Hlavní obsah

Itálie se těší na Derby d'Italia

Netradičně již v sobotu je na programu celé kolo italské nejvyšší soutěže. Inter doma ve šlágru hostí Juventus a výhra by ho opět přiblížila k obhajobě Scudetta. AS Řím čeká na první pohled snadný duel s Empoli, do Florencie přijede Lazio a zabrat musí AC Milán, pokud chce i nadále pomýšlet na útok na čtvrté místo...

Článek

FC Turín - AC Milan  (sobota 15:00)

Do Turína v rámci 30. kola zajíždí milánské AC. Domácí FC Turín je po posledních dvou porážkách čtrnácté. AC Milán také dvakrát prohrál a vytoužený cíl být alespoň čtvrtý se vzdaluje. Po neúspěchu před domácím publikem musí Rossoneri zabrat, jinak si Ligu mistrů nezahrají.

Remízový král soutěže FC Turín se v posledních zápasech hodně trápil. Nejprve Turínští o víkendu podlehli Cagliari na jeho půdě vysoko 0:3 a ve středu prohráli i doma s Udinese Calcio, tentokrát 0:1. V obou zápasech nedali svěřenci trenéra Waltera Novellina ani jednu branku a pomalu se z klidných pozic vrací na pozice, které znamenají boje o záchranu. "Vidím v týmu dobrého ducha, musíme nadále bojovat, navzdory posledním výsledkům jsme hráli dobrý fotbal," prohlásil prezident klubu Urbano Cairo. FC Turín se pohybuje v oblasti, kde je to bodově hodně těsné a další jakákoliv bodová ztráta může znamenat propad níže.

AC Milán ve středu předvedl strašlivý výkon a narozdíl v utkání s AS Řím zaslouženě prohrál. Rossoneri tak nevyužili další zaváhání Fiorentiny a zůstali pátí. Situace v týmu posledního vítěze Ligy mistrů začíná být vážná, do konce soutěže zbývá devět kol a čtyřbodová ztráta na Fiorentinu se bude těžce dohánět, zvláště když Milán rozdává na San Siru body na počkání. "Náš tým je unavený, ale do konce sezony s tím nic nenaděláme," hledal možné příčiny prohry trenér Carlo Ancelotti.

Carlo Ancelotti po utkání zuřil, tým udělal mnoho chyb a Sampdorii dovolil lehce skórovat. Ta se díky vítězství dotáhla na Milán na rozdíl jednoho bodu. V Turíně musí Rossoneri bezpodmínečně vyhrát. Utkání obou soupeřů na San Siru skončilo bezbrankovou remízou. FC Turín dokázal naposledy Milán porazit 4. listopadu 2001.

Problémy Milána pokračují, v duelu s Turínem nenastoupí brazilská hvězda Kaká, který si poranil stehno. Na marodce jsou i jeho další tři krajánci Ronaldo, Cafú a Serginho. Zranění nedovoluje nastoupit ani útočníkovi Filippu Inzaghimu. Na straně Turína je také velmi početná marodka. Trenér Walter Novellino bude muset oželit starty Paola Zanettiho, brankáře Mattea Sereniho, Gianluky Comotta a Simone Baroneho. Kvůli karetnímu trestu ještě nenastoupí Nicola Lazetič.

FC Turín - pravděpodobná sestava:

Fontana - Pisano, Natali, Di Loreto, Lanna - Diana, Grella, Barone - Rosina, Di Michele - Stellone

AC Milan - pravděpodobná sestava:

Kalac - Oddo, Nesta, Kaladze, Jankulovski - Gattuso, Pirlo, Ambrosini - Seedorf - Pato, Gilardino

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.30 - 3.05 - 1.85

Tip EuroFotbal.cz: 2

Sampdoria Janov - Cagliari Calcio

Na stadionu Luigise Ferrarise bude k vidění souboj dvou týmů, kterým se v poslední době daří, domácí Sampdoria Janov je šestá a útočí na Ligu mistrů, naopak Cagliari je poslední.

