Hlavní obsah

Bundesliga: sobota plná zajímavých soubojů

Hned tři velmi zajímavé souboje přinese sobotní program německé Bundesligy. Úřadující mistr Stuttgart hostí lídra tabulky Bayern, v souboji dvou ambiciózních celků narazí Schalke na Hamburk, a Brémy hostí nejlepšího nováčka sezóny, čtvrté Karlsruhe.

Článek

MSV Duisburg - VfL Bochum  (pátek 20:30)

Pro Dusiburg představuje tento zápas jedinenčou šanci odpoutat se ze sestupových pozic. Soupeřem mu bude Bochum, která je pouze o tři body nad zónou sestupu. Zápas dvou týmů ze stejného regionu můžeme označit za derby a také je již vyprodán. V hledišti MSV arény by tedy mělo být obsazeno všech třicet jedna tisíc míst.

Duisburgské zebry budou jistě spoléhat i na novou posilu Roqueho Juniora, který si odbyde svou premiéru v MSV aréně. Trenér Rudi Bommer od něj hodně očekává. "Už jenom tím, že je na hřišti je pro nás cenný," myslí si. "V minulém kole proti Karlsruhe hrál výborně. Protože budeme postrádat Schlickeho, měl by proti Bochumi vytvořit stoperskou dvojici s Iulianem Filipescem," dodal Bommer. Kromě potrestaného Schlickeho budou zebry kompletní.

VfL Bochum bude mít v hledišti tři tisícovky svých příznivců a určitě bude chtít navázat na impozantní vítězství 5:3 z minulého kola proti Wolfsburgu. Trenér Bochumi Marcel Koller však tvrdí, že to pro páteční zápas v Duisburgu to nic neznamená. "Další zápas začínáme opět od nuly, ačkoliv naše sebedůvěra bude vyšší." Bochum bude pro zranění postrádat hned několik opor. Martin Meichelbeck, Oliver Schroder a Philipp Bonig do utkání určitě nezasáhnou. Drobné dilema bude muset Koller vyřešit mezi brankáři, v minulém kole dostal šanci Rene Renno, ale i přes vítězství dostal tři branky a nepočínal si nejjistěji, na svoji šanci je připraven i Jan Laštůvka.

MSV Duisburg

Starke - Lamey, Roque Junior, Filipescu, Caceres - Grlic, Tararache - Tiffert, Georgiev, Idrissou - Ishiaku

VfL Bochum - pravděpodobná sestava:

Renno - Concha, Maltritz, Yahia, Pfertzel - Imhof - Epalle, Sestak, Dabrowski, D. Fuchs - Mieciel

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.20 - 2.85

Tip EuroFotbal.cz: 1

Hansa Rostock - Energie Cottbus

Cottbus chce navázat na úspěšný domácí zápas z minulého kola, kdy si Energie překvapivě poradila se Schalke, a hlavně se chce konečně odpoudat od samého chvostu tabulky. Hanse se však doma v poslední době daří, porazila zde Stuttgart a o body okradla Schalke i Karlsruhe.

Rostock sice doma boduje, jenže venku se nováčkovi nedaří. V minulém kole to potvrdil prohrou v Brémách, kde na domácí Werder nestačil a prohrál 0:1. Proto si chtějí doma proti poslední Cottbusi spravit chuť. A zápas to nebude zajímavý díky rivalitě klubů jen pro fanoušky, ale toto derby má určitě pestrou chuť i pro domácího veterána René Rydliewicze, kterého Cottbus fotbalově vychovala. "Hrál jsem za Energii jako junior a celá moje rodina - od otce po prarodiče - Cottbusi fandí," svěřil se německému Kicker magazínu. Do důležitého zápasu však nemůže za domácí nastoupit tvůrce hry Hansy Stefan Beinlich, který si stále léčí poraněné rameno.

Poslední dva ligové zápasy prozradily rostoucí formu hostů. Nejprve Energie okradla v Bielefeldu domácí Arminii o dva body a v minulém kole v již zmíněném utkání doma porazila silné Schalke 1:0. Sérii zápasů bez prohry by hosté určitě rádi protáhli a do východoněmeckého derby půjdou, podle slov současné jedničky Energie Gerharda Tremmela, s chutí. "Bude to jedno z nejzajímavějších utkání sezony a vítězství nás vrátí zpátky do hry," uvedl. S hráči však do Rostocku nepojedou Steffen Baumgart, který má problém se stehením svalem a Jiayi Shao, jehož trápí koleno.

Kluby se naposled v derby potkaly v předminulé sezoně ještě jako druholigové a zápas skončil lépe pro Cottbus, ta tehdy Hansu přehrála 2:0.

