přes druhé kolo.

Na výhru Jamese Blaka vypsala sázková kancelář bwin kurs 1.09. Naopak vítězství domácího Jonase Bjorkmana ocenili bookmakeři kursem 5.14.

Reklama