Sampdoria Janov dokázala ve středu vyloupit San Siro, když tam vyhrála 2:1. Domácí si tak připsali už třetí vítězství po sobě. Sampdorii se daří, a to paradoxně bez svého největšího útočného esa Antonia Cassana. Trenér Walter Mazzarri může být s hrou svých svěřenců naprosto spokojen. Sampdoria zamotala boje o evropské poháry, z šesté pozice vytlačila Udinese Calcio a na Rossoneri se dotáhla už s rozdílem pouhého bodu, tudíž může velmi reálně pomýšlet na Ligu mistrů, o kterou se pravděpodobně bude bojovat až do posledního kola.

Hosté z Cagliari bojují o záchranu ve velkém stylu. Ještě nedávno vypadala situace Cagliari katastrofálně a jen málokdo věřil, že by se tým ze Sardinie zapojil vážněji do bojů o záchranu. Nicméně stačilo pár utkání a Cagliari už ztrácí pouze čtyři body na první nesestupovou příčku. Může za to především skvělá domácí bilance, z šesti utkání hraných na domácím stadionu Sant‘ Elia ztratili svěřenci trenéra Davida Ballardiniho pouze jedno jediné, když remizovali s Parmou 1:1. Ani jeden bod si neodvezly Neapol, Lazio Řím, FC Janov, FC Turín a naposledy Atalanta Bergamo. Důvod, proč je Cagliari poslední, tedy tkví někde jinde, a to v zápasech na hřištích soupeře. Cagliari Calcio vyhrálo venku v celé sezoně pouze jednou.

Oba soupeři se letos utkali už třikrát. V lize Sampdoria deklasovala Cagliari na jeho hřišti 3:0, pak se týmy střetly ještě v domácím poháru. Cagliari Calcio vyhrálo domácí zápas 1:0, jenže nadějný výsledek neudrželo a v Janově prohrálo vysoko 0:4.

Domácím budou chybět zranění Vincenzo Montella a Sergio Volpi. V trestu jsou již zmíněný Antonio Cassano a také Stefano Lucchini s Gennarem Delvecchiem. Poslední jmenovaný obdržel v Miláně žlutou kartu. Hosté jsou na tom podobně. Zranění jsou Davide Marchini, Paolo Bianco a Andrea Parola. V trestu je Michele Fini.

Sampdoria Janov - pravděpodobná sestava:

Castellazzi - Sala, Gastaldello, Accardi - Zenoni, Maggio, Sammarco, Palombo, Ziegler - Kalu, Bellucci

Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:

Storari - Pisano, Canini, Lopez, Agostini - Biondini, Conti, Foggia - Cossu, Jeda - Acquafresca

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.30 - 7.50

Tip EuroFotbal.cz: 10

Reggina Calcio - Neapol SSC

Desátá Neapol podnikne výlet až na samý jih Itálie a v městečku Reggio di Calabria změří své síly s osmnáctou Regginou. Domácí jsou na chvostu tabulky, hosté jsou přímo v jejím středu.

Naples mají za sebou sérii čtyř velmi těžkých zápasů a zvládli ji tak 50 na 50. S AS Řím (0:2) a Juventusem (0:1) Azzurri prohráli, ale první celek tabulky, tedy Inter (1:0), a Fiorentinu (2:0) porazit dokázali. V utkání proti Fiorentině pak obzvláště zazářil argentinský ostrostřelec Ezequiel Ivan Lavezzi, jenž vsítil obě branky svého týmu. Nicméně i když se Neapol přiblížila k oné hranici čtyřiceti bodů, jenž by měla stačit na setrvání v Serii A, tak má trenér Edy Reja obavy. "Jsem velmi spokojen s vývojem týmu a technického zázemí. Avšak věřím, že úroveň našich soupeřů se také zlepšila a že oněch čtyřicet bodů nemusí být dost. Musíme být opatrní, protože na konci sezóny se dá očekávat těžký a tvrdý boj," řekl Edy Reja.

