Hlavní obsah

Nizozemsko se o postup do semifinále popere s Ruskem

Diváci na stadionu St. Jacob Park v Basileji budou svědky v pořadí již třetího čtvrtfinálového duelu Eura 2008. Jasným favoritem je Nizozemsko, ale Rusko pod vedením holandského kouče Hiddinka určitě nedá svou kůži lacino.

Článek

Ve skupině C narazili Oranjes nejprve na Itálii, kterou po brankách Nistelrooye, Sneidera a Bronckhorsta zdolali hladce 3:0. Ani vicemistři světa z Francie nedokázali silné Nizozemsko porazit a prohráli vysoko 1:4. V posledním duelu skupiny smrti proti Rumunsku nenastoupilo Holandsko se všemi hvězdami, přesto se radovalo ze třetího vítězství. „Odehráli jsme dobrý zápas. Nezačali jsme příliš aktivně, ale možná to bylo tím, že trávník byl hodně mokrý. Tři zápasy - devět bodů - devět gólů. Myslím, že můžeme být spokojeni,“ říká lodivod Marco van Basten.

Ten by s ofenzivními hvězdami mohl letos dojít až na vrchol, čímž by zopakoval zatím jediné vítězství Holandska na Euru z roku 1988. Historicky první evropský šampionát naopak vyhrál tehdy ještě Sovětský svaz, ale od jeho rozpadu se dnešní Rusko nikdy mezi nejlepších osm neprobojovalo. „V obraně musíme být hodně pozorní. Hráči jako Ruud van Nistelrooy, Rafael van der Vaart či Wesley Sneijder hrají jejich životní turnaj,“ říká kapitán Sergej Semak, který spolu se spoluhráči bude odolávat útočným výpadům ofenzivních Oranjes.

Je zřejmé, že Guus Hiddink, který si v Rusku vysloužil přezdívku „šťastný Guus“, už nyní neodjede z turnaje jako neúspěšný trenér. 61letý kouč je bezesporu jedním z nejlepších ve svém oboru. V roce 1998 dovedl právě Nizozemsko do semifinále mistrovství světa, což zopakoval i v roce 2002 s Koreou, kde se stal národním hrdinou. Úspěchy sbíral i na klubové úrovni.

Ruský tým postoupil na šampionát s odřenýma ušima a úvodní zápas mu přinesl debakl 1:4 se silným Španělskem. Ve druhém střetnutí však Hiddinkovi svěřenci zmobilizovali síly a poslali domů obhájce prvenství z Řecka. O postupu Ruska do čtvrtfinále rozhodla výhra nad Švédskem 2:0. Svou druhou branku na turnaji vsítil Roman Pavluchenko a trefil se i Andrej Aršavin, který kvůli karetnímu trestu zmeškal úvodní dva duely.

„Pavluchenko je hráč, který může rozhodnout utkání. Je určitě největším překvapením turnaje. V domácí soutěži hrál vždycky dobře a poslední dvě sezony se stal nejlepším střelcem. Nikdo ale nečekal, že i na Euru bude hrát tak dobře,“ říká na adresu útočníka Spartaku Moskva záložník Sergej Semak.

Sázková kancelář bwin vidí jasného favorita na výhru Nizozemsko, na jehož postup do semifinále vypsala kurs 1.70. Na vítězství Ruska určili bookmakeři kurs 5.00 rovné. Pokud si myslíte, že utkání po 90 minutách nenajde vítěze, využijte kursu 3.40.

Reklama