Hlavní obsah

Druhá liga: pikantní souboj v Příbrami

Ačkoliv prvoligové soutěže se po celé Evropě kvůli reprezentačním zápasům tento víkend zastavily, druhé ligy dál pokračují ve svém kolotoči. A nejinak je tomu i u nás. Největším dnešním lákadlem je bezpochyby souboj třetí Marily Příbram s dvanáctou Duklou Praha.

Článek

Tyto dva týmy totiž mají mnoho společného. Dukla Praha je jedním z nejslavnějších týmů české, potažmo československé kopané. Tento tým však v sezoně 1993/94 padá poprvé v historii z nejvyšší soutěže a aby mohl vůbec hrát druhou ligu, spojuje se s Příbramí a vzniká název FC Dukla a.s. Následně na scénu nastupuje mecenáš Starka, přestěhuje tým do Příbrami a následuje krátká éra názvu Dukla Příbram. Postupem let název Dukla Příbram nahradil FK Marila Příbram. Původní, slavná Dukla Praha pak kope amatérské soutěže, její zašlou slávu se snaží obnovit mnoho slavných internacionálů. A v letošním roce se to konečně podařilo. Dukla Praha odkoupila druhou ligu od Jakubčovic a v letošní sezóně se snaží, aby tuto soutěž udržela.

Nyní však k dnešnímu souboji. FK Marila Příbram v loňské sezoně spadla z nejvyšší české soutěže a letos si ve druhé lize stanovila jasný cíl – okamžitý návrat zpět do ligy. Kádr opustilo přes sezonou mnoho zkušených hráčů, mimo jiné i kapitán Rudolf Otepka. Byli však nahrazeni mladšími a jak se zdá, tento tah zatím vychází. Příbram je momentálně na třetí pozici s 21 body, před ní jsou pouze o bod druhý Hradec Králové a o dva body bohatší SFC Opava.

V dnešním zápase je Příbram papírovým favoritem, a to i přesto, že poslední dvě kola jí příliš nevyšla. Před 14 dny nenašla recept na úpornou obranu Hradce Králové a doma s ním pouze remizovala 0:0. Minulý víkend následovala vůbec první porážka v soutěži, Příbram nestačila na HFK Olomouc (2:0). Svěřenci kouče Františka Baráta se mohou pyšnit velmi dobrou defenzivou, vždyť v 10 zápasech inkasovali pouhých 5 branek. Střelecky tým táhne Daniel Huňa, útočník, jenž nastřílel celou třetinu branek svého týmu, tedy přesně pět. Příbram má na domácím hřišti vcelku dobrou bilanci: 3-2-0 při skóre 10:2.

Dukla Praha zajíždí na stadion u Litavky v pozici outsidera, a to hlavně díky postavení v tabulce. Pražanům momentálně patří 12. příčka se ziskem 10 bodů. Tento stav však odpovídá cílům, které si tým před sezonou stanovil. Dukla momentálně spoléhá na své výjimečné domácí prostředí, venku se jí velmi nedaří. Z pěti zápasů dokázala urvat pouze jeden bod, když ve 4. kole remizovala v divokém zápase v Jihlavě 3:3. V týmu, jak se zdá, však nechybí nesmírná bojovnost a odhodlání. Vždyť z posledních tří kol získala Dukla 6 bodů, přičemž doma porazila celky Ústí a Vítkovic, tedy týmy, jež se budou také rvát o záchranu. V dnešním zápase budou mít navíc svěřenci Güntera Bittengela jistě velikou motivaci, aby alespoň bod z Litavky přivezli.

Bookmakeři společnosti bwin dnes pochopitelně věří více domácím, na které vypsali kurs 1.25. Kdo věří v investici do nerozhodného výsledku, tak má k dispozici hodnotu 5.00 rovných. Nejvyšší kurs a to 9.00, vypsala společnost bwin na vítězství hostující Dukly Praha.

Reklama