Hlavní obsah

Přiblíží se česká reprezentace postupu

Úvodní duel naší reprezentace se Švýcarskem připomínal čtyři roky staré tažení Řeků, kteří se nakonec radovali z titulů mistrů Evropy. Zapomíná se však na to, že Řekové ve skupině dokázali porazit Portugalsko, o což se dnes pokusí i výběr Karla Brücknera.

Článek

Český tým prošel zdárně už třetí kvalifikací v řadě a nechybí tak na závěrečném turnaji zemí starého kontinentu. V sobotu měli navíc naši reprezentanti tu čest, že si zahráli zahajovací zápas, v němž nakonec uspěli díky jediné střele na branku. Výhra se Švýcarskem dává Brücknerovým svěřencům zajímavou naději na postup do čtvrtfinále, jemuž se dnes mohou přiblížit v duelu s Portugalskem.

„Na Portugalce vzhledem k jejich stylu nelze improvizovat v systému, ale možná udělám nějaké změny v sestavě. Hodláme rozložit zatížení na vícero hráčů,“ konstatoval trenér české reprezentace, který v úvodním duelu udělal zajímavý tah, když místo Kollera poslal na hřiště ostravského Svěrkoše, jenž nakonec celý zápas svou brankou rozhodl.

Těžko však srovnávat Švýcary s Portugalci, v jejichž týmu je hned několik velkých hvězd včetně podle mnoha odborníků momentálně nejlepšího hráče planety - Cristiana Ronalda. „Jeho hlídání vyplývá z celého systému zónového bránění. Dá se přečíst, i když jeho kvality jsou nesporné; kličkou se dokáže uvolnit na obě strany. Spolupráce okolních hráčů to ale musí eliminovat,“ nastínil recept na Ronalda kouč Brückner.

Portugalsko má na šampionátu vysoké ambice, což naznačilo už v úvodním duelu s Tureckem, ve kterém vyhrálo 2:0 po brankách Pepeho a Raula Meirelese. „Když budeme dál hrát jako proti Turkům, můžeme mistrovství Evropy vyhrát. Dali jsme dva pěkné góly, navíc dvakrát orazítkovali tyč a jednou břevno. Myslím, že začátek se povedl,“ řekl po úvodním zápase spokojeně Ronaldo, který v uplynulé sezoně vstřelil z pozice krajního záložníka neuvěřitelných 41 gólů v dresu Manchesteru.

Těžko odhadovat papírové předpoklady, ale Turecko je podle mnoha odborníků pasováno mezi středně silná mužstva stejně jako Česko. „První utkání se nedá brát jako měřítko. Absolutně nehrozí, že bychom Čechy podcenili. Budou možná ještě těžším soupeřem než Turecko. Jsme na zemi, vždyť jsme ani ještě nepostoupili ze skupiny,“ konstatoval jasně kouč Felipe Scolari.

V roli favorita vstoupí do zápasu portugalský výběr. Na vítězství mužstva z Pyrenejského poloostrova vypsali bookmakeři společnosti bwin kurs 1.85. Myslíte si, že Česko uhraje v Ženevě alespoň bod, pak si vsaďte na jeho neprohru - kurs je také 1.85.

Reklama