Hlavní obsah

Udrží si Manchester nadějný náskok v čele tabulky?

Manchester United bude pokračovat v honbě za titulem na domácí půdě proti Aston Ville. Arsenal si bude chtít zachovat naději úspěšným výsledek na půdě Boltonu. Poslední s předposledním se utkají v Derby...

Článek

Sunderland AFC - West Ham United  (sobota 16:00)

Sunderland v minulém kole šokoval celou Anglii, když porazil venku Aston Villu. Skvělý výkon by rád nyní potvrdil také v zápase s West Hamem United.

Černé kočky jely do Villa Parku jako velký outsider. Všem odborníkům ale vyrazily dech, jelikož za výkon předvedený v Birminghamu si tři body zasloužily. Proti favorizovanému soupeři byly lepším celkem, rozhodující gól ovšem daly až v 83. minutě, kdy se trefil útočník Michael Chopra.

Pro svěřence kouče Roye Keanea to bylo nesmírně důležité vítězství, jelikož dva předcházející zápasy na domácím hřišti prohráli. Navíc se tak o něco vzdálili sestupovým příčkám. Vyhráno ale ani z daleka nemají. Na osmnácté místo mají náskok pouze čtyři body. Nyní se navíc budou muset obejít bez Etuhua a Wallace.

Také West Ham se po sérii neúspěchů vrací do starých kolejí. Po vítězství nad Blacburnem si odvezl bod také z Evertonu, což pro Kladiváře při současné marodce znamená velký úspěch. Alan Curbishley totiž nemůže využít služeb hned devíti hráčů. Na tento nepříznivý stav je už ale zvyklý, hlavně proto dal letos West Ham v Premier League šanci více jak třiceti hráčům.

Pro zápas se Sunderlandem ale hostující fanoušci na hřišti zcela jistě neuvidí ani tentokrát dlouhodobě zraněné Davenporta, Collinse a Dyera. K nim se navíc přidávají Gabbidon, Etherington, Faubert, Bowyer, Bellamy a Quashie. Start mladíka Searse je nejistý, podobně jako Upsona.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.15 - 2.85

Portsmouth FC - Wigan Athletic

V Portsmouthu si mohou hlasitě oddechnout. Po jednozápasové absenci se totiž opět vrací kanonýr Defoe. Ten má tentokrát vystřílet vítězství v zápase s Wiganem.

Jak je Defoe pro kouče Redknappa důležitý se potvrdilo v minulém zápase, kdy Portsmouth zavítal na půdu Tottenhamu. V základu se objevil jediný útočník a to dlouhán Kanu. Ten ovšem zklamal. Pompeys byli v útoku bezzubí a k pořádné šanci se za celé utkání ani nedostali. S návratem anglického útočníka se má však vše změnit.

Klub z jihu Anglie se v poslední době rozehrál a konečně pravidelně začal bodovat také na domácím hřišti. V současné době získal venku už jen polovinu všech svých bodů. Primus i Pamarot zůstávají mimo hru, zdravotní problémy ale komplikují život dalším dvěma hráčům. Jedná se o Campbella a záložníka Diarru, u nichž je start ohrožen.

To Wigan je na tom s počtem zraněných přeci jen lépe. V posledním utkání v Blackburnu přišel kouč Bruce o klíčového obránce Erika Edmana, jenž bude mimo hru zhruba půl roku. Nad startem brankářské jedničky Chrise Kirklanda navíc visí otazník.

Anglického kouče na lavičce Latics velmi rozčílily přátelské zápasy reprezentací, které byly na programu v průběhu týdne. "Nejsem spokojený s tím, jak hrajeme, ale co s tím mám dělat, když své hráče celý týden nevidím a sejdeme se až v pátek na hotelu před zápasem s Portsmouthem?" ptá se naštvaný Bruce. "Ať to vymyslel kdokoliv, je to nesmysl," uzavřel bývalý zadák Manchesteru United.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.35 - 4.50

Reading - Blackburn Rovers

Po trápení z úvodu roku 2008 Reading zabral a v tabulce se posunul už na patnácté místo. Svůj bodový účet určitě bude chtít vylepšit proti Blackburnu Rovers.

Vzájemné střetnutí těchto dvou klubů vždy nabídne atraktivní podívanou. V posledních dvou zápasech v každém utkání padlo šest branek. V prvoligové historii Reading stále čeká na první výhru nad Blackburnem a touží jí získat nyní.

Bodovat znamená ubránit především kanonýra Santa Cruze a záložníka Davida Bentleyho. Právě paraguayský útočník měl hlavní podíl na poslední výhře Blackburnu 3:1 nad Wiganem, jelikož vstřelil dvě branky. Rovers jsou jedním ze čtyř týmů, které stále mají reálnou šanci skončit na šesté příčce zajíšťující Pohár UEFA a nemohou si dovolit bodově ztrácet. Kouč Hughes bude postrádat pouze Petera a Olssona, otazník pak visí nad startem Santa Cruze.

