Hlavní obsah

V Anglii se dnes hraje o poháry i o záchranu

O titul se v Anglii bude hrát až v neděli, ani sobotní zápasy ale nebudou postrádat zajímavou zápletku. Hrát se bude především o záchranu a v tomto ohledu vynikají duely Newcastle - Fulham a Reading - Birmingham. Roli favorita se doma pokusí potvrdit Tottenham, Aston Villa a Everton...

Článek

Tottenham Hotspur - Portsmouth FC  (sobota 13:45)

Tottenham i letos předvádí fotbal se spoustou gólů. Bodově však tápe, na svém kontě jich má prozatím jen 36, to by se ale mělo po zápase s Portsmouthem změnit.

Středeční dohrávka Kohoutů s Chelsea se na úvodní hodnocení hodí skvěle. V zápase padlo celkem osm branek, čtyři na každé straně a diváci se od začátku nenudili. Bohužel Tottenham opět nedokázal vyhrát a v poslední době střídá úspěšný výsledek s neúspěšným. Uveďme příklad - venku nečekaně podlehl vysoko podprůměrnému Birminghamu 1:4, v následujícím kole naopak rozdrtil tabulkového souseda z West Hamu 4:0.

V současné době se v týmu ze severu Londýna řeší hlavně brankářské obsazení pro příští sezónu. Podle listu Daily Mail Juande Ramos už prý akceptoval požadavek Espanyolu na 4,5 milionu liber za Kamerunce Kameniho a zbývá jen doladit detaily smlouvy. Dvojku by mu mohl dělat Španěl Diego Lopez, který v současnosti hájí branku Villarrealu. To znamená konec jak Radka Černého, tak i Paula Robinsona. Ten by naopak mohl zamířit do Aston Villy, kde o něj stojí samotný trenér O’Neill.

Na seznamu zraněných zůstávají i pro tento zápas Assou-Ekotto a mladíček Bale. Oba dva se vrátí na fotbalové trávníky nejdříve v červnu, tedy až po skončení sezóny. U Kaboula s Rochou je start hodně nejistý.

Portsmouth je stále bodově na hřištích soupeřů jedním z nejlepších celků. Nyní se nachází na šesté příčce a jak potvrzuje útočník Milan Baroš, rád by ji udržel až do konce sezóny. "Čeká nás toho v sezóně ještě dost a já chci Portsmouthu pomoci do Evropy. Stále máme dvě cesty, jak se tam dostat. Musíme věřit, že si účast v pohárech jednou z těchto možností zajistíme. Chceme udržet současné výkony a poprvé v klubové historii vybojovat tento úspěch," řekl Baroš britským novinářům.

Harry Redknapp musí před tímto utkáním řešit jeden velmi nepříjemný problém. Bude se muset obejít bez kanonýra Jermaina Defoea. Ten totiž nesmí proti svému bývalému klubu nastoupit, důvodem je pravidlo o hostování. "Je to snůška nesmyslů, hloupé pravidlo, jenže proti němu nejde nic dělat," stěžoval si Redknapp. Anglický útočník tak bude toto utkání podobně jako Primus a Pamarot sledovat pouze z tribuny.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.25 - 3.95

Reading - Birmingham City

Reading v posledních zápasech potvrdil formu a ukázal, že je schopný hrát vyrovnanou partii s kýmkoliv. Proti Birminghamu je favoritem.

Hlavní hvězdou Royals se pro tento týden stal Marek Matějovský, který v minulém kole na hřišti Liverpoolu vsítil nádherný gól. Ten však na body nestačil. "Jako obvykle jsem při naší standardce čekal na odražený balon, když si spoluhráč všimnul, že všichni hráči Liverpoolu jsou zalezlí ve vápně. Dal to tedy mně a já střílel z první. Naštěstí mi dobře sedlo a já jen čekal, jestli to tam zapadne. Měl jsem i trochu štěstí, protože to šlo do brány od břevna," líčil v rozhovoru s ČTK Matějovský a vzápětí dodal. "Je to samozřejmě hezká věc dát gól na Liverpoolu, ale kalí to porážka."