Hostující celek má problémy s absencemi. Nejlepší střelec Marcelo Zalayeta si nekopne až do konce sezóny, brankářská jednička Gennaro Iezzo je zraněn již od ledna a dlouhodobě mimo hru je také obránce Andrea Cuppi. Mirko Savini, Maurizio Domizzi a Daniele Manini jsou suspendovaní.

Nový trenér Regginy Nevio Orlandi začal své angažmá vcelku povedeně. Po debaklu, který jeho svěřenci uštědřili Sieně (4:0), dokázala Reggina uhrát remízu 1:1 na hřišti Livorna, přímého konkurenta v bojích o záchranu. "Proti Livornu jsme nebili tak brilantní jako proti Sieně, ale výsledek je dobrý. Tento bod je důležitý pro naše další stoupání tabulkou. Nyní je v bitvě o záchranu více týmů, což je pro nás lepší. Očekáváme další důležitý zápas, jenž musíme zužitkovat," sdělil pro www.regginacalcio.com Orlandi.

Na marodce Amaranto jsou stále záložník Luca Vigiani, uruguayský obránce Pablo Alvarez, mladý útočník Fabio Ceravolo a paraguayský útočník Jose Montiel Nunez. Bruno Cirillo se navrací do sestavy, zatímco Simone Missiroli je suspendován.

Reggina Calcio - pravděpodobná sestava:

Andera Campagnolo - Maurizio Lanzaro, Carlos Adrián Valdez, Bruno Cirillo, Salvatore Aronica - Edgar Barreto, Emmanuel Cascione, Francesco Modesto - Francesco Cozza, Franco Brienza - Nicola Amoruso

Neapol SSC - pravděpodobná sestava:

Matteo Gianello - Fabiano Santacroce, Paolo Cannavaro, Matteo Contini - Grygöry Garics, Manuele Blasi, Walter Gargano, Marek Hamšík, Gianluca Grava - Roberto Sossa, Ezequiel Lavezzi

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 2.85 - 3.15

Tip EuroFotbal.cz: 2

Atalanta Bergamo - Calcio Catania

Osmý celek tabulky, Atalanta, přivítá na Stadio Azzurri D’Italia v Bergamu šestnáctou Catanii Calcio. Domácí nemají bůhvíjakou formu, a tak se Gli Elefanti budou chtít zmocnit alespoň bodu. Hosté se totiž pohybují na tenkém ledě, pouhé dva body od sestupových vod a potřebují jakýkoliv bodový zisk.

Bergamaschi zažili v předchozím kole velké zklamání. Ze hřiště posledního Cagliari odjeli poraženi. Luigi Del Neri chce už konečně zastavit pád svého týmu tabulkou a doufá, že proti Catanii se karta obrátí. "Doufal jsem v lepší výsledek proti Cagliari. Hráli jsme hůře než obvykle. Víme, kde se musíme zlepšit a co ve středu nefungovalo. Doufám, že mí hráči budou mít k zápasu správný přístup a dají do něj vše," řekl Del Neri. Dále poznamenal, že na hráčích je vidět únava z tří utkání během jednoho týdne. "Byl to těžký týden, ale všichni jsme na tom stejně. Uvidím, jestli budu moci udělat během utkání změny, aby si někteří hráči odpočinuli."

Avšak Atalanta může spoléhat na domácí prostředí. Stejně tak jako ona nedokázala dobýt Sant’Elia v týdnu, tak je dost těžké dobýt Azzurri D’Italia. Catania navíc prohrála na svých cestách deset utkání a zbylých pět skončilo nerozhodně. Rossazzurri jsou nejhorším týmem na hřišti soupeře vůbec. Fanoušci klubu byli velmi zklamáni z domácí bezbrankové remízy se Sienou. Trenér Catanie Silvio Baldini je však klidný. "Nesmíme dovolit, aby nás začal ovládat strach. Stále jsme mimo sestupové pozice. Nemyslím si, že problém Catanie tkví ve mně, my budeme pokračovat v práci a odvezeme z Bergama slušný výsledek," nechybí Baldinimu sebevědomí.

