Hlavní obsah

Rangers si nesmí dovolit zaváhání

Rangers hostí Dundee United a potřebují vyhrát, případná ztráta by totiž byla vítanou vodou na mlýn Celtiku. Dramatický bude boj o třetí příčku a hodně světla do něho může vnést duel Motherwellu s Aberdeenem...

Ilustrační foto: skotský fotbal

Článek

Rangers FC - Dundee United  (sobota 13:30)

Dundee United čeká v sobotu těžký zápas, cestuje na stadion vedoucího celku tabulky, Rangers FC. Hosté potřebují zvítězit, pokud stále chtějí pomýšlet na účast v evropských pohárech, domácí bojují o titul.

Rangers mají v poslední době těžký program, v úterý se tým vedený koučem Smithem utkal se třetím Motherwellem, nyní bude hrát proti Dundee, které je pouze o dva body za minulým soupeřem. Rangers si v posledním utkání proti Motherwellu připsali všechny body za výhru 1:0. Waltera Smithe může těšit, že nemá v současné době žádné nově zraněné hráče, fyzickou kondici již nabírá i DaMarcus Beasley. Uzdravil se Lee McCulloch a už v týdnu se vrátil také Charlie Adam. Vzájemné zápasy vyznívají lépe pro domácí, jenž zvítězili dvakrát, zatímco soupeř jednou. Minulý vzájemný zápas skončil remízou.

Dundee United nesmí na Ibrox Parku zaváhat, v minulém kole totiž podlehlo Aderdeenu 1:2 a stále je tak v tabulce na čtvrté příčce. "Na Ibrox budeme cestovat se záměrem zvítězit, nemáme žádný strach. Do jisté míry si myslím, že příští zápasy jsou pro nás lepší, než ty nedávné. Teď se můžou hráči trochu víc uvolnit," řekl kouč Dundee Craig Levein.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.50 - 7.75

Motherwell FC - Aberdeen FC

Motherwell čeká domácí zápas proti Aberdeenu a utkání by mohlo být i přes bodový rozdíl velmi vyrovnané. Motherwellu se nedaří, naopak Aberdeen je ve formě a získává body proti těžkým soupeřům.

Motherwell dostal v posledních dvou kolech nejtěžší možné soupeře, podlehl Celticu a 0:1 také Rangers. Dohromady ale nezvítězil už ve čtyřech zápasech po sobě, což nejsou pro klub hrající o pohárovou Evropu zrovna lichotivé výsledky. Jediným zraněným hráčem Motherwellu je kapitán Paul Quinn, jenž si kvůli rozbité čelisti v této sezóně již nezahraje. Kouč Mark McGhee moc dobře ví, že jeho tým je blízko evropským pohárům a nabádá své hráče k dobrému výkonu. "Musíme být odhodlaní zvítězit. Pokud jdete do utkání s obavou, máte malou šanci na úspěch," řekl Mark McGhee. Motherwell je zatím třetí o dva body před Dundee a Hibernianem, navíc má jeden zápas k dobru.

Aberdeenu se v posledních zápasech zadařilo, v minulém kole zvítězil 2:1 nad Dundee United a hráči si věří i na Motherwell. Manažeru Jimmymu Calderwoodovi chybí hodně hráčů, mimo hru jsou Zander Diamond, Jamie Smith, Lee Mair, Richie Byrne, Derek Young a Jonathan Smith. Naopak Alan Maybury, Sone Aluko a Darren Mackie se uzdravují a brzy by mohli být připraveni hrát. Zda nastoupí v sobotu ještě není jisté. "Bude to další důležitý zápas, ale hráli jsme proti nim v této sezóně už mnohokrát a hráči si už zvykli," řekl Calderwood. Aberdeen je ve skupině o titul poslední, tedy šestý, a už si nejspíš nepolepší.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.25 - 3.30

Falkirk FC - Inverness Caledonian

V předposledním kole letošního ročníku skotské ligy se střetne Falkirk, jenž nastoupí na domácí půdě, s o příčku hůře postaveným Invernessem.

Tým Johna Hughese se díky výhře 2:1 nad Heart of Midlothian přiblížil k sedmé příčce, kterou hájí právě mužstvo z Edinburghu, na rozdíl pouhých dvou bodů. Optimální výkony ovšem Falkirk nepodává, jelikož tato výhra byla teprve druhou v posledních deseti zápasech. Falkirk se bude dnes muset obejít bez útočníka Billyho Clarka, jenž je v týmu na hostování z anglického druholigového Ipswiche. Mladík byl povolán do reprezentačního týmu Irska, se kterým pojede na turnaj do Malajsie. Dnes naposledy nastoupí k letošnímu ligovému utkání brankář Shane Supple, jenž poté podstoupí operaci prstu. Hughes naopak může počítat s Brianem Allisonem a Daynem Robertsonem.

Vzájemné zápasy z letošní sezony hovoří lépe pro Falkirk, jenž vyhrál dvakrát. Jednou se pak z vítězství radoval Inverness.