Situace Readingu je o poznání radostnější než například před měsícem. Hráči trenéra Coppella už poskočili v tabulce na patnáctou pozici a mají ambice jít ještě nahoru. Do karet jim hraje také lehčí los. Ve zbytku sezóny totiž přivítají už pouze jeden tým z vyšších pater tabulky – Arsenal. Pro utkání s Blues jsou ovšem mimo hru Gunnarsson a Little.

Tabulkový soused Readingu z Birminghamu zatím jen marně hledá optimální formu. Z posledních deseti utkání vyhrál pouze jednou, naposledy vybojoval remízu na domácím hřišti s Newcastlem United. Na svém kontě jich má už celkově devět. Tentokrát ale očekávat nerozhodný výsledek není moc pravděpodobné, jelikož oba týmy mají o co hrát. Royals letos navíc na domácím hřišti remizovali pouze jednou. Kouč McLeish může být poměrně klidný. Do utkání stoprocentně nezasáhne pouze Oliver Kapo. Nad startem Larssona visí otazník

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.15 - 3.55

Middlesbrough FC - Derby County

Tento zápas může Middlesbrough hodně napovědět. Svěřenci kouče Southgatea se zatím drží od sestupových vod poměrně daleko, klidní však být nemohou. Tři body ze zápasu s Derby by se jim bezesporu hodily, jelikož by zvýšily pravděpodobnost záchrany.

Domácí fotbalisté minulé kolo šokovali celou Anglii. Jejich zápas s Arsenalem nesliboval žádný vyrovnaný souboj. Middlesbrough ovšem na Emirates Stadium nakonec málem vyhrálo. Gunners totiž zachránili remízu 1:1 až v závěrečných minutách. Jedinou kaňkou na úspěšném výsledku bylo vyloučení útočníka Mida. Ten se poroučel ze hřiště poté, co Gaela Clichyho zasáhl kopačkou do tváře. Egyptský reprezentant si za tento atak nezahraje třikrát. Za svého svěřence se po zápase postavil také kouč Southgate, nebylo mu to však nic platné. "Nemyslím si, že to bylo úmyslné. Mido chtěl hrát míč a naneštěstí zasáhl Clichyho. Jestli byla jeho noha vysoko? Asi ano, ale nebyl v tom úmysl," prohlásil Southgate.

Boro bude postrádat kromě distancovaného Mida také dva zraněné hráče. Mohameda Shawkyho čeká několikadenní pobyt na marodce. Egyptský záložník má zdravotní problémy poté, co mu v utkání s Arsenalem jeden ze soupeřů šlápl na nohu. Podobně je na tom také Brad Jones, jenž se hned tak nevrátí.

Záchrana tragického Derby je jenom teoretickou záležitostí, jelikož ve hře je už pouze 24 bodů a Berani jich ztrácí na první záchranářskou pozici nyní už 17. Kouč Jewell se ovšem nevzdává a rád by se svým týmem vybojoval alespoň druhé letošní vítězství. Jednoduché to tentokrát mít nebude. Zranění jsou Mears, Mills, Barnes a Davis.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.55 - 7.50

Newcastle United - Fulham FC

V "existenčním" zápase na sebe v sobotu narazí celky Newcastlu a Fulhamu. Sezona pomalu, ale jistě spěje ke svému konci, a tak je jak pro Cottagers, tak pro Magpies přímo klíčové vyhrát tento vzájemný duel, aby se zachránily.

Straky po čtyřech prohrách v řadě konečně bodovaly, a tak v jejich táboře zavládla mírně zlepšená nálada, ač mohly klidně Birmingham porazit. Lodivoda Newcastu Kevina Keegana může krom jednoho bodu těšit i střelecké probuzení Michaela Owena, jenž se zase po třech kolech bez zářezu prosadil. Jak sám Keegan řekl, mohl by být vůdči postavou Magpies v cestě za záchranou. "Sestup si nepřipouštíme. Jsem velmi rád, že mám v týmu takového hráče, jako je Michael. Jeho vůdcovství a ochota pracovat jsou skvělé," uvedl nedávno.

Na předzápasové tiskové konferenci však uvedl Keegan ještě jeden faktor, jenž by měl Newcastlu dopomoci k udržení prvoligové příslušnosti i pro příští rok a již poněkolikáté se opakoval. "Fanoušci byli vždycky pro tento klub důležití. Někdy od nich tým potřebuje podporu, aby pracoval. Myslím, že se právě nacházíme v takové situaci," pronesl.