Bergamaschi nebudou moci počítat s obránci Morisem Carrozzierim a Maximilianem Pellegrinem, oba mají disciplinární trest na tři zápasy. Sicilský klub uvítá zpět v sestavě uzdraveného ostrostřelce Jorge Martineze. Na lavičku usedne Takayuki Morimoto, který taktéž vyléčil své zranění. Jediný absentující na sicilské straně bude brankář Albano Bizzarri, jenž má problémy s ramenem.

Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:

Ferdinando Coppola - Manuel Belleri, Leonardo Talamonti, Claudio Rivalta, Thomas Manfredini - Adriano Ferreira Pinto, Fernando Tissone, Tiberio Guarente, Antonio Langella - Cristiano Doni - Sergio Floccari

Calcio Catania - pravděpodobná sestava:

Ciro Polito - Matías Silvestre, Cristian Silvestri, Lorenzo Stovini, Juan Manuel Vargas - Davide Baiocco, Mark Edusei, Giuseppe Colucci - Gionatha Spinesi, Giuseppe Mascara, Jorge Andrés Barrios Martinez

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 2.80 - 4.85

Tip EuroFotbal.cz: 0

AC Siena - FC Parma

Do Sieny přijede patnáctý celek soutěže FC Parma. Domácí Sienu a hostující Parmu od sebe dělí pouze dva body. Siena naposledy po čtyřbrankovým výprasku od Regginy remizovala v Catanii 0:0, naopak Parma doma porazila Palermo 2:1.

Fotbalisté Sieny střídají dobré výsledky s těmi špatnými a momentálně jim v soutěži patří třináctá příčka s dvaatřiceti body. Naposledy se tým trenéra Maria Beretty protrápil k remíze 0:0 na hřišti Catanie a ani zdaleka neodčinil výprask, který obdržel od Regginy Calcio. Právě tato vysoká porážka přetrhla šňůru pěti zápasů bez prohry. Siena se musí pokusit dostat znovu na vítěznou vlnu, na které se vozila před již zmiňovaném utkání s Regginou.

Parma bojuje o záchranu a v posledních zápasech se jí nedařilo přesně podle očekávání. Poslední zápas Parma vyhrála 2:1, když porazila Palermo díky dvěma trefám Igora Budana, jenže to byla teprve druhá výhra z posledních deseti střetnutí. Hosté mají náskok dvou bodů před sestupovými vodami. A pokud se chce kdysi slavný celek zachránit, musí začít sbírat body i ze hřišť soupeřů. Parma je totiž s Regginou a Catanii jediným celkem, který ještě letos venku nevyhrál.

Výhodou Parmy je fakt, že se jí proti Sieně dlouhodobě daří, respektive s ní neprohrává. Z devíti posledních střetnutí obou soupeřů vyhrála Parma třikrát a v ostatních se zrodila remíza. Tak tomu bylo i v první zápase obou soupeřů v letošní sezoně (2:2).

Domácím budou kvůli zranění chybět klíčoví hráči Enrico Chiesa a Paul Codrea. Parma bude bez zraněného obránce Ferdinanda Colyho, vykartovaný je i pro toto utkání McDonald Mariga.

AC Siena - pravděpodobná sestava:

Manninger - Rossettini, Loria, Portanova, De Ceglie - Coppola, Galloppa, Jarolim - Locatelli - Forestieri, Maccarone

FC Parma - pravděpodobná sestava:

Bucci - Zenoni, Falcone, Paci, Castellini - Reginaldo, Dessena, Morrone, Gasbarroni - Budan, Corradi

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 2.80 - 3.45

Tip EuroFotbal.cz: 10

AS Řím - Empoli FC

AS Řím si po prohraném derby bude chtít na Olympijském stadionu v Římě spravit chuť na předposledním Empoli. V Římě ještě živí naděje na zisk mistrovského titulu, a tak Luciano Spalletti nečeká od svých svěřenců nic jiného než vítězství. Avšak Empoli dokázalo v týdnu uhrát s Juventusem remízu, a tak může překvapit.