Hostující tým momentálně okupuje devátou pozici, na které s zřejmě už i zůstane. Jediní, kdo může Inverness odsunout o příčku níže, jsou hráči St. Mirrenu, kteří na Caledonian ztrácejí tři body a mají ještě zápas k dobru. Svěřenci Craiga Brewstera jsou do zbývajících zápasů určitě povzbuzeni vysokou výhrou z minulého týdne, kdy přestříleli Gertnu vysoko 6:1. Vítězství potěšilo také samotného manažera, jenž pěl chválu hlavně na veterána Barryho Wilsona. "Barry má bezpochyby velký talent. Je pro naši hru velmi důležitý. Myslím si, že od té doby, co se vrátil z hostování ze St. Johnstone, se hrou jenom baví," prohlásil o 36letém hráči Brewster. Na soupisce hostujícího týmu budou dnes scházet tři hráči. Kvůli zranění nenastoupí Phil McGuire, Grant Munro a Markus Paatelainen.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.25 - 3.05

Heart of Midlothian - Kilmarnock FC

Hearts přivítají na svém hřišti Kilmarnock, proti kterému v poslední době příliš dobře nehráli. Oba soupeři v této sezóně zklamali a hrají jen skupinu o udržení, zvláště na domácí hráče je vyvíjen velký tlak, aby alespoň ve skupině o udržení dosáhli nejvyšší možné příčky.

Hearts v minulém kole podlehli 1:2 ve Falkirku a nyní chtějí ztrátu napravit, proti Kilmarnocku se jim ovšem příliš nedaří, dva letošní zápasy skončily remízou a jeden vyhrál soupeř. Kouč Stevie Frail do zápasu nepostaví kapitána Chistopha Berru, jenž má příliš žlutých karet, Marius Zaliukas je naopak připraven hrát. Přesto je na straně Hearts stále příliš absencí, domů odjelo křídlo Saulius Mikoliunas, kterému se narodí dítě a Robbie Neilson, Chistian Nade a Andrew Driver kvůli zranění do utkání nevyběhnou. Nad startem nedávno zraněného Garyho Glena visí otazník.

Kilmarnock je v tabulce na jedenácté pozici a v minulém kole znovu nezískal body, podlehl 0:1 St. Mirrenu. Kouč Jim Jefferies slíbil pro příští sezónu posílení mužstva. "Doufejme, že se přes léto dáme do pořádku. Tahle sezona byla zklamáním, ale už se těšíme na příští. Vypadá to, že v této sezóně skončíme jedenáctí a to je opravdu zklamání. Příchod jednoho nebo dvou hráčů by to mohl změnit," sdělil Jefferies. Nejistý je start Simona Forda a Ryana O'Learyho, najisto nenastoupí Craig Byson, Willie Gibson, Alan Morgan a Frazer Wright.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.50 - 4.50

St. Mirren FC - Gretna FC

37. kolo skotské ligy přinese souboj dvou týmů ze dna tabulky. Proti domácímu St. Mirrenu nastoupí poslední Gretna.

Pro The Saints to bude dnes už třetí domácí zápas v řadě. Obě předchozí střetnutí St. Mirren zvládl, Falkirk i Kilmarnock vyprovodil shodně 1:0. A právě díky těmto výhrám se tým Guse MacPhersona pověsil na záda devátého Invernessu, na který ztrácí pouhé tři body. Jedenáctý Kilmarnock by už St. Mirren ohrozit neměl, a tak si svěřenci MacPhersona maximálně v tabulce polepší. Po třízápasovém trestu soupisku domácích posílí Hugh Murray. Zraněni jsou David van Zanten a Ian Maxwell

Letošní vzájemné měření sil vyznívá lépe pro domácí mužstvo, které Gretnu dvakrát porazilo a jednou s ní remízovalo.

Už to vypadalo, že Gretna letošní ročník Scottish Premier League dohraje v pohodě. Předešlé tři remízy ukázaly vůli hráčů dohrát soutěž bez větších problémů. Jenomže v posledním ligovém kole se jim všechno vymklo z rukou, jelikož utržili debakl 1:6 od Invernessu. Takováto porážka by třeba od Celticu nebo Rangers tolik nemrzela, ale dostat nášup od devátého mužstva tabulky, to je ostuda.

Manažer Mick Wadsworth je přesvědčen, že se jeho hráči dokážou z potupné porážky vzpamatovat a že opět podají takový výkon, jako v předešlých třech střetnutích. Hráči hrají pro sebe a svou budoucnost, protože je, kvůli administrativní krizi v táboře Gretny, budou pozorovat jiné týmy. "Dobré výkony jsou pro hráče velmi důležité, jelikož budou sledováni jinými kluby a někteří naši hráči už mají předloženou smlouvu. Poslední dvě střetnutí nebudou moje svěřence sledovat pouze skotské kluby, ale také mužstva z jižní části Velké Británie. Doufejme, že to hráčům pomůže podat dobré výkony a že poslední zápasy odehrajeme skvěle," prohlásil Wadsworth, kterému bude dnes scházet pouze kapitán Paul Murray.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.50 - 6.80

Reklama