Rovers nečeká snadný soupeř. Reading na domácím hřišti pouze vyhrává nebo prohrává. Poslední dva domácí zápasy však pro něj dopadly na výbornou. Sestupovým příčkám se navíc vzdálil už na pět bodů a může tak hrát s větším klidem. Mimo hru už zůstává jen Bryjan Gunnarsson a Jimmy Kebe.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.00 - 2.85

Derby County - Fulham FC

Souboj předposledního s posledním týmem tentokrát žádný dramatický vývoj neslibuje. Domácí Derby už téměř všichni vidí ve druhé lize, jelikož záchrana se z jejich pohledu přesunula už jen do oblasti teorie.

Ovšem Fulham má stále reálnou šanci se v lize udržet i pro příští ročník a do Derby si jede pro tři body. Kouč Jewell však slibuje, že jeho tým nikomu nic zadarmo nedá a je odhodlaný za své působení na lavičce Beranů získat do konce sezóny první tři body. Nyní cítí skvělou šanci, kterou by rád využil.

"Jediným objektivním cílem pro zbytek ročníku zůstává zisk šestnácti bodů," prohlásil Jewell, jenž svůj tým už připravuje na příští sezónu a rád by udržel Hossama Ghalyho. Egyptský reprezentant v zimě přišel z Tottenhamu do Derby na hostování, ale s velkou pravděpodobností zůstane natrvalo. "Pokusíme se ho udržet," potvrdil Jewell. Ten bude tentokrát postrádat McEveleyho, Barnese, Millse, Davise a Mearse.

18 měsíců. Přesně tak dlouho čeká Fulham na hřišti soupeřů na výhru. Pomoc ukončit tuto nelichotivou sérii by měl opět měl zkušený americký gólman Kesey Keller, který se i v tomto zápase postaví do brány jako brankářská jednička. Londýnský klub bude postrádat Elliotta a zřejmě i Davida Healeyho.

Prezident Cottagers Mohamed Al Fayed i přes nepřesvědčivé výkony nepřestává současnému kouči Hodgsonovi věřit. "Vím, že jsme v těžké pozici, ale nyní chceme vyhrát," prohlásil Al Fayed.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.75 - 3.15 - 2.40

Birmingham City - Manchester City

V rámci 32. kola na sebe narazí o záchranu bojující Birmingham City a devátý celek soutěže Manchester City. Domácí fotbalisté naposledy podlehli Readingu 2:1 a jejich situace se zase o něco zhoršila. Hosté po výhře nad Tottenhamem Hotspur (2:1) uhráli bezbrankovou remízu na půdě Boltonu.

Nováček letošního ročníku musí zabrat. Birmingham, má v posledních utkáních velice špatnou bilanci. Výjimkou je jen souboj s Tottenhamem, který svěřenci trenéra Alex McCleishe zvládli na výbornou. Birmingham v tomto duelu rozstřílel "Kohouty" čtyřbrankovým přídělem. Jenže pak přišla porážka v Portsmouthu, remíza s Newcastlem a další, prozatím poslední porážka s Readingem. Sečteno podtrženo, dvacet sedm bodů řadí Birmingham na sedmnáctou pozici s jednobodovým náskokem na příčky zaručující záchranu.

Manchester City je na tom o poznání lépe. Tým manažera Svena Gorana Erikssona sice nepředvádí taková představení jaký jsme byli zvyklí vídat z úvodu sezony, nicméně týmu patří klidná devátá pozice s velkou šancí probojovat se do Poháru UEFA. Poslední výsledky tomu tak ale nenapovídají. Manchester City sice zvítězil stejně jako Birmingham nad Tottenhamem Hotspur, jenže to byla jediná výhra z pěti posledních utkání. Pokud chce méně slavný klub z Manchesteru hrát Pohár UEFA musí předvádět minimálně podobné výkony jako tomu bylo na začátku.

Oba týmy se celkem dobře znají. Lepší bilance hovoří ve prospěch Manchesteru City, který vyhrál i první duel v Manchesteru 1:0.

Alex McLeish má k dispozici prakticky kompletní kádr. Hrát by měl už i Olivier Kapo, který v posledním utkání chyběl. Manchester nebude nejspíš moct nasadit obránce Micaha Richardse a Michaela Balla, oba měli zdravotní problémy. Po karetním trestu se vrací Dietmar Hamann.