Giallorossi porážku od Lazia rozdýchávají velmi těžce. Nejen, že prohráli bitvu o město, ale také se nedokázali chopit šance dotáhnout Inter na rozdíl čtyřech bodů poté, co lídr jenom remizoval v Janově. Nyní vlkům nezbývá než se spoléhat na konkurenční Juventus, aby sebral Interu nějaké ty body. "Ztratili jsme tři body, které pro nás mohly být nezbytné na vylepšení pozice v tabulce. Důležité je, že tým hraje na vítězství. Dnes večer jsme se snažili, ale bohužel to nestačilo. Budeme nadále bojovat. Pro mě je boj o titul stále otevřený a my se zaměříme na stáhnutí toho deficitu," řekl římský lodivod Luciano Spalletti. "Budeme stále bojovat, protože jsme již ukázali, že nemožné neexistuje," naráží Spalletti na vyřazení Realu Madrid v Lize mistrů.

Jak již bylo řečeno, Empoli jede do Říma nabuzeno bezbrankovou remízou se Starou dámou. Sestupem ohrožení Azzurri tak přerušili nepříznivou sérii čtyř proher v řadě. "Bod, který jsme v týdnu zaznamenali, pro nás bude velkou vzpruhou. Zajímavé je, že když je tým v těžkém okamžiku, tak dokáže velmi dobře reagovat. Doufejme, že nám ten bod poskytne více nadšení a sebevědomí," řekl klubový manažer Massimiliano Cappelini. "Stále však musíme odvést mnoho práce a hráči musejí zůstat koncentrovaní. Zbývá ještě devět utkání a my musíme udělat vše, abychom se vyhnuli sestupu," zakončil Cappelini.

Domácí budou postrádat dva důležité články základní sestavy – Philippa Mexese a Alberta Aquilaniho. Oba obdrželi jednozápasový distanc po obdržených žlutých karet v derby s Laziem. Alberto Malesani uvítá zpět v sestavě Andreu Raggiho, který se uzdravil ze svého zranění, a Cesare Prataliho, jemuž vypršela stopka. Empoli stále nemůže spoléhat na služby útočníka Luky Saudatiho, který si ještě odpykává třízápasový trest. Ofenzivě Azzurri bude také chybět zraněný nejlepší střelec týmu Nicola Pozzi.

AS Řím - pravděpodobná sestava:

Alexander Doni - Cicinho, Christian Panucci, Matteo Ferrari, Marco Cassetti - Daniele De Rossi, David Cortes Pizarro - Rodrigo Taddei, Simone Perrotta, Alessandro Mancini - Fracesco Totti

Empoli FC - pravděpodobná sestava:

Davide Bassi - Andrea Raggi, Felice Piccolo, Cesare Pratali, Luca Antonini - Antonio Buscè, Francesco Marianini, Claudio Marchisio, Alessandro Budel - Ighli Vannucchi - Rey Volpato

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 4.40 - 13.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Citta di Palermo - FC Janov

Na palermském Stadio Renzo Barbera se představí FC Janov. Před domácím koučem Francescem Guidolinem stojí možná rozhodující utkání. Prezident Palerma Zamparini totiž dvaapadesátiletému kouči pohrozil, že pokud proti Janovu neuhraje jeho tým dobrý výsledek, může ho při odchodu z klubu následovat.

Bude to souboj dvou sousedů z tabulky. Oba celky mají shodný bodový zisk (36 bodů), Palermo je pouze o skóre na 11. příčce, zatímco Janov o příčku níže. Domácí Palermo v posledních deseti utkáních zvítězilo pouze třikrát a pod trenérem Guidolinem se výrazně houpe trenérské křeslo. Ani Janov na tom není příliš dobře, když nedokázal v posledních čtyřech utkáních zvítězit. Naposledy ale obral o body vedoucí Inter, když remizoval 1:1.

Domácím bude v důležitém utkání chybět kapitán Andrea Barzagli, jenž v posledním utkání obdržel červenou kartu. Naopak z distancu se vrací Roberto Guana. Kvůli zranění zůstávají mimo hru Miccoli a Capuano.

