Hlavní obsah

Brazilky touží po zlatu

Po čtyřech letech má Olympijský turnaj žen stejné finalisty. V Aténách dokázaly Američanky v zápase o zlato porazit brazilský výběr a letos mohou toto vítězství obhájit. Jihoameričanky však mají za sebou jasnou výhru v semifinále s Němkami a dnes rozhodně myslí na překvapivě vůbec první triumf v historii.

Článek

Brazilky se s Němkami střetly už ve skupině, ale diváci se branky nedočkali a body se tak dělily. V semifinále šlo o úplně jiný zápas. Nabuzené Brazilky, které hrají bezesporu nejlepší fotbal na turnaji, se od začátku tak moc hrnuly do útoku, že už v 10. minutě inkasovaly z kopačky Prinzové. Německá obrana následně dlouho držela čisté konto, ale ve 43. minutě se podařilo vyrovnat Formize. Do druhé půle vstoupily hráčky ve žlutozeleném ještě razantněji a po osmi minutách už vedly o dvě branky, když se trefila i nejlepší fotbalistka světa - Marta.

Je tomu s podivem, ale Brazilky doposud nezískaly žádnou velkou trofej, i když se už dlouho povídá, že hrají jasně nejlepší fotbal. Už loni se pomstily debaklem 4:0 Američankám na Mistrovství světa, ale ve finále nestačily na Němky. „Chci vyhrát zlatou medaili,“ řekla jasně útočnice Marta, na jejímž výkonu bude bezesporu dnes hodně záležet.

Zdá se, že doba americké ženské fotbalové nadvlády končí. Po už zmíněné prohře na loňském MS, nejsou reprezentantky USA favorizované ani ve finále Olympijského turnaje v Pekingu. Není se však čemu divit, hned po zisku aténského zlata se s týmem rozloučila pravděpodobně nejlepší fotbalistka všech dob Mia Hammová. V červenci si navíc nadvakrát zlomila nohu střelkyně čtyři roky starého vítězného gólu v prodloužení Abby Wambachová. Shodou okolností se tak stalo v přátelském zápase právě s Brazílií, čímž rivalita mezi oběma celky ještě vzrostla.

Z předchozích odstavců je jasné, že jsou favoritkami Brazilky, na které si můžete vsadit s kursem 1.80. Na remízu vypsali kurs 3.45 a na vítězství USA 3.90.

Reklama