Hansa Rostock

Wächter - D. Langen, Sebastian, Orestes, M. Stein - Rydlewicz, Bülow, Rathgeb, Rahn - Agali, Kern

Energie Cottbus - pravděpodobná sestava:

Tremmel - da Silva, I. Mitreski, Kukielka, Cvitanovic - Bassila - S. Angelov, T. Rost - Skela - Rangelov, D. Sörensen

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.30 - 3.70

Tip EuroFotbal.cz: 02

VfB Stuttgart - Bayern Mnichov

Obhájce titulu a současný lídr Bundesligy. To je sobotní zápas 13. kola mezi VfB Stuttgart a Bayernem Mnichov. Domácí se pomalu probouzejí ze zlého snu ze začátku sezony a v posledních dvou zápasech zvítězili. Zato dosud dominatní Bayern v posledních třech zápasech, počítaje Pohár UEFA, jen remizoval.

Domácí fanoušci si konečně ulevili. Jejich miláčci totiž konečně začli sbírat body a šplhají tabulkou vzhůru. Naposledy se VfB podařilo ukořistit tři body v Norimberku, kde poslední mistr Německa zvítězil 1:0 a postoupil na jedenácté místo. Jen v Lize mistrů to stále nešlape. Po čtyřech zápasech v základní skupině nezískali domácí ani bod a naposled podlehli v pěkném zápase v Lyonu domácímu Olympiku. I přes poslední úspěchy VfB v domácí soutěži ztácí Stuttgart na vedoucí Bayern 12 bodů a právě ve vzájemném zápase může náskok hostů snížit. V pokusu o to se však budou muset obejít bez Arthura Boky, který léčí zraněné koleno a Antonia da Silvy, jenž má problém s lýtkovým svalem.

Vedoucí Bayern v posledních týdnech nepředváděl zrovna oslnivé výsledky. Začlo to šťastným vítězstvím v Poháru UEFA na půdě CZ Bělehrad a pokračovalo serií remíz. Ta v Dortmundu s domácí Borussií sice není tak velká tragédie, ale domácí remízy s Frankfurtem a s Boltonem za ztrátu v Mnichově považují. Dobrou zprávou pro hosty je poslední výkon Lukase Podolského právě ze zápasu Poháru UEFA doma s Boltonem. Mladý reprezentant se v prvním poločase dvakrát trefil a upozornil tak Ottmara Hitzfelda, který v součastnosti dával přednost útočné dvojici Toni - Klose, že střílet góly rozhodně nezapomněl. Narozdíl od připraveného střelce bude Ottmar Hitzfeld s největší pravděpodobností i v sobotu postrádat francouzského zadáka Willyho Sagnola, jenž sice začal po zdlouhavém zranění kolena trénovat, jenže proti VfB zřejmě nenastoupí.

V loňské mistrovské sezoně Schalke Bayern doma porazilo a do zítřejšího utkání pude se stejnou vervou, i když jeho současné umístění se tomu loňskému určitě nepodobá. I proto odbornící lehce favorizují Bayern.

VfB Stuttgart

R. Schäfer - Beck, Tasci, Delpierre, Magnin - Khedira, Fernando Meira, Hitzlsperger - Bastürk - Gomez, Cacau

Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:

Kahn - Lahm, Lucio, Demichelis, Jansen - Hamit Altintop, van Bommel, Zé Roberto, Ribery - Klose, Toni

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.30 - 3.40 - 1.75

Tip EuroFotbal.cz: 02

Schalke 04 - Hamburger SV

Souboj dvou týmů s nejvyššími ambicemi přinese utkání mezi Schalke 04 a Hamburkem ve Veltins areně. Zatímco hostující Hamburk může být s dosavadním průběhem sezony spokojen, Schalke se po dobrém začátku trápí a aktuálně ztrácí ze sedmého místa na svého nejbližšího soka osm bodů.

V úterním utkání Ligy mistrů proti milionářské Chelsea odehrálo Schalke dobrý zápas a nebýt dobře postavených tyčí branky hostů, jistě by domácí Konigsblauen získali více, než jeden bod za bezgólovou remízu. V Bundeslize to ale týmu z Gelsenkirchenu neklape, už čtyři utkání nevyhrál a v minulém kole dokonce šokoval prohrou v Chotěbuzi. "Potřebujeme přenést formu z Ligy mistrů i do domácí soutěže. Proti Chelsea jsme odčinili prohru s Chotěbuzi a nyní jsem optimista, co se týče utkání s Hamburkem," řekl trenér Schalke Mirko Slomka. Chybět mu ale bude suspendovaný kapitán Bordon a zranění Abel (koleno), Rodriguez (čéška), Kobiašvili (třísla) a Kuranyi s Varelou, kteří mají problémy se stehnem.

