Hlavní obsah

Ferrer má Santorovi co vracet

Půjde-li vše podle plánu, v posledním dnešním televizním duelu se střetne David Ferrer s Fabricem Santorem. Španělský tenista je sice jasným favoritem, ale domácí Santoro dokáže své soupeře na pařížské antuce hodně potrápit, o čemž hovoří i jeho čtyři roky starý souboj s Clementem, který se zapsal do historie Roland Garros jako nejdelší vůbec - trval přesně 6 hodin a 33 minut.

Článek

Kratší průběh měl úvodní vzájemný duel Ferrera se Santorem, který sehráli před třemi lety v Montrealu. O deset let mladší Španěl prohrál sice první set, ale ve zbylých dvou dovolil soupeři uhrát pouhé tři gamy a radoval se tak z postupu do druhého kola. Netrvalo ani rok a střetli se znovu, tentokrát na Australian Open. Z vítězství se naopak radoval Francouz, který nedovolil Ferrerovi uhrát ani set.

Do třetího duelu vstoupí v roli favorita David Ferrer, který momentálně prochází lepším obdobím. Loňskou sezonu zakončil na výborném 5. místě žebříčku ATP, které si drží i nyní. Na přelomu února a března byl dokonce ještě o jednu příčku výše, což bylo pro rodáka z Javea vůbec nejlepší postavení v kariéře. Dosáhl ho, i když v tu dobu neměl nikterak významné výsledky. Na tvrdém povrchu se letos nejdále probojoval v Aucklandu, Melbourne a Dubaji, kde si shodně zahrál čtvrtfinále.

S antukovou sezonou se výrazně zlepšil, což potvrdil hned na úvod ve Valencii. Ve své residenci dokráčel až do finále, v němž bojovným výkonem přehrál Almagra a vybojoval svůj úvodní letošní titul. „Byl to nejtěžší turnaj mého života, do kterého jsem dal opravdu všechno,“ konstatoval Ferrer, který třetí set finálového zápasu otočil z 2:5 na 7:6.

Velmi dobře si vedl i v Monte Carlu, kde prohrál ve čtvrtfinále s Nadalem. S antukovým králem se střetl i o týden později ve finále barcelonského podniku, ale zvítězit opět nedokázal. Tato porážka ho na chvíli poznamenala, ale v Dusseldorfu se vrátil do formy, což ukázal v zápasech s Južným a Staracem. Třetí výhru v řadě si připsal včera na Roland Garros, když poměrně hladce přehrál Belgičana Darcise.

Fabrice Santoro je bezesporu kvalitním tenistou, ale nic to nemění na tom, že na svůj úvodní letošní titul stále čeká a je otázkou, jestli se ho vůbec dočká. Loni dosáhl na trofej v Newportu po dlouhých pěti letech půstu, což se vzhledem k jeho věku už opakovat nemusí. Rodákovi z Tahiti je totiž 35 let, což je na tenistu opravdu hodně a držet si stálou výkonnost není v těchto letech nic jednoduchého. Francouzovi se to však daří a dá se říci, že na konec kariéry ještě nemyslí. Proč také, když stále patří do Top 50 a hraje vyrovnané partie i s nejlepšími.

Tenista, který hraje nejen obouručný bekhend, ale také forhend, nezačal letošní sezonu špatně, když se mu dařilo především v Sydney. V australské metropoli porazil v úvodním kole Jamese Blakea a následně došel až do semifinále, kde podlehl Tursunovovi z Ruska. V Melbourne bohužel doplatil na těžký los, jelikož už ve druhém kole narazil na Federera. Z úspěšných vystoupení lze zmínit ještě turnaj v Dubaji, kde Santoro porazil Južného a vypadl ve druhém kole po dobrém výkonu s Djokovičem. Výborně začal i v Miami, jelikož Bjorkmana vyprovodil z kurtu po setech 6-1 a 6-0, a následně si poradil i s Ljubičičem. Jeho cestu turnajem ukončil až ve 3. kole domácí Blake.

Na antuku vstoupil porážkou v Monte Carlu s Vliegenem, což bylo pro Santora jistě zklamáním, ale stejně skončil i v Římě a Bordeaux. Přes úvodní kolo se tak na oranžovém povrchu přehoupl až včera, kdy si poradil s Korolevem z Ruska.

Myslíte si, že Ferrer potvrdí své postavení v žebříčku a vrátí Santorovi grandslamové vyřazení, pak si na něj vsaďte u společnosti bwin s kursem 1.06. Jste-li názoru, že naopak Francouz vyjde z tohoto duelu jako vítěz, tak využijte kursu 5.92.

Reklama