Hlavní obsah

Preview sobotních zápasů Gambrinus ligy

Baník hostí České Budějovice a pokud chce pomýšlet na třetí místo musí vyhrát. Olomouc naopak bude chtít prodloužit domácí neporazitelnost s Žižkovem, která trvá od roku 2001. Posledním sobotním zápasem je duel Zlína s Mladou Boleslaví.

Článek

Sigma Olomouc - Viktoria Žižkov  (sobota 17:00)

Psal se říjen roku 2001, kdy naposledy ochutnali žižkovští hráči vítězí na Hané. Souboj sousedů z horší poloviny tabulky však slibuje vyrovnaný zápas.

V zápasech Olomouce padá pramálo gólů, není se tak co divit, když z devíti jarních zápasů skončily 4 remízou a zbylých pět pouze jednobrankovým rozdílem. V sobotu ale přivítá druhý nejhorší obranný blok v lize, naskýtá se tak šance na polepšení své střelecké potence. Trenéru Pulpitovi bude zcela jistě scházet Hubník, který v minulém kole dostal osmou žlutou kartu v sezóně, a také zranění Petr s Rýdelem. Otazníky se vznáší nad dvojící Rossi, Heidenreich. Poslední duely Sigmy bývají divácky nezajímavé nejen z gólové stránky, ale i při pohledu na rychlost a přesnost hry. I přesto si plný počet bodů z Androva stadionu odvezl jen Zlín. Olomouc k dobytí lehce nebude, předcházející domácí duely s pražskou Spartou a Bohemians skončily v obou případech remízou.

Krize zmítá Žižkovem, který již čtyři ligová kola čeká na vítězství, venku navíc patří k těm jasně nejhorším. Obrana na hřištích soupeře je dokonce s náskokem nejhorší. Ani v poháru proti druholigovým Bohemians nedokázali ve dvojzápase uspět. A zranění Kalod, Bukač, Kučera, Novotný, Procházka s vykartovaným Labantem dotváří nepříjemnou situaci pražského celku. Není divu, že trenér Griga vidí v bodu úspěch. "Máme za sebou těžší sérii a někteří hráči jsou i po středě dokopaní. Mužstvo je hodně zklamané, že se nepodařilo v poháru postoupit. Na týmu je pochopitelně trochu znát z absolvovaného programu i únava, ale rádi bychom byli za bod," říká nešťastný lodivod. Alespoň jednu vrásku na čele mu tak může smazat navrátilec do sestavy, kapitán Stracený, který si po šesti absencích konečně zahraje.

Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:

Drobisz - Randa, Šuškavčevič, Škerle, Heidenreich - Bajer, Kaščák, Onofrej, Kazár - Janotka, Bueno

Viktoria Žižkov - pravděpodobná sestava:

Bartalský - Šťastný, Pilař, Besta, Xavier - Koukal, T. Procházka, Tinga, Stracený - Švancara, Demjan

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.10 - 4.60

Tip EuroFotbal.cz: 1

Tescoma Zlín - FK Mladá Boleslav

Potvrdit výhru v Jablonci a omluvit se divákům za nepovedené domácí utkání se Žižkovem. S takovými cíli vstoupí v sobotu v domácím prostředí fotbalisté Zlína proti Mladé Boleslavi, která také slavila v minulém kole vítězství proti Baníku.

Zlín se díky nečekané výhře 3:0 v Jablonci vyšvihl do první poloviny tabulky a nyní okupuje osmou pozici. V případě sobotního vítězství si může polepšit o dvě příčky. "Utkání s Boleslaví ale bude mít zcela jiný náboj. Také proto, že soupeř má útočně laděný tým. Pokud tento zápas zvládneme, tak si vybojujeme dobrou pozici k tomu, abychom se umístili v horní polovině tabulky," uvedl trenér Tescomy Pavel Hoftych. Ten bude moci po dlouhé době poslat na trávník kompletní složení.

Sedmý celek Mladé Boleslavi zvládl poslední dva ligové souboje na výbornou. Nejprve vyhrál v Liberci a o týden později přehrál Ostravu 3:1. Do obuvnického města proto míří navázat na tyto úspěšné výsledky, ale také vylepšit si své dosavadní postavení v tabulce. "Bude to vyrovnané utkání. Zlínští jsou bojovným celkem s vysokými stopery a v útoku s rychlým Žůrkem. Tím pádem spoléhají na rychlé brejky. Když se jim budeme chtít vyrovnat, musíme hrát aktivně a mít hru vyváženou v obranné i útočné fázi," řekl kouč hostí Karel Stanner, jenž se bude muset obejít bez služeb dlouhodobě zraněného Pižanowského. Naopak do sestavy by se mohl konečně vrátit Opiela, pro kterého by to byl dvojnásobný comeback. "Protože se vracím na zlínský stadion, kde jsem ještě na podzim působil, a zároveň se vracím na fotbalové hřiště po dlouhém zranění," vysvětlil mladý slovenský reprezentant.

Tescoma Zlín - pravděpodobná sestava:

Kořínek - Pazdera, Kroča, Zbožínek, Penner - Musil, Zúbek, Vrtělka, Malár - Šmahaj, Žůrek.

FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:

Miller - Ševinský, Procházka, Rolko, Kalina (Kopic) - Kysela, Rajnoch, Hodúr, Poláček - Řezníček, Mendy.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 2.80 - 3.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Baník Ostrava - České Budějovice

Baník, který v minulém kole prohrál v Boleslavi přivítá doma tým Českých Budějovic. Jihočeši prohráli dvě utkání za sebou a v Ostravě je také nečeká nic lehkého.

Domácí se po prohře v Boleslavi propadli až na páté místo v tabulce a proti Budějovicím budou chtít zaváhání napravit. Jejich soupeř na Bazalech za posledních osm let nezískal ani bod a jistě ho nečeká nic lehkého ani tentokrát, velkou hrozbou pro hráče hostí bude především útočné duo Ostravy v podání Svěrkoš - Magera. "Bude důležité, abychom dokázali eliminovat oba útočné hroty Svěrkoše s Magerou," je si vědom síly baníkovských hráču trenér Straka. Ostrava vstoupí do zápasu jako favorit, ale trenér Večeřa nabádá k trpělivosti. "Většina soupeřů u nás chce hlavně bránit a pak je to hodně o prvním gólu. Zápasy se Žižkovem i Jabloncem ukázaly, že když se prosadíme, hosté více otevřou hru a máme prostor k ofenzivě. Musíme být proto trpěliví," řekl trenér Baníku. Ostrava má k dispozici všechny hráče, pouze start Bystroně je nejistý.

Budějovičtí prohráli poslední dvě utkání v lize, ale i přesto mají na 12. příčce sedmibodový odstup od pásma sestupu. Hosté v Ostravě již dlouho nebodovali a i nyní mohou pouze překvapit. "Nesmíme se bát hrát dopředu. A když zachytíme úvodní nápor Ostravy, pak je všechno možné," tvrdí trenér František Straka, který se v zápase bude muset obejít bez zraněných Plichty, Pivoňky, Stráského a Kučery, nemoc navíc skolila Šímu.

Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:

Vašek - Řezník, Neuwirth, Bolf, Čoupek - Rajtoral, Marek, Otepka, Tchuř - Svěrkoš, Magera

České Budějovice - pravděpodobná sestava:

Křížek - Leština, Hunal, Horejš, Žižka - Plocek, Hílek, Vozábal, Dolejš - Svátek, Mrkvička

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 3.85 - 7.25

Tip EuroFotbal.cz: 1

Reklama