Hamburk narozdíl od minulé sezony prožívá parádní podzim a po těsné výhře nad Herthou stáhl náskok vedoucího Bayernu už jen na dva body. "Schalke má velmi vyvážený kádr a proti Chelsea ukázalo svoji sílu. Musíme se speciálně zaměřit na jejich silné zbraně," řekl k utkání kouč HSV Huub Stevens, který v týdnu odmítl nabídku z nizozemského PSV. Sobotní utkání bude pro něj speciální, na Schalke totiž strávil šest sezon a dovedl tým k zisku Poháru UEFA a druhému místu v lize. Podobně se bude cítít i brankář Frank Rost, který v průběhu minulé sezony přestoupil do HSV právě ze Schalke. V sestavě Hamburku bude chybět Zidan (záda) a zřejmě i český reprezentant David Jarolím, který laboruje s kolenem. Do sestavy se naopak vrací Kompany, který minule chyběl kvůli smrti matky.

Schalke 04

Neuer - Rafinha, Westermann, Krstajič, Bajramovič - Jones, F. Ernst - Rakitič - Asamoah, Larsen, Lövenkrands

Hamburger SV - pravděpodobná sestava:

Rost - Boateng, Reinhardt, Mathijsen, Atouba - Demel, Kompany - Olič, Trochowski, van der Vaart - Guerrero

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.25 - 2.60

Tip EuroFotbal.cz: 0

Werder Brémy - Karlsruher SC

Souboj třetího se čtvrtým týmem soutěže přinese překvapivě utkání mezi Werderem Brémy a Karlsruhe. Domácí Werder hraje na špici celkem očekávaně, naopak tak dobrý start nováčka soutěže čekal jen málokdo.

Hráči Brém prohráli své poslední utkání v Lize mistrů na Laziu 1:2 a výrazně tak snížili naděje na postup do osmifinále. "Hráli jsme naprosto mizerně," nebral si servítky sportovní ředitel klubu Klaus Allofs. V Bundeslize se ale Werderu daří, v posledním utkání porazil doma Rostock a svou šňůru neporazitelnosti natáhl už na sedm utkání. Proti Karlsruhe bude tým Thomase Schaafa chtít sérii protáhnout, nečeká ho ale nic jednoduchého, KSC je druhý nejlepší tým venku. "Jsou neuvěřitelně úspěšní. Jsem si jist, že takový začátek neočekávali ani oni sami. Střetneme se se silným soupeřem plným sebědůvěry," řekl na adresu hostujícího týmu Allofs. Za Werder určitě nenastoupí zranění Frings (koleno) se Sanogem (chodidlo) a nedoléčení Klasnič, Owomoyela, Hunt a Wome.

Karlsruhe v posledním utkání porazilo v duelu nováčků doma Duisburg, přesto kouč Edmund Becker musel v týdnu své svěřence varovat před uspokojením se současným stavem. "Dokud nezískáme zhruba 40 bodů, tak nemáme zajištěnou prvoligovou příslušnost i pro další sezonu," řekl 51letý trenér. "Ale teď ještě není vhodná doba na kalkulování." Karlsruhe i přes zranění své brankařské jedničky Markuse Millera (koleno) drží neprůstřelnost čtyři zápasy, bez prohry je jihoněmecký tým dokonce utkání šest. "Podle mě byla výhra nad Duisburgem velmi důležitá. Je vidět hodně příkladů, jak rychle může tým ztratit svojí pozici," dodal Becker. Ten bude moci využít, kromě již zmiňovaného Millera, kompetní kádr.

Werder Brémy

Wiese - Fritz, Mertesacker, Naldo, Tošič - Baumann - Andreasen, Borowski - Diego - Almeida, Rosenberg

Karlsruher SC - pravděpodobná sestava:

Kornetzky - Görlitz, Eggimann, Franz, Eichner - Carnell - Mutzel, Hajnal, Porcello - Kapllani, Timm

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 4.00 - 6.25

Tip EuroFotbal.cz: 1

Borussia Dortmund - Eintracht Frankfurt

Borussia v této sezoně zatím předvádí hodně nevyrovnané výkony. Nejprve doma odehraje více jak vyrovnané utkání s lídrem ligy Bayernem Mnichov a týden později podlehne dortmundský celek Hannoveru. V sobotu si chce napravit chuť v utkání s Eintrachtem Frankfurt.

