Hlavní obsah

Turnaj mistrů: Federer chce být posledním semifinalistou

Tři účastníci závěrečných bojů turnaje mistrů jsou známy, ale překvapivě mezi nimi není Roger Federer. Světová jednička si postup musí vybojovat až v závěrečném zápase s Andy Roddickem.

Článek

Ale ani pokud Federer prohraje, není ze hry venku. Za těchto okolností by musel doufat, že o nic už nehrající Davyděnko porazí Gonzaleze. Právě posledně jmenovaný si hned na úvod vyšlápl na rodáka z Basileje a zkomplikoval mu tak cestu za čtvrtým titulem na Turnaji mistrů v kariéře.

Vše tak může rozhodnout Andy Roddick, který předevčírem přehrál Gonzaleze hladce 2:0 na sety a neuspěje-li dnes s Federerem, pak švýcarskému fenoménovi dosti pomůže. Narozdíl od svého soupeře nemá Roddick už co ztratit, postup mezi nejlepší čtyřku má už jistý. Do zápasu tak může jít úplně v klidu, i když svému soupeři podlehl celkem už čtrnáctkrát a pouze jednou ho dokázal porazit.

Své tažení po Turnajích mistrů Federer odstartoval před pěti lety, kdy podlehl pozdějšími vítězi Leytonu Hewittovi v semifinále. Další rok ale už svou účast proměnil v první titul a 12 měsíců poté se historie opakovala. I v následující sezoně se probojoval do finále, ale v památném duelu byl lepší David Nalbandian, který Federera dokázal dokonce dvakrát porazit i během posledních několika týdnů. Loni v Šanghaji se vítěz sedmy letošních turnajů vrátil na výslunní a letos tedy titul obhajuje.

V Šanghaji se mu ale prozatím nevede podle představ, když na úvod podlehl v už zmiňovaném zápase Gonzalezovi a dva dny poté zdolal po dosti tuhém boji nevýrazného Nikolaje Davyděnka. „Jsem už ze sezony psychicky i fyzicky unavený,“ konstatoval po zápase ruský tenista, který v semifinále bude chybět.

Andy Roddick se do Šanghaje probojoval jako pátý v pořadí a svou vstupenku už měl delší dobu jistou. Na to reagoval dosti dlouhou pauzou - od US Open sehrál pouze tři zápasy. Turnaj mistrů ale odstartoval velmi dobře, když si ve třech setech poradil se čtvrtým hráčem světa Davyděnkem. Středeční souboj s Gonzalezem mu vyšel ještě lépe, v prvním setu nebyl Chilan daleko od kanára, nakonec tento zápas vyhrál Američan po setech 6-1 a 6-4.

Roddickovi dnes sice už o nic nejde, ale rozhodně by rád pokořil světovou jedničku a do zápasu tak jistě půjde na sto procent. I přes to je však podle bookmakerů společnosti bwin jasným favoritem Federer s kursem 1.13 na jeho vítězství. Sázka na to že vyhraje Roddick je oceněna kursem 4.40.

Reklama