Hlavní obsah

Poradí si Monfils se světovou jedničkou Federerem?

Už pouze čtyři muži zbyli na druhém vrcholu sezony – Roland Garros. Na hlavním dvorci Philippa Chatriera proti sobě nejprve nastoupí Djokovič s Nadalem a následně vyzve světovou jedničku Federera domácí Monfils.

Článek

Oba tenisté se na kurtech potkali již třikrát a ani jednou nenašel Monfils na svého protivníka recept. Poslední dvě vzájemná klání se navíc datují do letošního roku a v Miami ani na antuce v Monte Carlu nezískal Francouz proti rodákovi z Basileje ani jeden set.

Roger Federer by se dal bezpochyby označit za žijící legendu světového tenisu, vždyť už čtyři roky nekončil sezonu na první příčce nikdo jiný, než právě on. Úvod letošního roku však nebyl stoprocentně v jeho režii, o čemž svědčí i jeho aktuální třetí příčka v žebříčku pro rok 2008. První klopýtnutí přišlo na Australian Open, kde už v průběhu turnaje nepůsobil Federer přesvědčivým dojmem a v semifinále nestačil na pozdějšího vítěze Novaka Djokoviče. V Dubaji vypadl hned v prvním kole a ani v Indian Wells či Miami si nepřipsal kýžený titul. Ten přišel konečně v polovině dubna v Estorilu, kde Švýcar zdolal ve finále Nikolaje Davyděnka. Na dalších antukových podnicích v Monte Carlu a Hamburku prokazoval Federer svou extratřídu postupem do finále, ale vždy se musel sklonit před Španělem Nadalem.

S nástrahami French Open se švýcarský fenomén vypořádává na výbornou a v cestě pavoukem výrazněji nezaváhal. Po postupu přes domácího Benneteaua si poradil ve čtvrtfinále i s Fernandem Gonzalezem. Chilský tenista však nepříjemně kousal a suverénním způsobem získal první sadu, avšak v dalším průběhu na světovou jedničku nestačil. „V první sadě hrál Fernando opravdu dobře a do druhého setu jsem chtěl vstoupit co nejlépe. Vždy je velká pocta dostat se mezi nejlepší čtyři, ale letos obzvlášť toužím po titulu,“ dodává 26letý tenista.

Gael Monfils se dnes podívá poprvé v kariéře do grandslamového semifinále s velkým očekáváním. V minulosti však francouzského tenistu trápila mnohá zranění, kterým se nevyhnul ani na startu letošní sezony. Tu začal kvůli problémům s kolenem až v březnu a nepříliš úspěšně – v Dubaji ho v prvním kole vyřadil Tomáš Berdych. Ani na dalších podnicích se rodák z Paříže neprobojoval nijak daleko a jeho největším počinem byla účast ve třetím kole v Monte Carlu. Alespoň trochu si 21letý hráč spravil reputaci na challengeru v Marrakechi, kde celý turnaj vyhrál.

Zde na Roland Garros však vidíme naprosto jiného tenistu, který už smazal své dosavadní maximum, kterým bylo čtvrté kolo z roku 2006. Jediný nenasazený hráč v semifinále neprochází turnajem zdaleka hladce, ale jeho defenzivní hra zatím slaví úspěch. Po pětisetové bitvě vyřadil 59. hráč žebříčku ATP Rakušana Melzera a ani v osmifinále neměl proti výborně podávajícímu Ljubičičovi lehkou úlohu, ale uspěl. Naposled si poradil s Davidem Ferrerem.

„Čeká nás velký zápas, jednoznačně nejdůležitější v mé kariéře. Bude to těžké, ale motivace je veliká. Pro tento moment hraji tenis 20 let,“ dodává svěřenec kouče Thierry Championa.

Sázková kancelář bwin vidí jasného favorita na postup. Na výhru Rogera Federera určili bookmakeři kurs 1.09. Pokud věříte v úspěch domácího Monfilse, je tu pro vás kurs 5.14.

Reklama