Hlavní obsah

Lichtenštejnsko dnes čeká fotbalový svátek

Vůbec poprvé v historii se dnes odehraje v Lichtenštejnsku zápas první švýcarské fotbalové ligy. FC Vaduz se totiž už několik let účastní ligových soutěží sousedící země a nyní poprvé nakoukl mezi elitu. Domácí premiéru si odbude v duelu s Aarau.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Je tomu už 11 let, kdy Vaduz naposledy nezískal Lichtenštejnský fotbalový pohár. Jeho úroveň je totiž o hodně jinde než úroveň ostatních klubů v této zemi. Je tomu tak i proto, že Vaduz působí v náročnější švýcarské soutěži a po několika letech ve druhé lize se konečně probojoval i mezi elitu. Výhodu oproti svým konkurentům v soutěži má vzhledem k evropským pohárům, jelikož mu stačí vyhrávat domácí pohár, přes který se kvalifikuje do Poháru UEFA.

V roce 1992 dokonce změřil síly s Hradcem Králové, ale kdoví jak úspěšné vystoupení to nebylo, jelikož s Votroky prohrál 0:5 a 1:9. Nyní je kvalita týmu rozhodně někde jinde, což dokládá i jeho trojnásobná účast ve druhém předkole Poháru UEFA. Letos o tento cíl Residenzler stále bojují, ale po domácí prohře 1:2 s Zrinjski Mostar to s nimi nevypadá nejlépe a pravděpodobně dopadnou jako loni, kdy vypadli s Dinamem Tbilisi.

Mezi švýcarskou elitu vstoupil Vaduz podstatně lépe, jelikož dokázal zvítězit na hřišti Luzernu a připsat si do tabulky premiérové tři body. Na výhře 2:1 se jednou brankou podílel i Brazilec Gaspar, který není zdaleka jediným krajánkem v týmu Heinze Hermanna. Naopak na soupisce mužstva figurují pouze dva Lichtenštejnci, zbytek týmu tvoří Švýcaři, Němci a několik Jihoameričanů.

Podobně mezinárodní tým má i FC Aarau, který v loňské sezoně švýcarské Super ligy obsadil na své poměry hezké páté místo. Trojnásobný mistr své země vstoupil do nové sezony stejně jako domácí - úspěšně, když na svém hřišti přehrál Sion.

Uspět by jistě chtěl i ve druhém kole a jste-li názoru, že se mu to povede, pak si vsaďte na hosty s kursem 2.70. Na remízu vypsali bookmakeři společnosti bwin kurs 3.20 a na výhru Vaduzu 2.40.

Reklama