Hlavní obsah

Djokoviče čeká na úvod Gremelmayr

Jeden ze tří největších favoritů Roland Garros se představí hned v úvodním hracím dni a není jím nikdo jiný než Novak Djokovič. Srbský tenista by si rád připsal další grandslamový triumf. Vítěz druhého nejvýznamnějšího podniku sezony si přijde na rovný milion Eur.

Článek

Už v loňské sezoně jsme o mladém talentu ze Srbska několikrát slyšeli. 21letý tenista minulý rok zvítězil v pěti turnajích a v samotném závěru roku došel až do finále US Open, kde nestačil na Rogera Federera. Letos ho potkala světová jednička znovu – tentokrát v semifinále Australian Open a rodák z Bělehradu zvítězil hladce ve třech setech. Ve finále si potom poradil s překvapivým finalistou Tsongou a mohl slavit titul.

Další výhru na turnaji si Djokovič připsal na betonu v Indian Wells, kde ve finále zdolal domácího Mardyho Fishe. Do antukové sezony nevstoupil třetí hráč žebříčku pro nasazování do turnajů rovněž vůbec zle a s účastí v Monte Carlu se loučil v semifinále, kdy musel skrečovat duel s Federerem. O vítězství na podniku ATP Masters v Římě nepřipravil srbského tenistu ani Štěpánek či Wawrinka. Na posledním turnaji v německém Hamburku zdolal Iva Karloviče nebo Alberta Montanese. V semifinále se však musel sklonit před antukovým králem Rafaelem Nadalem. Dle svých slov si však na Španěla nyní věří a v případném souboji si nepřipouští neúspěch.

„Vyrostl jsem na antuce. V Srbsku je devadesát procent kurtů antukových, takže každé léto jsem hrál spoustu turnajů na tomto povrchu. Hodně jsem zlepšil voleje a jsem schopen měnit rytmus hry, což je pro Roland Garros klíčové,“ dodává Djokovič, který by si vítězstvím rád nadělil dárek k jeho čtvrtečním 21. narozeninám.

Proti lídrovi žebříku ATP Race se postaví takřka neznámý Němec Denis Gremelmayr. Tohoto 26letého hráče však není radno podceňovat. Minulý rok toho rodák z Heidelbergu příliš nepředvedl, když slavil „pouze“ dvě celková vítězství na Challengerech. Na úvodním Grand Slamu sezony vyřadil Argentince Roitmana a ve druhém kole skončil na raketě Vincenta Spadey. V San Jose Gremelmayr vyřadil nadějného Američana Querreyho, ale větší úspěchy ještě měly přijít. V portugalském Estorilu skončil německý tenista v semifinále, kde nestačil na Rogera Federera. Další výborný výkon se mu povedl na turnaji v Barceloně, kde vyřadil Jamese Blaka či Nicolase Almagra a nad jeho síly byl až v semifinále Rafael Nadal.

Na vítězství Novaka Djokoviče určili bookmakeři sázková kanceláře bwin nejmenší možný kurs 1.01. Na výhru outsidera Denise Gremelmayra je kurs o to větší – 8.27.

Reklama