Hlavní obsah

Afrika pozná nového šampióna

Je tomu už 14 dní, co v Ghaně vypukl Africký pohár národů. Dnes bude znám vítěz, který vzejde z dua Kamerun - Egypt, které se na šampionátu potkalo už v základní skupině, v níž byli úspěšnější obhájci titulu z Egypta.

Článek

Egypťané před dvěma lety slavili titul, který byl o to cennější, že ho vybojovali na domácí půdě. Z mistra černého kontinentu se radovali už po páté, což žádný jiný tým doposud nedokázal a letos se mohou dostat ještě do výraznějšího trháku v počtu trofejí. V Ghaně totiž ještě neprohráli, když si největší zaváhání připsali v posledním utkání základní skupiny, ale remíza se Zambií jim stačila k postupu z první příčky.

Ve čtvrtfinále pak svěřenci Hassana Shehata porazili těsně Angolu a v semifinále převálcovali v poměru 4:1 největšího favorita turnaje - Pobřeží slonoviny. „Semifinálový zápas však dnes nic neznamená. Jdeme do utkání jako obhájci trofeje a rozhodně se to budeme snažit dokázat, jelikož jsme dobře připraveni. Máme hodně úcty ke Kamerunu a respektujeme tohoto soupeře,“ konstatoval kouč Shehata, který má k dispozici všechny své hráče.

Nezkrotní lvi z Kamerunu byli před šampionátem považováni za jednoho z kandidátů na zisk titulu, avšak hned na úvod podlehli zcela jasně právě Egyptu. V ostatních zápasech však už nezaváhali, díky čemuž došli až do finále. Nutno podotknout, že v semifinále vyřadili domácí Ghanu, která do té chvíle nezaváhala.

„Úvodní utkání byl náš první oficiální zápas. Před tím jsem neměl možnost s týmem moc pracovat. Momentálně jsme mentálně silní a myslím si, že Kamerun má i největší konkurenci na lavičce. Mohu poslat na hřišti kohokoliv a pro hru to nebude žádný problém. Nyní jsme ve finále, které není pro mě, ale pro prezidenta, chudé chlapce z ulic Yaoundea a Doualaa, a všechny lidi této země,“ řekl Otto Pfister, kouč Kamerunu.

Bookmakeři společnosti bwin i díky úvodnímu vítězství mírně favorizují Egypt, když na jeho výhru vypsali kurs 2.25. Jste-li opačného názoru a to takového, že vyhraje Kamerun, pak využijte kursu 2.95. Myslíte-li si však, že po 90 minutách nebude rozhodnuto, pak si vsaďte na remízu s kursem 3.20.

Reklama