Hlavní obsah

Rakousko se s Polskem popere o poslední naději

Po souboji Německa s Chorvatskem přijde na řadu duel dvou týmů, které při svých úvodních vystoupeních na Euru neuspěly. Remíza pro oba celky příliš neřeší, a proto lze očekávat zajímavou útočnou podívanou.

Článek

Spolupořadatelská země Rakousko na úvod šampionátu prohrála 0:1 s Chorvatskem. Jediná branka padla po penaltě ze čtvrté minuty a další průběh hry nenašel jasného vítěze, ale Chorvatsko nakonec náskok udrželo. Po těžké přípravě, kde domácí nenašli recept na silné Německo, Holandsko či Nigérii tak přišel další neúspěch.

„Ve druhém poločase jsme hráli velmi dobře. Podali jsme takový výkon, který bych před měsícem či týdnem od svého mužstva zdaleka nečekal,“ říká trenér Josef Hickersberger.

Na stadionu Ernsta Happela se mohou Rakušané spolehnout opět na hlučné fanoušky a také na útočníka Rolanda Linze s bekem Emanuelem Pogatetzem, kteří doléčili drobná zranění. „Je jasné, že se jedná o rozhodující duel. Všechno nebo nic. Chceme je porazit a od začátku musíme riskovat,“ dodává domácí lodivod.

Celek Polska pasovali před začátkem turnaje mnozí jako černého koně a od vítěze své kvalifikační skupiny, který skončil před Portugalskem, se toho čekalo možná trochu více. Po prohře 0:2 s Německem se budou naši severní sousedé muset obejít bez svého kapitána Macieje Zurawskiho, který v duelu s reprezentací Německa o poločase střídal kvůli zranění stehna. Šanci tak dostane nejspíš opět záložník brazilského původu Roger Guerreiro, který polské občanství získal teprve v dubnu.

Důležitost dnešního klání si uvědomuje i největší ofenzivní hrozba Polska Ebi Smolarek. „Pokud si chceme uchovat šanci na postup, musíme zvítězit. V cestě dále stojí Chorvatsko, což také nebude snadný soupeř,“ dodává střelec devíti kvalifikačních branek.

Levý obránce Pawel Golanski si svůj výkon proti Německu určitě za rámeček nedá a dnes by ho měl nahradit 24letý hráč Legie Varšava - Jakub Wawrzyniak. „Góly, které jsme proti Německu obdrželi, byly výsledkem individuálních chyb hráčů a to se ve fotbale stává. Nesmí se však stávat, že jeden bek vystoupí z obranné linie,“ dodává trenér Leo Beenhakker.

Na vítězství Polska určili bookmakeři sázkové kanceláře bwin kurs 3.70 a vyšší nikde jinde nenajdete. Za mírného favorita je považováno Polsko s kursem na výhru 1.90. Pokud věříte v dělbu bodů, využijte kursu 3.30.

Reklama