Hlavní obsah

Češi se dnes představí ve svatostánku kopané

Nevšední utkání čeká dnes večer české fotbalisty. V rámci přípravy na blížící se kvalifikaci o MS 2010 sehrají svěřenci trenéra Petra Rady přátelský zápas v Anglii. Prestižní duel se odehraje přímo v posvátném chrámu anglické kopané - na nově zrekonstruovaném Wembley. Očekává se plný dům - 90 000 fanoušků, kteří chtějí jediné - vítězství hrdého Albionu.

Článek

Anglický národní tým prožíval v uplynulých měsících zlé časy. Díky zpackané kvalifikaci se totiž neprobojoval na Mistrovství Evropy. Zvláště poslední dva klíčové zápasy v kvalifikační skupině E hráči Albionu tehdy hrubě nezvládli - prohra 2:1 v Rusku a pak šokující porážka 2:3 doma s Chorvatskem.

Následky na sebe však nenechaly dlouho čekat. Místo trenéra zaujal po neúspěšném Stevu McClarenovi italský stratég Fabio Capello, který se snaží v týmu nastolit nové pořádky. Již po nástupu do své funkce například vzkázal ikoně týmu Davidu Beckhamovi, že pokud nebude ve 100% formě, na reprezentaci může zapomenout. Jak rozdílný to přístup v porovnání s českou reprezentací.

Nicméně Beckham si vzal trenérova slova k srdci a v dnešní nominaci na zápas nechybí. Stejně jako další hvězdy anglického nároďáku. A to v nominaci ještě nejsou hráči jako Owen, Crouch či Carrick. O tom, že Anglie chce dnes za každou cenu vyhrát, svědčí předpokládaná základní sestava, jež je nabita hvězdami Premier league. Staronovým kapitánem týmu byl nedávno jmenován stoper Chelsea John Terry. Zdá se, že Anglie chce začít „novou éru“, na jejíž konci by měl být úspěch na MS 2010.

A ani český nároďák na tom není jinak. Po nepříliš úspěšném vystoupení na EURU v Rakousku a Švýcarsku se trenérského křesla vzdal Karel Brückner, jehož ve funkci nahradil jeho bývalý asistent Petr Rada. Ten má za úkol sestavit tým, který se probojuje na Mistrovství světa do JAR.

A jak vidno podle první nominace, mnoha změn se český fanoušek nedočká. Oproti EURU chybí jen Galásek a Koller, kteří reprezentační kariéru ukončili, i když o Kollerovi se to na 100% tvrdit nedá. Bohužel kvůli zranění se ve Wembley nepředstaví ani dvojice tvořivých záložníků Rosický - Matějovský, do hry nezasáhne ani náš nejlepší hráč na EURU Sionko, který také laboruje se zraněním.

Díky těmto absencím se dodatečně dostali do nominace Vlček a novic Papadopulos. Uvidíme, jak se český tým s úlohou outsidera v Anglii popasuje, každopádně těžšího soupeře bychom v současnosti hledali jen velmi těžko. Podle ohlasů českých fandů na diskusních fórech může nového trenéra Radu čekat v Anglii hotové peklo, někteří skeptičtí fanoušci dokonce mluví o debaklu.

Nechme se překvapit, přátelský zápas mezi Anglií a Českem má úvodní výkop v 21.00 SELČ, jako hlavní rozhodčí jej bude řídit Nor Terje Hauge a přímým přenosem jej vysílá TV Nova.

Předpokládané sestavy:

Anglie: James - Brown, Terry, R. Ferdinand, A. Cole - Beckham, Lampard, Gerrard, J. Cole - Rooney, Defoe.

Česko: Čech - Grygera, Rozehnal, Ujfaluši, Jankulovski - Polák, Jarolím, Kováč, Plašil - Svěrkoš, Baroš.

Podobně jako celosvětová fotbalová veřejnost, i bookmakeři společnosti bwin vidí dnes zápas mezi Anglií a Českem jasně. Favoritem je samozřejmě domácí Albion, a to s kursem na vítězství 1.60. Remíza je oceněna kursem 3.50. A kdo si myslí, že Česko překvapí a vyloupí Wembley podobně jako Chorvaté, nechť zkusí štěstí v lákavém kursu 5.25.

Reklama