Domácí trenér Doll komentoval prohru z minulého kola na půdě Hannoveru svérázně: "Chci konečně vidět pořádný výkon. Mám toho dost. V sobotu budou někteří hráči hodně překvapení, když je do zápasu s Frankfurtem posadím na lavičku." Hovoří například o Nelsonu Valdezovi. Ten díky mnoha absencím v týmu dostal letos dost šancí, jenže se do sítě soupeře trefil jen jednou a čest svému jménu určitě neudělal. Trenér domácích se takto vyjadřuje hlavně díky tomu, že začíná pociťovat tlak vedení na jeho osobu. To po něm totiž před sezonou chtělo, aby postavil z Borussie tým, který si v příštím roce zahraje v everopských pohárech. Jenže čtrnáct bodů za dvanáct kol tomuto cíli absolutně neodpovídá. K tomu mu ještě na už tak zvrásněném čele přidělává další vrásku Alexander Frei, který je po další operaci a týmu bude chybět samozřejmě i v sobotu.

Frankfurt si očividně vzal z debaklu 1:5 v Norimberku ponaučení. Tým totiž poslední dva zápasy neinkasoval, jenže k nule soupeřů připsal i nulu ze své strany a oba zápasy skončily 0:0. Remízy to však byly odlišné. Ta první domácí s Hannoverem fanoušky moc nepotěšila, ale minulý týden Eintracht všechny překvapil bodem v Mnichově, kde obral vedoucí Bayern Mnichov. A i díky tomu se stále drží na dosah pohárům. Na šestou příčku totiž ztrácí pouhý bod. Pokud však chce své umístění potvrdít i v Dortmundu, bude se muset obejít bez několika zraněných. Aleksandera Vasoskiho trápí zranění nohy, Marcel Heller má problémy se zády, Albert Streit, Markus Weissenberger a Alexander Meier zas s kolenem a Mehdiho Mahdavikiu trápí kotník.

Vloni se na Vestfálském stadioně ve vzájemném utkání radovali domácí a i do sobotního zápasu jdou jako favorité. A to i přes horší postavení v tabulce.

Borussia Dortmund

Weidenfeller - P. Degen, Brzenska, Kovac, Dede - Blaszczykowski, Tinga, Federico, Kringe - Petric, Klimowicz

Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:

Pröll - P. Ochs, Russ, Kyrgiakos, Spycher - Preuß, Inamoto, Chris, Köhler - Amanatidis, Takahara

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.40 - 4.60

Tip EuroFotbal.cz: 1

Hertha Berlín - Hannover 96  (sobota 15:30)

Vyzvat domácí Herthu BSC přijede na berlínský Olympiastadion Hannover 96. Hertha je po dvanácti zápasech zhruba tam, kde se očekávalo, ale Hannover svými výkony příjemně překvapuje a momentálně se pohybuje na příčkách zaručujících pohárovou Evropu.

Hertha se po skvělém začátku sezony trochu propadla a momentálně okupuje desátou příčku. "Potřebujeme se dostat na dobré místo před zimní pauzou," uvedl manažer Herthy Dieter Hoeneß. "Musíme ukázat větší kuráž," dodal. Hertha to ale nebude mít jednoduché, v příštích utkáních totiž narazí na čtyři ze šesti nejlepších týmů ligy. Navíc kapitán BSC Arne Friedrich v týdnu kritizoval své spoluhráče za nedodržování disciplíny a taktiky na hřišti: "Každý si dělá, co chce, nikdo není na svém místě." K nadcházejícímu utkání řekl své i mladý záložník Ebert: "Hannover má dobré mužstvo a je těžké předpovědět, jakým způsobem budou hrát. Ale závisí to na nás, my musíme udělat vše pro to, aby všechny body zůstaly v Berlíně." Trenér Lucien Favre bude v utkání postrádat pouze dlouhodobě zraněného záložníka Lucia, jinak je tým kompletní.

Hannover se po slabším začátku rozjel a momentálně čeká šest zápasů na přemožitele. Naposledy přehrál na domácím hřišti Dortmund a je na páté pozici. Udržet si jí i po tomto kole ale nebude snadná záležitost. "Chceme teď obzvlášť zvítězit, abychom se během reprezentační pauzy mohli cítit v pohodě," řekl Christian Schulz, předsezónní posila z Brém. V sestavě Hannoveru se určitě neobjeví zranění Brdarič (koleno) a Schroter (záda), naopak fit už je Hanno Balitsch. V minulé sezoně se ve vzájemných střetnutích radovali po jasných výhrách domácí, v Berlíně skončilo utkání 4:0, v Hannoveru dokonce 5:0.

Hertha Berlín

Drobný - Chahed, A. Friedrich, von Bergen, Fathi - Ebert, Mineiro, Šimunič, Gilberto - Okoronkwo, Pantelič

Hannover 96 - pravděpodobná sestava:

Enke - Cherundolo, Vinicius, Fahrenhorst, Tarnat - Lala, Schulz - Rosenthal, Pinto, Huszti - Hanke

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.25 - 3.30

Tip EuroFotbal.cz: 10

Reklama