V základní sestavě domácího celku jistě v sobotu nenajdete důležité kvarteto borců ve složení: Given, Emre, Carr a Milner. Bez nich už ale Straky bojovaly vcelku úspěšně minulý týden. Žádné nové jméno nepřibylo ani na marodku Fulhamu, když je dlouhodobě mimo hru akorát Elliott.

Fulham dělí momentálně od záchrany už jen 4 body poté, co si nečekaně minulý víkend poradil s Evertonem, který bojuje o poháry. Venku však pokračují Cottagers v nevídané mizérii. Již 31 ligových zápasů na soupeřových hřištích nevyhráli, shodou okolností to byl ale právě Newcastle, kdo dovolil naposledy Fulhamu venku naplno bodovat. Stalo se tak v září roku 2006. Výhru v posledním kole nad Evertonem zařídil pro Fulham veterán McBride a právě on spolu s Eddiem Johnsonem dostane podle všeho šanci přerušit černou sérii venkovních zápasů teď na St. James Parku.

Trenér hostí Hodgson věří v úspěch svého týmu a je si vědom největší výhody jeho mužstva oproti soupeři. "Myslím, že máme velmi zkušený tým, což může v takových zápasech rozhodnout." Právě to by mohlo rozhodnout, neboť Straky narozdíl od Fulhamu nemají pražádné zkušenosti s boji o záchranu, což může mít neblahý vliv na jejich psychiku.

Podzimní střetnutí obou mužstev skončilo těsnou venkovní výhrou Newcastlu 1:0, když skóroval až v poslední minutě z penalty Barton.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.20 - 4.00

Bolton Wanderers - Manchester City

Manchester City tuze bojuje o účast alespoň v "prázdninovém" Intertoto Cupu, to Bolton se bude ještě horko těžko zachraňovat. Bez Anelky nastřílel v posledních pěti střetnutích jen 2 góly a porazit Citizens tak pro něj nebude rozhodně lehké.

Nicméně vítězství je v tuto chvíli pro Wanderers více než žádoucí. 5 posledních zápasů – 5 proher, to se na psychice hráčů jistě do značné míry podepíše. Přesto zůstává lodivod Boltonu Gary Megson na venek klidný. "Proti Manchesteru United jsme zahráli dobře," chválil mužstvo i přes poměrně jednoznačnou prohru 0:2. Jenže Bolton vskutku nebyl nikterak zvlášť horším týmem, sehrál v tomto utkání více než důstojnou roli, ovšem projevilo se právě už to výše zmíněné střelecké trápení, které zapříčinil hlavně odchod Anelky, jenž umí nejen góly střílet, ale i zdárně připravovat.

Severozápadní derby se odehrává ovšem zpravidla především v režii Trotters. Až loni v prosinci konečně po pěti zápasech Citizens vyhráli, a to 4:2. Ve zbylých pěti vzájemných střetnutích v rámci Premier League Manchester City dokonce nezvládl ani vstřelit gól. Zajímavý údaj z historie je i ten, že se v sobotu bude Bolton pokoušet vyhnout 50. domácí porážce v poměrně mladé historii Premier League, zatímco Citizens budou na Reebok Stadium usilovat o 50. venkovní výhru v rámci PL.

K podcenění Boltonu by rozhodně ze strany Manchesteru City nemělo dojít, neboť i jemu jde o hodně: na 6. Portsmouth ztrácí pouhé dva body. Prostřednictvím předzápasového rozhovoru varoval své svěřence před podobnými choutkami (podceněním soupeře) i Sven-Göran Eriksson, kouč hostí. "Bolton do toho dá všechno, protože nutně potřebuje bodovat. Bude to bitva, v duchu fair play, samozřejmě. Oni hrají agresivně, nenechají nám ani kus hřiště zadarmo, ani vteřinu na rozmyšlení, ale to je u nich normální," poreferoval švédský stratég o hře Wanderers.

Boltonu by se měl včas dát dohromady stoper Gary Cahill, utkání s Manchesterem City by mohl stihnout i Nolan, ale spíše ne. V duelu s United se zranil McCann a teď hrát nemůže, stejně tak jako brankářská jednička týmu Fin Jaaskelainen.

