Hlavní obsah

Dosáhne Ammann na nejvyšší stupínek i v Oberstdorfu?

Sezóna zimních sportů je již v plném proudu, a skoky na lyžích nejsou výjimkou. Dnes začíná v Oberstdorfu tradiční Turné čtyř můstků. Již po sedmapadesáté si tak dává skokanská elita na přelomu starého a nového roku dostaveníčko na divácky velmi atraktivním klání, odehrávajícím se rovným dílem na německých a rakouských můstcích.

Foto: Ondřej Lazar Krynek - skoky.net

Simon Ammann

Článek

Kromě Oberstdorfu je součástí tohoto podniku ještě Garmisch-Partenkirchen, kde se skáče na Nový rok, čtvrtého ledna začíná rakouská část Turné v Innsbrucku, a vyvrcholení je na programu o dva dny později v Bischofshofenu.

Nejen tradicí či diváckým zájmem jsou však tyto závody odlišné od ostatních. Již několik let se vždy v prvním soutěžním kole používá tzv. KO systém. Padesát skokanů, kteří se probojují do hlavního závodu, je rozděleno podle výsledků z kvalifikace do dvojic. První narazí na padesátého, druhého čeká devětačtyřicátý, atd. Pětadvacet vítězů z těchto soubojů doplní do druhého kola pět poražených s největším počtem bodů. Tento systém je možná někdy mírně nespravedlivý, zato však velmi atraktivní pro fanoušky. Obhajovat triumf na Turné nebude Jane Ahonen, jelikož na jaře ukončil aktivní kariéru.

Kolotoč Světového poháru již ukrojil ze svého koláče sedm dílků, a nejlépe si zatím vede Simonn Ammann ze Švýcarska, který má na svém kontě 585 bodů. Bilance dvojnásobného olympijského vítěze ze Salt Lake City 2002, a mistra světa ze Sappora 2007, je v aktuálním ročníku vskutku impozantní. Čtyři první místa, jedna druhá, třetí a pátá pozice jsou neklamnou známkou vynikající formy populárního skokana s dětskou tváří, jemuž se také přezdívá Harry Potter na lyžích. Na druhé příčce je s odstupem 75 bodů Rakušan Gregor Schlierenzauer, a třetí místo patří jeho reprezentačnímu kolegovi Wolfgangu Loitzlovi, který má již poměrně výrazný bodový odstup.

Nejlepším Čechem je aktuálně Jakub Janda, kterému patří šestnácté místo, jen o tři místa za ním je mladý Roman Koudelka. Vítěz Světového poháru z roku 2006, Janda, který v témže roce triumfoval i na Turné, zahnal v létě myšlenky na konec kariéry a obnovil spolupráci se slovinským trenérem Vasjou Bajcem, s nímž dosáhl největší úspěchy. Nyní touží zvednout si sebevědomí před únorovým MS v Liberci.

Kromě těchto skokanů hodlají do bojů o nejvyšší příčky promluvit i ostatní. Počítat se jistě musí s Nory a Finy, Rakušané mají kromě zmiňované dvojice ještě další aspiranty na přední umístění, a pozadu nebudou chtít zůstat ani Němci, jejichž dlouholeté opory Uhrmann a především Schmitt hlásí návrat do absolutní světové špičky.

Překvapit však může kdokoli. Bwin nabízí pro dnešní závod opravdu široký výběr sázkových příležitostí. Vítězství Schlierenzauera v Oberstdorfu má kurs 3.10, triumf Ammana je oceněn kursem 4.00 rovných, varianta, že Loitzl skončí do 3. místa je oceněna kursem 2.05, a například umístění Jakuba Jandy na stupních vítězů má zajímavý kurs 34.00 přesně.

Reklama