Birmingham City - pravděpodobná sestava:

Mike Taylor - Martin Taylor, Stephen Kelly, Radhi Jaidi, David Murphy - Damien Johnson, Sebastian Larsson, Fabrice Muamba, Gary McSheffrey, Olivier Kapo - Mikael Forssel

Manchester City - pravděpodobná sestava:

Joe Hart - Nedum Onuoha, Richard Dunne, Javier Garrido, Vedran Corluka - Stephen Irelnad, Dietmar Hamann, Martin Petrov, Gelson Fernandes - Elano, Benjani

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.10 - 2.75

Tip EuroFotbal.cz: 10

Bolton Wanderers - Arsenal FC

Ještě před měsícem Arsenal vedl ligu a byl považován za jednoho z hlavních aspirantů na titul. Z posledních pěti utkání ale ani jednou nevyhrál a klesl až na třetí místo. Svou reputaci by si rád spravil na hřišti podprůměrného Boltonu.

"Fyzicky ani mentálně na tom nejsme moc dobře, ale to nevadí," prohlásil manažer Wanderers Gary Megson. "Jsme tam, kde jsme, ale musíme se s tím poprat. Nestěžuji si, ani nenaříkám, protože za průběh letošní sezóny si můžeme jen my," dodal kouč.

Výsledky obou týmů z posledních utkání jsou na jejich poměry přímo hrůzostrašné, na straně Boltonu je však krize hlubší. Wanderers totiž v minulém kole díky remíze na domácím hřišti s Manchesterem City ukončili čtyřzápasovou sérii proher. Ovšem proti Arsenalu se jim daří. Z posledních šesti utkání tři vyhráli a v jednom případě remizovali. Situaci Boltonu výrazně komplikuje zranění brankářské jedničky Jussiho Jaaskelainena, který si už letos nezachytá. Mimo hru je také Ricardo Gardner a kvůli kartám nemůže nastoupit kapitán Kevin Nolan.

Špatná defenzíva, to je podle kouče Wengera největší problém nevýrazných výkonů z posledních týdnů. "Potřebujeme hrát naší hru. Bolton je dobrý tým a viděl jsem řadu kvalitních utkání z jejich pohledu, ale Premier League je v současnosti na takové úrovni, že když ztratíte důvěru, jste velmi zranitelní," prohlásil Wenger.

"Tento zápas bude pro nás velmi důležitý, jelikož bychom se rádi vrátili zpět na vítěznou vlnu," dodal zkušený Francouz, který stále věří, že jeho svěřenec Flamini podepíše novou smlouvu. Pokud se tak nestane, může 23letý záložník v létě odejít kamkoliv.

Gunners budou postrádat krajního obránce Bacaryho Sagnu, dále také českého reprezentačního záložníka Tomáše Rosického a dlouhodobě zraněného Eduarda da Silvu. Volno možná dostane kanonýr Emmanuel Adebayor.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.25 - 3.50 - 1.60

Manchester United - Aston Villa

Zatím, co Arsenal tabulkou padal dolů, Manchester vstoupal nahoru. Sedm kol před koncem sezóny má na čele již pětibodový náskok a své první místo by rád potvrdil i v zápase s Aston Villou.

Nejprve Steve Bruce a o pár hodin později také Alex Ferguson zkritizovali přátelské mezinárodní zápasy. Skotského taktika nejvíce rozlítilo zranění Darrena Fletchera. Ten se totiž vrátil z reprezentačního srazu s poraněným kolenem a bude minimálně šest týdnů mimo hru. "Přišli jsme o Darrena a to jenom zdůrazňuje zbytečnost těchto zápasů. Měl hrát 45 nebo 60 minut, místo toho odehrál celý zápas, takže je na šest týdnů mimo hru," čertil se Ferguson.

Úspěšného kouče na lavičce Manchesteru těšil také výsledek, který si jeho tým odnesl ze zápasu s Liverpoolem. V průběhu příštího týdne čeká United zápas v Lize mistrů a Ferguson věří, že bude moci oslavovat podobnou výhru, jako v zápase s Reds. "Nyní se ale musíme soustředit na zápas s Villou," varuje. Ďáblové se musí kromě Fletchera obejít i bez věčně zraněného útočníka Luise Sahy.

Zdálo se, že budou Villans až do posledních zápasů bojovat o čtvrté místo, jenže výsledky z posledních čtyř vystoupení jim tuto příležitost v podstatě vzali. V minulém kole navíc nezvládli ani domácí zápas a prohráli překvapivě se Sunderlandem. A pravděpodobnost, že se jim na pátý pokus podaří konečně vyhrát, je velmi malá, jelikož posledních deset vzájemných utkání pokaždé vyhrál Manchester!

Kouči Martinovi O’Neillovi přidělává vrásky na čele zranění Craiga Gardnera a Curtise Daviese, přičemž start gólmana Scotta Carsona je v ohrožení.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.75 - 8.50

Reklama