Eriksson na druhé straně nemůže počítat s krajními obránci Richardsem a Ballem a také suspendovaným Hamannem. Trest naopak už vypršel Petrovovi a po zranění se vrací zimní posila Benjani.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.10 - 2.75

Aston Villa - Sunderland AFC

Aston Villa v sobotu přivítá na svém hřišti 17. Sunderland, který je sice doma silný, ale na hřištích soupeřů ještě letos nevyhrál. Pro Villans, kteří ještě stále bojují i o Ligu mistrů, by to tak měl být dle papírových předpokladů snadný zápas.

Aston Villu dělí od první pětice klubů momentálně dvě příčky a hned sedm bodů. Není to jistě nedostižitelná ztráta, ale přeci jen jsou to víc jak dvě vítězství. To Sunderland má úplně opačné starosti, v tuhle chvíli má na 18. Bolton k dobru jen dva bodíky, což není prakticky nic. Navíc se Keanovi svěřenci už dlouhou dobu ne a ne trefit, nestalo se tak už čtyři zápasy po sobě.

Aby se historie úplně nasytila, nestačí ji, že letos Sunderland venku ani jednou nebodoval naplno. Ona ještě přidává další pádný argument, který hlásí, že Black Cats ve Villa Parku za celou existenci Premier League nevyhrály. A naposledy z toho byly tři porážky.

Vždy ambiciózní Roy Keane před utkáním (a nejen před ním) svým svěřencům bezmezně věří. "Jsem si jistý, že pokud se zeptáte šesti ze sedmi trenérů týmů ze spodních pater tabulky, všichni budou cítit dobrou šanci na udržení. A já nejsem výjimkou," řekl sebevědomě. Na druhé straně lodi ani Martin O’Neill neskládá předčasně zbraně. "Nejsme ještě mimo hru o evropské poháry. Nevidím žádný důvod k nějakému pozdvižení. Ještě nás čeká duel s Evertonem, ten zas ještě bude hrát s Liverpoolem."

Dlouhodobě zraněný Curtis Davies bude spolu se suspendovaným Mellbergem jediným absentujícím borcem na straně domácích. O to méně mrzí O’Neilla ztráta těchto dvou stoperů, když se vytratily problémy se zády u jiného středového obránce Gardnera.

To Sunderland disponuje mnohem početnější marodkou. I když oproti utkání s Chelsea už může hrát trio Daryl Murphy, Kieran Richardson a Michael Chopra, stále chybí kvůli přetrvávajícím problémům s kolenem Etuhu, stejný problém nepustí ještě více jak týden do hry Wallace. Virus snad definitivně opustil tělo Anthonyho Stokese a nezabrání mu tak ve startu.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.50 - 5.90

Blackburn Rovers - Wigan Athletic

Do Ewood Parku zavítá v rámci 31. kola Wigan, jenž se střetne s domácím Blackburnem Rovers. Blackburn se pohybuje v klidném středu tabulky. Z 9. místa má ovšem na dostřel pohárovou Evropu, na kterou mu chybí pouhé čtyři body. Wigan se v posledních zápasech také zvedá a již čtyři zápasy neprohrál. Musí si ale dávat pozor, jelikož na 12. místě má na sestupové pozice náskok jen šesti bodů.

Domácí Rovers budou v utkání postrádat Bretta Emertona. Manažer Mark Hughes ovšem doufá, že se tento pravý křidelník stihne dát co nejdříve do pořádku. Do hry se ještě nedostane čerstvá posila Johann Vogel, i když již obdržel pracovní povolení. Mimo hru stále zůstává kapitán Ryan Nelsen.

Manažer Wiganu Steve Bruce musí ze svých plánů vyškrtnout Antoina Sibierskiho, kterého trápí lýtko. K dispozici nebude ani Jason Koumas, jenž si odpykává třízápasový trest. Otazník visí nad dvojicí útočníků Emilem Heskeym a Marcusem Bentem. Oba totiž mají menší zranění, ale měli by být pro utkání k dispozici. Wigan se pomalu vzdaluje sestupovým vodám a manažer Bruce je velice spokojen. "Máme dobrou formu a jsem velice potěšen s hrou, jakou produkujeme," pochvaluje si Bruce. "Pomalu se vzdalujeme spodním patrům tabulky a připravujeme se na cestu do Ewood Parku, kde by jsme chtěli předvést podobný výkon jako v podzimním utkání s Rovers," naráží Bruce na podzimní střetnutí, které jeho svěřenci vyhráli 5:3. Za Wigan se tehdy třikrát trefil Bent a za Blackburn zkompletoval hattrick Santa Cruz.