Pokud se ohlédneme do historie, tak Janov přijíždí jako outsider. Janov v Palermu vyhrál jen jednou a to před více než sedmdesáti lety. Sebevědomí ale budou mít hosté oproti svému soupeři rozhodně větší poté, co obrali o body vedoucí Inter. První letošní klání skončilo na podzim bláznivou remízou 3:3, když se za Janov dvakrát trefil Leon. Honduraský střelec chyběl proti Interu, když si odpykával trest a nyní chce vše svému týmu vynahradit: "Získaný bod ze zápasu s Interem nám dodal potřebné sebevědomí a byla to taková odměna za naši bojovnost a týmového ducha. Proti Palermu nás čeká další těžké utkání, ale pokud předvedeme kvalitní výkon a vyvarujeme se chyb, můžeme se na konci radovat."

Trenér Gasperini se bude muset obejít bez zraněného Criscita, který se připojil k Parovi s Bovem. Naopak zlepšení hlásí první brankář Rubinho a po třech zápasech by se opět mohl postavit mezi tři tyče.

Citta di Palermo - pravděpodobná sestava:

Fontana - Biava, Rinaudo, Zaccardo - Cassani, Guana, Migliaccio, Bresciano, Balzaretti - Cavani , Amauri

FC Janov - pravděpodobná sestava:

Scarpi - Konko, De Rosa, Santos - Lucarelli, Rossi, Milanetto, Juric - Fabiano, Sculli, Borriello

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 2.90 - 3.30

Tip EuroFotbal.cz: 10

ACF Fiorentina - Lazio Řím

Druhým největším lákadlem 30. kola bude, hned vedle souboje Interu s Juventusem, klání na Stadio Artemio Franchi. Domácí Fiorentina zde totiž přivítá deváté Lazio. Římské Lazio se v posledních zápasech zvedá, což dokázalo ve středu, když porazilo v městském derby AS 3:2. Domácí Fialky v posledním kole, podobně jako všichni jejich konkurenti, ztratily body, když prohrály 0:2 v Neapoli.

Fiorentinu ale nemusí prohra zas tolik mrzet, jelikož ve 29. kole si vybraly slabší chvilku všechny týmy z jejího okolí a Fialky mají na 4. místě i nadále náskok čtyř bodů na AC Milán. Záložník domácích Fabio Liverani ví, že na posledních devět zápasů se bude muset tým plně koncentrovat a odevzdat maximum, aby dosáhl konečné čtvrté pozice. Pro webové stránky klubu také Liverani řekl několik slov ohledně utkání v Neapoli. "Porážka sice není nic potěšujícího, ale když jsme si utkání zanalyzovali, tak jsme zjistili, že Neapol měla pouze o jednu šanci více než my. Neapol své šance ovšem dokázala využít, my nikoliv," vidí hlavní příčinu Liverani. "Možná, že jsme nebyli úplně koncentrovaní, ale když hrajete každé tři dny, je těžké si zůstat stále soustředěný. Nyní nás čeká důležité utkání s Laziem a v něm musíme uspět. Lazio v posledním zápase porazilo městského rivala AS a nyní je v jisté euforii a bude chtít podobný výsledek zopakovat i proti nám. Musíme si dát pozor," varuje Liverani.

Lodivod domácích Cesare Prandelli je připraven nasadit do utkání svoji oblíbenou formaci 4-3-3 s útočným triem Mutu – Vieri – Santana. V obraně by se měl vedle Kroldrupa, Potenzy a Dainelliho objevit také český reprezentant Tomáš Ujfaluši. Pro utkání nebudou domácím k dispozici zranění Jorgensen, Gamberini a Semioli.

