Hlavní obsah

Súdán se představí na šampionátu po 32 letech

Súdánští fotbaloví nadšenci jsou na vrcholu blaha, vždyť dlouhé tři desetiletí čekali na dobu, kdy se jejich reprezentace konečně zase probojuje na Africký pohár národů. V Ghaně se na úvod utkají se Zambií, která rovněž patří mezi outsidery.

Foto: aljazeera

Reprezentace Súdánu

Článek

Dnes se tak tyto celky střetnou ve velmi důležitém zápase, jelikož zbylými týmy skupiny C jsou Kamerun a obhájce trofeje z Egypta. Vítěz si tak udrží teoretickou šanci na postup, prohranému naopak zbude velmi malá pravděpodobnost. Těžko soudit, kdo je favoritem, pravděpodobně zkušenější Zambie. Ta se šampionátu účastní už potřinácté, ale na titul stále čeká. Dvakrát se alespoň probojovala do finále, stalo se tak v letech 1974 a 1994.

Na tyto úspěchy by dnes Zambie ráda navázala i proto, že na posledních šampionátech patřila vždy k nejhorším. „Tým je psychicky připravený a nálada hráčů je OK. Dívají se vpřed k jejich prvnímu utkání,“ konstatoval asistent trenéra Fighton Simukonda. Nejvýraznějšími postavami týmu jsou mladíci Jacob Mulenga a Rainford Kalaba, hrající francouzskou Ligue 1.

V súdánské reprezentaci budete legionáře hledat marně. Mužstvo je totiž složenou pouze dvou tamních klubů - Al Merreikh (vítěz poháru) a Al Hilal (vítěz ligy). Jak už bylo zmíněno, Súdán se naposledy Poháru afrických národů zúčastnil v roce 1976, když o šest let dříve vybojoval na domácí půdě první a prozatím poslední titul. Nyní se na šampionát vrací v pozici nezkušeného celku, který však může překvapit.

V kvalifikaci si totiž svěřenci trenéra Mohameda Abdallaha poradili dokonce i s Tuniskem a vyhráli hned pět ze šesti zápasů. „Moji hráči získali hodně sebedůvěry, hráli jsme hodně zápasů proti různorodým soupeřům,“ uvedl kouč Súdánu. „Moji hráči nemají s tímto turnajem zkušenosti, ale myslím, že mají šanci uhrát dobrý výsledek,“ dodal.

Na vítězství Súdánu určila sázková kancelář bwin vysoký kurs 3.90. Více věří bookmakeři ve vítězství Zambie s kursem 1.85. Na remízu je kurs 3.30.

Reklama