K zápasu se vyjádřil také manažer domácích Mark Hughes. "Pokaždé zdůrazňuji, že je důležitý vstup do utkání. Pokud ho nezvládneme, kolikrát již nezvládneme celé utkání. Pokud ale proti Wiganu začneme dobře, nevidím žádný důvod, proč bychom nemohli uspět."

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.35 - 4.70

Everton FC - West Ham United

Na Goodison Parku bude k vidění další velice zajímavé utkání. Domácí Everton přivítá desátý West Ham United.

Toffees jsou stále ve hře o milionářskou Ligu mistrů. Tým Davida Moyese se nachází na čtvrté příčce a na třetí Liverpool ztrácí tři body. Velice důležitý bude pro Everton zápas příští víkend, kdy se na Anfield Road střetne právě se svým městským rivalem. O formě domácího týmu není třeba dlouze hovořit. Z posledních deseti zápasů odešli Toffees z boje poraženi pouze jednou a to v minulém kole, kdy na Craven Cottage podlehli Fulhamu 0:1. Kouč Moyes se bude muset obejít bez rychlého útočníka Andrewa Johnsona, jenž si v posledním utkání poranil tříslo. Dalším klíčovým hráčem, který bude zápas sledovat pouze z hlediště, je Tim Cahill, který má problémy s kyčlí. Návrat hlásí Victor Anichebe a Manuel Fernandes. Prvně jmenovaný se otřepal z těch samých problémů, které nyní trápí záložníka Cahilla. Fernandes překonal problémy s tříslem. Na soupisce se také objeví teprve 17letý Jack Rodwell, jenž tento týden podepsal svojí první profesionální smlouvu. James Vaughan nyní rehabilituje po operaci kolena ve Spojených státech. Mimo hru bude až do konce sezony.

První vzájemný zápas v letošní sezoně skončil lépe pro tým Davida Moyese. Everton zvítězil na stadionu West Hamu 2:0.

Kladiváři drží pěkný střed tabulky a žádné sestupové starosti je tak nemusí zajímat. Z posledních pěti zápasů odešli svěřenci Alana Curbishleyho dvakrát vítězně a třikrát všechny body přenechali soupeři. V posledním střetnutí United přehráli Blackburn v poměru 2:1. West Ham se v tomto utkání bude muset obejít bez Matthewa Upsona. Anglický obránce má problémy s lýtkem. Záložníkovi Luisi Boa Mortemu vypršel trest a může tak nastoupit. Na trávníku se neobjeví dvojice útočníků - Bobby Zamora a Carlton Cole. Své místo v základní sestavě by si měl udržet mladíček Freddie Sears, kterému se povedlo v minulém zápase hned při svém dubutu skórovat. Po splnění reprezentačních povinností se ke klubu opět připojil Jonathan Spector. Své zranění stále léčí Julien Faubert, Danny Gabbidon, Matthew Etherington, Lee Bowyer a Craig Bellamy.

Curbishley ví, že zápas proti Toffees bude velmi těžký. Na Goodison Parku všichni tahají za jeden provaz a jsou schopni porazit kohokoliv. "Everton prožil sezony, ve kterých zrovna nezářil, ale za posledních tři roky dokázal David Moyes dovést tým z Liverpoolu mezi nejlepších šest klubů Premier League. Klíčem k jeho úspěchu je tvrdá práce, kterou odvádí každý hráč, celý tým. Prožil také pár těžkých rozhodování, například když prodal Wayna Rooneyho. V tomto týmu všichni táhnou za jeden provaz tím správným směrem a dělají to velmi dobře," vyjádřil manažer United úctu ke svému soupeři.

Everton FC - pravděpodobná sestava:

Howard; Neville, Jagielka, Yobo, Lescott; Carsley, Osman, Arteta, Pienaar, Fernandes; Yakubu

West Ham United - pravděpodobná sestava:

Green, Neill, Ferdinand, Spector, McCartney, Solano, Sears, Parker, Mullins, Ljungberg, Ashton

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.35 - 4.70

Tip EuroFotbal.cz: 1

Reklama