Hlavní obsah

Blake na úvod proti Youngovi

Dnešním dnem začíná poslední ze čtyř letošních grandslamových turnajů, US Open. Na podinku s dotací téměř 8 mil. dolarů obhajuje prvenství nyní už světová dvojka Roger Federer. My se však zaměříme na premiérový souboj dvou domácích tenistů – Jamese Blaka a mladého Donalda Younga.

Článek

Jamese Blaka čeká už v pořadí osmé představení na dvorcích ve Flushing Meadows. V letech 2005 a 2006 zde došel až do čtvrtfinále, což je zároveň jeho dosavadním maximem. Minulý rok měl americký tenista rovněž namířeno mezi posledních osm, ale v osmifinále nestačil po pětisetové bitvě na Tommyho Haase z Německa.

Aktuální světová devítka podává po celou sezonu velmi slušné výkony, ale na turnajové prvenství zatím čeká. Po čtvrtfinálové prohře na Australian Open měl Blake blízko k triumfu v Delray Beach, kde ho ale zastavil ve finále Japonec Nishikori. V polovině dubna se dostal rodák z New Yorku podruhé do finále a znovu nedokázal porazit předem odepisovaného soupeře – Španěla Granollerse. Na Rolland Garros i ve Wimbledonu se 28letý tenista loučil už ve druhém kole. Alespoň částečně si nasazená devítka spravila chuť v Indinapolisu, kde nestačila až v semifinále na Rusa Tursunova a o týden později v Torontu doputovala mezi posledních osm. Na turnaji v Cincinnati se Blakovi příliš nedařilo, což nelze tvrdit o nedávno skončeném olympijském turnaji. Tam si přezdívaný J-Block poradil ve čtvrtfinále s Federerem, avšak v boji o finále podlehl Fernandu Gonzalezovi. V souboji o bronzovou medaili pak nestačil na Novaka Djokoviče.

Donald Young je téměř o deset let mladší tenista, než jeho dnešní soupeř. I přesto ho nyní čeká už čtvrté US Open, na kterém loni skončil ve třetím kole. Minulý rok se 102. tenista žebříčku ATP také probojoval do pěti finálových zápasů na challengerech, z nichž jeden proměnil ve vítězství. Začátek roku 2008 vypadal pro 19letého tenistu velmi slibně, když se probojoval do čtvrtfinále v Memphisu a na turnaji série Masters v Indian Wells skončil po výhrách nad Reynoldsem a Lopezem ve třetím kole s Rafaelem Nadalem. Od té doby si však připsal pouhé čtyři vítězné zápasy.

Souboj zkušenosti a dravého mládí. Tak by se dal nazvat souboj prvního kola mezi Jamesem Blakem a Donaldem Youngem, v němž je prvně jmenovaný jasným favoritem na postup s kursem 1.06. Pokud věříte v senzační výhru Donalda Younga, vsaďte si na něj u bwinu v kursu 7.00 rovné.

Reklama