Hlavní obsah

Cibona s novým trenérem potřebuje vyhrát

Nejúspěšnější klub chorvatské historie - Cibona Záhřeb - v probíhající sezoně dosti tápe. Před Vánoci to dokonce vyústilo ve trenérskou rošádu. Na lavičku se posadil bývalý rozehrávač klubu Ivan Sunara, kterého dnes čeká premiéra v Eurolize. V důležitém zápase bude domácím soupeřem Aris Soluň, přímý konkurent Záhřebu v boji o postup do Top 16.

Foto: 057info.hr

Chris Warren (vpravo), opora basketbalistů Cibony Záhřeb

Článek

Ten loni Ciboně poprvé po čtyřech letech utekl a navíc dosti nešťastně, když rozhodly až vzájemné zápasy. Letos to však s s vítězem Euroligy z let 1985 a 1986 vypadá ještě hůře, jelikož v tuto chvíli ztrácí na přímý postup mezi elitní šestnáctku dvě vítězství a do konce základních skupin zbývá odehrát už pouze pět kol. Zabrat tak Cibona musí bezesporu i venku, kde se ji prozatím vůbec nedařilo, jelikož prohrála na palubovce Malagy, Arisu, Maccabi, Rytas a také Efesu. Všechna její dosavadní vítězství jsou tak z haly Dražena Petroviče, kde si modrobílí poradili s Efesem, Milánem a Le Mans.

Poslední domácí zápas jim však herně nevyšel a Malaga si tak odvezla vítězství 76:62. Ciboně se nedaří ani v domácí soutěži, jelikož s bilanci 8-7 okupuje až osmou příčku adriatické ligy. Všechny tyto neúspěchy zapříčinily konec trenéra Josipa Vrankoviče, kterého nahradil Ivan Sunara, jenž si dnes odbude trenérskou premiéru v Eurolize. „Je to pro nás velmi důležitý zápas, ale neměli jsme moc času na přípravu, od té doby co jsem převzal tým. Američtí hráči byli doma, hráli se dva zápasy hvězd. To však neznamená, že pro vítězství neuděláme všechno, protože podaří-li se nám to, pak budeme mít stále dobrou šanci na postup do Top 16,“ konstatoval nový lodivod záhřebských basketbalistů.

Jeho mužstvu se dnes postaví celek Arisu Soluň, který je na tom v tuto chvíli o jedno vítězství lépe. Půjde tedy o přímý souboj o postupovou příčku a pro hosty je tak dnešní zápas neméně důležitý. „Je to pro nás velmi důležitý zápas. Nehráli jsme dobře v posledních dvou soubojích s Maccabi a Malagou, ale moji hráči hledí dopředu a nyní chtějí porazit Cibonu, což by nás posunulo blíže Top 16. Víme, že mají nového trenéra a změny jsou pro soupeře vždy nepříjemné, ale jestliže budeme hrát dobře v obraně, mít doskoky a hrát dobře v ofenzívě, vítězství je na dobré cestě,“ řekl trenér Arisu Gordon Herbert, který stejně jako domácí kouč nepostrádá žádnou z opor.

Utkání má podle bookmakerů společnosti bwin favorita v domácích, když si na jejich vítězství můžete vsadit s kursem 1.60. Věříte-li však hostům, pak si u světové jedničky vsaďte za kurs 2.30.

Reklama