Hlavní obsah

Získá Sparta trofej útěchy?

Pražská Sparta nezvládla poslední dva ligové duely a prakticky tak přišla o titul mistra ligy. Už bez trenéra Michala Bílka se dnes představí na Strahově ve finále Poháru ČMFS, kam se dokázal probojovat i Liberec.

Článek

Je tomu už šest let, co Sparta naposledy zakončila sezonu bez trofeje. V lichých letech totiž Pražané tradičně vyhrávají ligu a v těch sudých zase domácí pohár. Loni se jim dokonce povedlo získat double, což nikdo jiný v historii samostatné české kopané doposud nedokázal.

Letos měli Sparťané nakročeno k obhajobě obou trofejí, ale závěr sezony si jistě za rámeček nedají. Po domácí prohře s Brnem vypadalo vše ještě poměrně v pohodě, ale o uplynulém víkendu si z Letné odvezl tři body i Baník Ostrava a Slavia se díky vítězství v Boleslavi dostala před svého největšího rivala. Sešívaní mají navíc v posledním kole velmi příznivý los v podobě domácího duelu s Jabloncem a tím spíše, že se pravděpodobně bude hrát v Edenu, by pro ně neměl být problém, uhrát alespoň kýžený bod.

Sparta se tak musí soustředit na dnešní finále poháru s Libercem, aby získala alespoň malou náplast na ránu, kterou utrpěla. „Sezóna ještě neskončila, v následujících dnech musíme především zkonsolidovat situaci. Následující dvě utkání musíme zvládnout kvůli nám a především naším fanouškům. Cítíme jejich velkou podporu a chceme jim to vrátit,“ říká jasně nový trenér a zároveň prezident klubu Jozef Chovanec, jehož tým zakončí sezonu o víkendu právě v Liberci.

„Chceme vyhrát Pohár a pak udělat vše pro úspěch v Liberci. Body se budou počítat až po třicátém kole a nikde není psáno, že Jablonec nemůže na Slávii vyhrát. My chceme pro sebe i své fanoušky vyhrát zbývající dva duely a rozloučit se důstojně s touto sezonou,“ dodává špílmachr Pavel Horváth. Do sestavy Pražanů se vrací Tomáš Řepka, fit naopak není Libor Došek.

Liberec má už prakticky splněno, jelikož postupem do finále Poháru ČMFS si zajistil účast v Poháru UEFA. To je úspěch i z toho pohledu, že Severočeši dlouho nemohli nalézt herní rytmus a více jak polovinu sezony strávili ve druhé polovině tabulky Gambrinus ligy. „Nechceme se spokojit jenom s tím, že jsme se do finále dostali. Chceme zvládnout i zápas samotný, protože to pro nás je takové světlo na konci tunelu,“ hlásá zkušený útočník Jan Nezmar. V sestavě Severočechů se neobjeví zraněný brankář Zlámal a nejistý je start Petra Papouška.

Liberec na Spartu umí, jelikož z posledních pěti vzájemných duelů prohrál pouze ten podzimní na Letné. I přes to, ale dnes vstoupí do utkání podle bookmakerů bwin v roli outsidera a vsadit si tak na něj můžete v kursu 5.00 rovných. Remízu ocenili kursem 3.50. Na Pražského favorita najdete u stejné společnosti kurs 1.60.

Reklama