Hlavní obsah

Zajistí si Skotsko postup na Euro?

V dnešním souboji kvalifikační skupiny B přivítá druhé Skotsko třetí Itálii, která na svého soupeře ztrácí jediný bod, ale má zápas k dobru. Výhra před vyprodaným stadionem v Glasgow by však dala Skotsku jistotu účasti na Euru 2008.

Článek

Před branami finálového turnaje by tak zůstal buď druhý celek posledního mistrovství světa - aktuální lídr skupiny Francie, nebo úřadující světoví šampióni z Itálie.

„Musíme je dostat pod tlak. Jsme v Glasgowě doma a musíme Italům ukázat, že jsou daleko od domova,“ říká trenér McLeish. Ostrované se pyšní skvělou bilancí, když zvítězili ve všech domácích utkáních kvalifikace. Mužstvo kouče Alexe McLeishe zatím prohrálo třikrát - před rokem 0:2 s Ukrajinou, letos na konci března 0:2 právě s Itálií a v posledním duelu senzačně s Gruzií rovněž 0:2.

„Možná nevyhrajeme, ale buďte ujištěni, že hráči do toho dají maximum. V mužstvu panuje velmi dobrá nálada a nebojíme se neúspěchu,“ říká kouč McLeish.

Domácí mají k dispozici všechny hráče a nastoupí v nejsilnější možné sestavě. Skotové hodně sázejí na své dva útočníky Kennyho Millera a Jamese McFaddena. V brance se mohou Ostrované spoléhat na brankáře Sunderlandu Craiga Gordona.

„Myslím, že tajemství našeho mužstva je, že se každý podílel na výsledku a všichni hráli určitou roli,“ dodává obránce David Weir.

Italové si zkomplikovali boj o Euro hned v úvodu kvalifikačních bojů, když doma senzačně remizovali s Litvou a následně prohráli ve Francii 1:3. Od té doby však pokaždé zvítězili s výjimkou domácí remízy 0:0 s celkem ze země Galského kohouta.

Na soupisce národního mužstva Itálie chybí zkušení forvardi Del Piero a Filippo Inzaghi. Jejich nepovolání odůvodnil trenér Donadoni tím, že už jsou příliš staří na mezinárodní fotbal. Do kádru mistrů světa se naopak vrací útočník Alberto Gilardino. Vincenzo Iaquinta nemohl kvůli zranění nastoupit do posledního duelu s Gruzií, ale už je fit. Fabio Cannavaro se vrací po karetním trestu a nově byl povolán i Gianluca Zambrotta, který se zotavil ze zranění kotníku. Obránce Barcelony nahradí ve středu defenzivní řady Andrea Barzagliho.

Na vítězství Skotska vypsala sázková kancelář bwin kurs 3.75. Ve výhru Itálie věří bookmakeři o něco více s kursem 1.95. a na remízu si můžete vsadit v kursu 3.10.

Reklama