Hlavní obsah

Prolomí Španělsko sérii neúspěchů?

V posledním ze čtyř čtvrtfinálových klání se utká zatím neporažený výběr Španělska s mistry světa z Itálie. Španělsko se už delší dobu snaží marně dosáhnout většího úspěchu a zde v Rakousku a Švýcarsku by rádo tuto sérii ukončilo.

Článek

Hned na druhém evropském šampionátu v roce 1964 slavil celek z Pyrenejského poloostrova titul. V roce 1984 se Španělé mohli radovat ze stříbrných medailí, ale od té doby došli vždy nejdále do čtvrtfinále. Před dvěma lety na MS v Německu Las Rojas rovněž prošli bez zaváhání základní skupinou, ale hned na úvod vyřazovací části podlehli Francii.

„Tehdy jsme byli ještě velmi mladé a nezkušené mužstvo. Hodně jsme se toho od té doby naučili,“ říká záložník Xabi Alonso. Ten spolu s dalšími spoluhráči ze středové řady bude opět servírovat nespočet pasů na hvězdné útočné duo David Villa-Fernando Torres. 26letý forvard Valencie začal útočit na titul krále střelců hned v prvním vystoupení na Euru, kde svým hattrickem pomohl Španělsku k výhře 4:1 Ruskem. Postup mezi nejlepších osm zařídil výběru trenéra Aragonése v utkání proti Švédsku opět David Villa. V posledním duelu s Řeckem už Španělům o nic nešlo, ale přesto s náhradníky zvítězili 2:1.

„Vždy když hraji proti Itálii nebo italským celkům, tak se mi daří. Rozhodně není náhoda, že jsou tak úspěšným týmem. V žádném případě se jich však nebojíme a svými výkony jsme už dokázali, že k tomu také nemáme důvod,“ dodává hvězda Liverpoolu Fernando Torres.

Itálie je úřadujícím mistrem světa, ale ani ona se na posledním Euru nevyvarovala zaváhání a její pouť turnajem skončila hned v základní skupině. Svěřence kouče Donadoniho jistě nepotěšil los skupiny smrti společně s Holandskem, Francií a Rumunskem. Právě prvně jmenovaní Oranjes se stali prvními přemožiteli Itálie, která prohrála hladce 0:3. Po utkání s Rumunskem už mohli Azzurri letět domů, kdyby jejich naděje nezachránil gólman Buffon, který chytil v závěru Mutuovi penaltu. Po remíze s outsiderem skupiny pak Itálie prokázala svou kvalitu a zdolala vcelku s přehledem vicemistry světa z Francie.

Nyní jsou ale výsledky ze základních skupin zapomenuty a začíná se od nuly. Naneštěstí pro Itálii se nezapomíná na žluté karty, kvůli kterým nenastoupí dvojice záložníků z AC Milán Gennaro Gattuso a Andrea Pirlo. Ve středové řadě je pravděpodobně nahradí Massimo Ambrosini a Mauro Camoranesi. Po zranění kapitána Cannavara tak čeká Donadoniho svěřenci další těžký test. „Když vás čeká tak důležitý zápas jako je tento, veškerá únava odpadá. S Chiellinim jsme posledně hodně komunikovali a brzy se stane jedním z nejlepších stoperů světa,“ dodává na adresu obránce Juventusu další bek Panucci.

Podle sázkové kanceláře bwin je mírným favoritem na postup do semifinále Španělsko s kursem 2.30. Pokud věříte mistrům světa z Itálie, vsaďte si na jejich výhru v kursu 3.20. Na remízu určili bookmakeři kurs 3.00 rovné.

Reklama