Hostující Lazio si do Florencie přiváží vzrůstající formu a částečně napravuje zpackaný start do sezony. Nyní je klub z hlavního města devátý a prezident Lotito věří, že může jít ještě výš. "Máme za sebou mnoho nepovedených utkání, ale nyní se tým podobá tomu z loňské sezony. Tým potřeboval celkově zesílit a dnes se již velice přibližuje tomu, který loni okupoval třetí příčku. V sezoně jsme měli neustále problémy se zraněnými hráči, což nám ještě více stěžovalo situaci," postěžoval si na závěr Lotito. Zraněných hráčů má ale Lazio stále požehnaně. Mimo hru jsou Luciano Zauri, Simone Del Nero, Fabio Firmani, Modibo Diakhite a Stefan Radu. Díky početné marodce by se na hřiště mohl konečně podívat David Rozehnal, který do klubu přišel v zimě.

ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:

Frey - Potenza, Ujfalusi, Kroldrup, Dainelli - Montolivo, Donadel, Liverani - Santana, Vieri, Mutu

Lazio Řím - pravděpodobná sestava:

Ballotta - De Silvestri, Siviglia, Rozenhal, Kolarov - Dabo, Ledesma, Manfredini - Meghni - Bianchi, Rocchi

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 2.90 - 4.30

Tip EuroFotbal.cz: 1

Udinese Calcio - AS Livorno

Na Stadio Friuli se ve 30. kole střetnou dva týmy s kolísavou formou a nevyrovnanými výkony. Řeč je o domácím Udinese a sestupem ohroženým Livornem. Domácí neprohráli již čtyři utkání v řadě a stále živí šanci na pohárovou Evropu. Naopak Livorno dokázalo v posledních deseti zápasech zvítězit pouze jednou a pohybuje se na hranici sestupu.

Svěřenci trenéra Marina v posledním utkání porazili 1:0 Turín zásluhou branky Pepeho, který se rozpovídal pro klubové stránky. "Z gólu mám samozřejmě radost, ale důležité je, že se tým vrátil do vítězných kolejí. Neocenitelná je pro nás kompaktnost celého kádru. Každý na sobě pracuje a snaží se podávat co nejlepší výkony, aby se dostal do základu. To nám pomáhá vyhrávat." Na otázku, zda se ještě může Udinese kvalifikovat do evropských pohárů, odpověděl Pepe takto: "Samozřejmě, že to je možné a není to příliš daleko od reality, takže uděláme všechno pro to, aby se nám to povedlo."

Marino nejspíše v sestavě udělá jen minimum změn oproti utkání s Janovem. Do základní jedenáctky by sem měl vrátit Quagliarella, jemuž udělá místo Floro Flores. Ve středu zálohy nahradí Islu D'Agostino. Mimo hru stále zůstávají Christian Obodo, Gyan Asamoah, Cristian Zapata, Moreno, Guilherme Siqueira a Damiano Ferronetti.

Hosté z Livorna mají na sestupové příčky náskok pouhých dvou bodů a proti Udinese budou chtít uspět. "Musíme pokračovat ve výkonech z posledních zápasů a ukázat týmového ducha," prohlásil trenér Camolese, jemuž bude opět k dispozici brankář Amelia. Naopak do hry nenaskočí klíčoví Tavano a Bogdani. Zranění jsou také Giuliano Giannichedda, Nico Pulzetti a Francesco Volpe.

Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:

Handanovic - Coda, Felipe, Lukovic - Mesto, D'Agostino, Inler, Dossena - Pepe, Quagliarella, Di Natale

AS Livorno - pravděpodobná sestava:

Amelia - Grandoni, Knezevic, Galante - Balleri, Vidigal, De Vezze, Filippini, Pasquale - Diamanti - Tristan

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.10 - 4.80

Tip EuroFotbal.cz: 10

Inter Milán - Juventus Turín

30. kolo Serie A si schovalo svůj šlágr až do večerních sobotních hodin. Na San Siru v Miláně se odehraje Derby D’Italia, tedy souboj FC Internazionale s Juventusem Turín. Domácí jsou stále v pozici jasné jedničky a třetí Juventus jede do města módy, aby ještě zdramatizoval boj o titul a sám si upevnil pozici.

