Hlavní obsah

Starou dámu prověří objev loňské sezony

I dnešní večer zpestří prestižní fotbalová Liga mistrů, do které se po dvou letech půstu vrací Juventus Turín. V úvodním zápase přivítá na svém stadionu překvapení loňské sezony - Zenit Petrohrad, který kromě titulu v Poháru UEFA vybojoval i trofej pro vítěze evropského Superpoháru.

Článek

V rámci Ligy mistrů vyběhli hráči Juventusu na trávník naposledy 5. dubna roku 2006. V domácí odvetě čtvrtfinále tehdy uhráli bezbrankovou remízu s Arsenalem, která vzhledem k porážce 0:2 ze hřiště soupeře na postup nestačila. Kvůli korupční aféře následně Stará dáma mezi evropskou elitou absentovala, ale loňské třetí místo v Serii A jí zajistilo účast ve 3. předkole. V něm Juventus postoupil přes slovenskou Artmedii a může se tak prát o prestižní trofej.

Velkou touhu zvednout nad hlavu pohár pro vítěze Ligy mistrů má i bývalý česká reprezentant Pavel Nedvěd, který narozdíl od Alessandra Del Piera nebyl u triumfu Juventusu v roce 1996. Před pěti lety navíc vinou osudové žluté karty chyběl ve finále proti AC Milán, jenž vyhráli Rossoneri na penalty. „Vzdal bych se čehokoliv, kdybychom Champions League vyhráli,“ řekl jasně stále vynikající Nedvěd.

Uspět v Lize mistrů chce jistě i Zenit Petrohrad, který si především loni udělal velké jméno. Svěřenci Dicka Advocaata sestřelili v Poháru UEFA Olympique Marseille, Leverkusen i Bayern Mnichov. Ve finále si navíc bez nějakých problémů poradili s Glasgow Rangers a překvapivě se tak stali vítězem evropského poháru.

Letos startuje úřadující ruský mistr rovnou v nejprestižnější soutěži starého kontinentu, v níž se objevuje vůbec poprvé. „Liga mistrů je pro nás nová zkušenost. Chceme si otestovat síly s nejlepšími kluby v Evropě,“ říká kouč Zenitu, v jehož sestavě dnes nebude pravděpodobně chybět Radek Šírl. „V naší skupině považuji Juventus a Real za hlavní aspiranty na postup do vyřazovací fáze. Od nás se čeká boj s Bate o třetí místo. Není to pro mě problém, pouze nová výzva. Vím, že Zenit může porazit Manchester United i Juventus,“ dodal Advocaat, kterému v létě zůstala v týmu ruská hvězda Andrej Aršavin.

I přes tuto skutečnost vstoupí do zápasu v roli favorita Stará dáma. Na vítězství Juventusu vypsali bookmakeři společnosti bwin kurs 1.70. Myslíte si, že Zenit Petrohrad překvapí i dnes a odveze si z Turína alespoň bod, pak si na to vsaďte - kurs na neprohru hostů je 1.94. Na koho si vsadíte, se můžete rozhodnout klidně až v průběhu zápasu a to díky live sázkám, které rovněž najdete u společnosti bwin.

Reklama