Hlavní obsah

Od Valencie se čeká "povinné" vítězství

Hořkou pilulku museli před dvěma týdny spolknout fotbalisté Valencie. Tým, kterému se i v domácí lize přestalo dařit, si odvezl porážku ze hřiště Trondheimu a výrazně si tak zkomplikoval situaci v základní skupině Ligy mistrů. Do ještě vážnějších problémů by se Valencie dostala, kdyby dnes Norům porážku na své půdě neoplatila.

Článek

Až do konce září přitom zažívali hráči trenéra Florese sezonu jako z říše snů. Ve španělské lize válcovala Valencie jeden tým za druhým, po šesti kolech měla na svém kontě 15 bodů a důležité body si dokázala přivézt v Lize mistrů ze hřiště Schalke, které díky gólu Davida Villy porazila 1:0. Začátkem října ale jako když utne. Nejprve nezvládli domácí utkání s Chelsea, se kterou prohráli 1:2. To odstartovalo mizérii i v Primera Division, kde nejprve prohráli na svém stadionu s barcelonským Espanolem a z dalších tří utkání dokázali uspět jen proti La Coruně. A aby toho nebylo málo, o všechny body přišli také před dvěma týdny na hřišti Rosenborgu Trondheim, kde domácí zvítězili 2:0. Prohra 0:3 na stadionu Sevilly už se trenéru Floresovi stala osudnou a na jeho místo přišel kouč PSV Eindhoven Ronald Koeman. Slavný nizozemský reprezentant se uvedl o tom to víkendu a premiéra se mu u nového týmu vydařila: z Mallorky si Valencia odvezla vítězství 2:0 a její ztráta na vedoucí Real Madrid se smrskla na pouhé čtyři body. Horší je ale situace v Lize mistrů. Tam je Valencia až třetí v tabulce a pokud nyní neporazí Trondheim, dostane se do vážných problémů - už proto, že jeden ze zbývajících dvou zápasů bude hrát v Londýně proti Chelsea. "Bude to fyzicky náročný zápas," řekl Koeman pro stránky klubu. "Pro Rosenborg už domácí sezona skončila a přes jejich umístění se v Lize mistrů určitě nevzdají bez boje," dodal Koeman, kterému bude proti norskému týmu chybět obránce Alexis.

Zmínka o umístění v norské lize byla na místě. Rosenborg, kdysi jasně nejlepší klub severské ligy, se letos trápil a i přes silný závěr - Trondheim vyhrál tři ze čtyř posledních utkání - to nestačilo na víc než páté místo. To také stálo místo trenéra Knuta Torema, kterého nahradil Trond Henriksen. Příští rok si Rosenborg v Lize mistrů nezahraje a jeho hráči tak mají letos na dlouho poslední šanci ukázat v milionářské soutěži své kvality. O těch se Evropa dozvěděla už v prvním utkání základní skupiny, kdy Trondheim dokázal remizovat na hřišti trápící se Chelsea 1:1. Poté si Norové situaci značně zkomplikovali, když ve druhém zápase prohráli na vlastním hřišti se Schalke, ovšem výhra nad Valencií dostala Rosenborg znovu do hry. Tabulka skupiny B je tak nyní velmi vyrovnaná: nejblíže k postupu má Chelsea, ani ta ale nemá nic jisté a další tři týmy od sebe dělí jediný bod. Trondheim, který zatím dokázal v Lize mistrů vyhrát na hřišti soupeře jediný zápas, by nyní určitě bral remízu, která by mu mohla stačit a která by na španělské půdě byla úspěchem. Podle záložníka Skjelbreda se ale hosté nechystají předvést na stadionu Mestalla tuhou obranu. "Moc touží nás porazit po tom, co prohráli na Lerkendalu. Přesto věřím, že je můžeme zaskočit znovu. V poslední době hrajeme dobře, v týmu je dobrá atmosféra," prohlásil Skjelbred. "V posledních zápasech jsme hráli spíše útočně a na Mestalle nevyběhneme s tím, že budeme chtít uhrát remízu 0:0."

V minulém utkání Rosenborg dokázal Valencii porazit, to ale nemění nic na tom, že Španělé jsou dnes jasnými papírovými favority, na jejichž výhru vypsali bookmakeři kurs 1.20. Pokud věříte norskému klubu i dnes, vsaďte si na jeho neprohru v kursu 3.72. A pokud se chcete bavit, počkejte si do začátku zápasu a teprve potom začněte sázet live!

Reklama