Oba odvěcí rivalové mají v poslední době velmi rozmanitou výkonnost. "Neporazitelný" Inter po dvou prohrách s anglickým Liverpoolem v rámci Ligy mistrů poznal hořkost porážky i v Serii A. Na Nerazzurri si vyšlápla Neapol. Juventus Neapol sice udolat nedokázala, ale zastoupili ji jiní. Stará dáma nezvládla zápasy na hřištích outsiderů, jako např. Reggina (1:2) nebo Empoli (0:0). Domácí musí bezpodmínečně sbírat body. I přes jemné navýšení náskoku na čele jim na záda šlapou římské legie a hlavní město hlásá: "Ještě jsme se nevzdali."

Také Juventus má oč hrát. Především o čest, v tomto střetu je historicky mnohem úspěšnější a navíc se jedná o kulaté 140. Derby D‘Italia v rámci Serie A. Navíc David Trezeguet se nechal slyšet, že by viděl raději Scudetto v rukou Giallorossi než u černomodrých Lombardů. "Jedeme na San Siro vyhrát, chtěli bychom ještě oživit boj o titul. Byl bych raději, aby trofej nad hlavu zvedli hráči AS," prohlásil francouzský kanonýr. "Nehodlám se smířit s remízou. Nemáme co ztratit a pokusíme se Interu ještě pořádně zavařit," dodal Trezeguet. Poté zakončil několika slovy o příští sezóně: "Tento rok jsme měli velmi dobrou mentalitu, touhu vítězit. Ukázali jsme, že jsme silnými konkurenty, avšak když jste v klubu jako je tento, chcete víc. Příští rok chceme vyhrát Scudetto."

Přestože Inter zdaleka neprokazuje takový výkonnostní stupeň jako v první polovině sezony, tak mohou být v táboře Nerazzurri spokojení. Poslední utkání v Janově skončilo remízou 1:1, když několik minut před koncem srovnal prozatím nejlepší střelec Serie A Marco Borriello. Nicméně v Miláně nesmutnili nad ztrátou bodů dlouho, AS Řím totiž podlehl v derby svému městskému rivalovi Laziu a Inter navýšil náskok nad Giallorossi již na sedm bodů.

Dělbě bodů v Janově však předcházelo kontroverzní vyloučení záložníka Pelého, což pobouřilo klubového presidenta Massima Morattiho. "Myslím si, že to bylo nespravedlivé vyloučení. Avšak rozhodčí si může dělat co chce a myslet si, že to udělal správně. Pro nás to poté byl velmi těžký zápas, protože hráči byli unavení. Dalo se očekávat, že nakonec inkasujeme, ale tým si vedl v této těžké situaci velmi dobře," řekl Massimo Moratti.

Bianconeri budou postrádat zraněného Cristiana Zanettiho. V nominaci na utkání se stále neobjeví Jorge Andrade a Marco Marchionni. Domácí celek se bude muset obejít bez již zmiňovaného Pelého, který dostal jednozápasový distanc. Naopak do sestavy se vrací po "kartové pauze" Marco Materazzi. V útoku nejspíše nastoupí vedle Zlatana Ibrahimoviče Hernán Crespo. César Aparecido, Dejan Stankovič, Olivier Dacourt a defenzivní duo Walter Samuel a Ivan Cordoba jsou na listině dlouhodobě zraněných a na jejich statusu se nic nemění.

Inter Milán - pravděpodobná sestava:

Julio César - Douglas Maicon, Nicolas Andrés Burdisso, Marco Materazzi, Maxwell - Patrick Vieira, Esteban Matías Cambiasso, Javier Zanetti - Luis Jimenez - Zlatan Ibrahimovič, Hernán Jorge Crespo

Juventus Turín - pravděpodobná sestava:

Gianluigi Buffon - Jonathan Zebina, Nicola Legrottaglie, Giorgio Chiellini, Zdeněk Grygera - Mauro Camoranesi, Mohamed Sissoko, Antonio Nocerino, Pavel Nedvěd - David Trezeguet, Alessandro Del Piero

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.20 - 4.25

Tip EuroFotbal.cz: 10

Reklama