Hlavní obsah

Senegal čeká na úvod nevyzpytatelné Tunisko

Je tomu už dlouhých šest let, co se Senegal výrazně dostal do podvědomí široké fotbalové veřejnosti svými výkony na MS v Japonsku a Jižní Koreji. Od té doby se s ním počítá a jinak tomu není momentálně na Africkém poháru národů v Ghaně, kde jako první pocítí sílu tohoto mužstva Tunisané.

Foto: Eurosport

Kapitán Senegalu El-Hadji Diouf (vpravo)

Článek

Čtvrtfinalisty ze zmiňovaného světového šampionátu čekají už ve skupině tři silní soupeři. Kromě Tuniska totiž změří síly s Jihoafrickou republikou a také Angolou, účastníkem předloňského MS v Německu. Už jen postoupit do vyřazovací fáze nebude pro Lvy z Terangy nic jednoduchého, přesto pomýšlí na premiérový titul černého kontinentu. „Máme velmi dobrý tým. Hodně hráčů hraje v Anglii nebo ve Francii. Nikoho se nebojíme a bezesporu není hodně týmů, které s námi hrají rádi,“ prohlásila největší hvězda týmu El-Hadji Diouf, hrající za Bolton.

V úvodním zápase se polský trenér Henryk Kasperczak nebude moci spolehnout na svou další klíčovou osobnost Henriho Camaru, kterého skolila chřipka. Hrát nebude ani zraněný záložník Pape Waigo Ndiate. V základní jedenáctce se naopak rozhodně objeví legionáři Papa Bouba Diop, Mamadou Niang, Abdoulaye Diagne-Faye či Ibrahima Sonko.

Tak hvězdný kádr bezesporu nemá k dispozici francouzský kouč Roger Lemerre. Tunisko je v tuto chvíli 46. týmem žebříčku FIFA, podle něhož však těžko soudit. Jedno je ale jisté, před čtyřmi lety dokázali Orli z Kartága vyhrát africký šampionát na domácí půdě. Od té doby se však kádr mužstva hodně změnil. V letošní nominaci už zcela chybí lídr týmu Riadh Bouazizi.

Zranění navíc připravila o účast na závěrečném turnaji Hatema Trabelsiho a také Hameda Namouchiho - v současné době asi největší hvězda tuniské kopané. Do Ghany sice přicestovala jiná opora - Mehdi Nafti, ten však dnes s největší pravděpodobností nenastoupí vinou zraněného lýtka. „Můj tým získal soudržnost a je připraven. Jestliže porazíme Senegal, Jihoafrickou republiku a Angolu, budeme mít velkou šanci dosáhnout úspěchu,“ nechal se slyšet zkušený kouč Lemerre, jehož tým v poslední přípravě podlehl slabší Zambii.

Těžko v tomto duelu hledat favorita. Bookmakeři to vyjádřili poměrně vyrovnanými kursy na všechny příležitosti. Na vítězství Senegalu se dá vsadit s kursem 2.40. Na remízu vypsala společnost bwin kurs 3.10 a na výhru Tuniska 2.70.

Reklama