Hlavní obsah

Berdych se utká s Karlovičem

Tenisový turnaj ve švýcarské Basileji s celkovou dotací 850 250 eur dnes pokračuje čtvrtfinálovými zápasy. V jednom z nich se představí i nejlepší český tenista současnosti Tomáš Berdych, který narazí na Chorvata Iva Karloviče.

Článek

Oba hráči se na okruhu ATP střetli zatím pouze jednou, ale vzpomínky na tento duel mají určitě velmi živé. Potkali se totiž před měsícem ve čtvrtfinále v Bankoku, kde se po setech 7-5 a 6-4 radoval z vítězství Tomáš Berdych.

22letý hráč zakončil loňskou sezonu jako česká jednička a ani letos tomu nebude jinak. Aktuálně 13. tenista žebříčku pro nasazování do turnajů sice zvítězil pouze na jednom podniku (v úvodu června triumfoval v německém Halle), ale dlouhodobě podává stabilní výkony. Po úspěšném vystoupení v Davisově poháru došel Berdych do semifinále na již zmíněném turnaji v Bankoku. Mezi nejlepšími čtyřmi si měl podle papírových předpokladů poradit s Němcem Beckerem, který však byl nad jeho síly. Na nedávném turnaji v Tokyu se Berdychovi rovněž dařilo a vypadl až v semifinále s Richardem Gasquetem.

Rodák z Valašského Meziříčí ještě před týdnem pomýšlel dosti reálně i na účast v Turnaji mistrů, na který postupuje osm nejlepších žebříčku ATP Champions Race. V Madridu však Berdych neuspěl, když hned na úvod prohrál s pozdějším vítězem Nalbandianem a o účast na závěrečném podniku sezony tak pravděpodobně přišel, i když ještě zbývá odehrát turnaj Série Masters v Paříži. Momentálně však 22letý český tenista bojuje v Basileji, kde už vyřadil Španěla Lopeze a také domácí nadějí Stanislase Wawrinku, kterému nasázel hned 22 es.

Ivo Karlovič prožívá letos stejně jako Berdych nejlepší sezonu své kariéry, díky čemuž má stále rovněž šanci zahrát si na závěr roku v Šanghaji. Až do tohoto roku chorvatský tenista nezvítězil ani na jednom turnaji ATP, ale letos triumfoval již třikrát. Naposledy zvítězil tento měsíc ve Stockholmu, kde vyřadil například Francouze Clementa, Tommyho Haase nebo ve finále domácího Thomase Johanssona.

V prvním kole basilejského turnaje vyřadil 28letý hráč s přehledem na divokou kartu hrajícího Švýcara Chiudinelliho. V osmifinále si urostlý Chorvat překvapivě poradil i se světovou sedmičkou – Jamesem Blakem, kterého zdolal po dvou hodinách hry ve třech setech.

Tomáš Berdych je v dnešním duelu mírným favoritem, když na jeho výhru vypsala sázková kancelář bwin kurs 1.67. Na vítězství Iva Karloviče určili bookmakeři kurs 1.95.

Reklama