Hlavní obsah

Kdo se stane překvapivým čtvrtfinalistou?

Roland Garros se i přes nepříznivé počasí z úvodu minulého týdne drží svého plánu a jde tak do tuhého. Už včera se rozhodlo o čtyřech čtvrtfinalistech a zbylí budou známi dnes. O posledním postupujícím se rozhodne v duelu Ivan Ljubičič - Gael Monfils.

Článek

Chorvata rozhodně nečeká lehký zápas, ale na Monfilse umí zahrát. Francouz sice vyhrál vzájemný zápas v roce 2006 v Londýně, ale ve zbylých třech se radoval zkušenější Chorvat, který svému soupeři nadělil dokonce už dva kanáry.

Ivan Ljubičič po špatném startu do sezony prožil úžasný únor. Nejdříve si dokráčel pro vítězství na prestižním challengeru v Jižním Londýně a následně dokázal postoupit do finále i na domácím halovém podniku v Záhřebu, když v ryze chorvatském semifinále porazil svého velkého kamaráda Maria Ančiče. „Byl to velmi obtížný zápas, ve kterém rozhodly detaily. Je vždy jedinečné hrát turnaj před domácím publikem,“ řekl po utkání současný 30. hráč světa, který ve finále překvapivě prohrál se Sergejem Stachovskijem.

Na svou tradiční zbraň - servis - spoléhal i v Indian Wells, kde dokázal porazit krajana Čiliče a překvapivě i Španěla Robreda. Ve třetím kole však skončil na raketě Federera. V Miami vypadl hned na úvod se Santorem, v Monte Carlu nenašel recept na Djokoviče a v Římě prohrál s Darcisem. 24letému Belgičanovi však porážku okamžitě vrátil v Hamburku, kde následně podlehl Davyděnkovi. Chuť si spravil týden před French Open na antuce v Portschachu. V Rakousku totiž prohrál až v semifinále, když byl nad jeho síly Argentinec Monaco.

Svou formu si Ljubičič převezl i do Paříže, a především jeho vítězství s Davyděnkem patří do světa senzace. Chorvatský bombarďák sice prohrával už 0:2 na sety, ale ve třetí hře se vše jako mávnutím proutku obrátilo a Ljubičič si došel pro vítězství.

I díky tomuto zápasu je považován za mírného favorita v zápase s domácím Gaelem Monfilsem, který je velkým oblíbencem francouzského publika. 21letý rodák z Paříže jistě nevzpomíná na loňskou sezonu v dobrém, jelikož ho stíhalo zranění za zraněním, ale i přesto zaznamenal meziroční vzestup žebříčkem. Svému maximu - 23. příčce - se však zdaleka nepřiblížil a i nyní má co dohánět. V tuto chvíli je totiž až 48. hráčem světa, což je na bývalého juniorského šampióna a vítěze tří grandslamů v této kategorii opravdu málo.

Sympatický Francouz se po svých absencích nemohl na okruhu ATP vůbec dostat do tempa a tak si před 14 dny odskočil na challenger do Marrákeše. Na turnaji nižší kategorie porazil mimo jiné i Nicolase Massu a radoval se ze své úvodní letošní trofeje. Na okruhu ATP však minulý týden tento výsledek nepotvrdil, když v Casablance prohrál ve druhém kole s Oscarem Hernandezem. Na Roland Garros je však ve vynikající formě, což potvrdil v zápasech s Clementem, Hornou a také Melzerem, kterého vyřadil v pětisetové bitvě a soupeři dokonce nadělil kanára.

V roli favorita vstoupí do utkání Chorvat, na kterého si můžete vsadit s kursem 1.50. Věříte-li naopak domácímu Monfilsovi, pak si vsaďte za kurs 2.25.

Reklama