Hlavní obsah

Potvrdí Pironkovová dobrou formu?

První z vrcholů nové tenisové sezóny je tady. Hodinu po půlnoci středoevropského času začne v Melbourne Parku úvodní grandslamový turnaj Australian Open. Zatímco mezi muži patří loňský vítěž Novak Djokovič znovu k aspirantům na přední umístění, dámský titul z předchozího roku obhajovat kvůli zranění nebude Maria Šarapovová. V jednom z úvodních zápasů prvního kola se proti sobě postaví Tsvetana Pironkovová a Karolina Spremová.

Foto: Internet

Ilustrační foto - tenis.

Článek

Jednadvacetiletá Tsvetana Pironkovová zaujímá dlouhodobě pozici bulharské jedničky. Rodačku z Plovdivu najdeme aktuálně na čtyřiačtyřicátém místě světového žebříčku. Podniků elitní kategorie mezi ženami se účastní od svých sedmnácti. Hned při své premiérové sezoně zaznamenala semifinále antukových klání v Istanbulu a Palermu, čímž na sebe výrazně upozornila. Těmto výsledkům se dokázala vyrovnat dvojnásobným postupem mezi čtveřici nejlepších na tvrdém povrchu ve Stockholmu z let 2007 a 2008.

Minulý rok zahájila osmifinálovou účastí v Sydney, následovalo druhé kolo z Melbourne. Zde jej ze hry vyřadila Světlana Kuznětsovová. Následovalo nevýrazné období, z něhož mladá Bulharka vybředla až v květnu. Na svém oblíbeném oranžovém povrchu dokráčela do čtvrtfinále v Římě, následoval postup ještě o kolo dál v Istanbulu. French Open však znovu Pironkovovou přibrzdilo, vyřazení v druhém kole od Mediny Garriguesové ze Španělska rozhodně úspěchem není. S Wimbledonem i US Open se musela rozloučit již po prvním střetnutí. Po zbytek roku nedokázala na žádném turnaji přehrát více než jednu soupeřku.

Z útlumu probudil pohlednou tenistku až nový rok. V Brisbane ještě ztroskotala v osmifinále na pozdější finalistce Erraniové, Hobart však přinesl určitý průlom. Tasmánie byla totiž svědkem jejích skalpů hráček nejlepší světové padesátky, na raketě Pironkovové zůstaly Patty Schnyderová a Olga Govortsovová. Francouzsku Virginii Razzanovou poté ve čtvrtfinále nepřemohla.

Rovněž o tři roky starší Karolina Spremová na svůj premiérový vavřín z okruhu WTA stále čeká, a to Chorvatka oslaví v říjnu už pětadvacáté narozeniny. První tenisové krůčky učinila ve Varaždinu, odkud pochází. Před šesti lety vstoupila do kolotoče nejlepších dam bílého sportu vskutku impozantně. Coby teenagerka stanula dvakrát těsně pod vrcholem antukových podniků. Ve Štrasburku ani Vídni však finále proměnit v titul nedokázala. V roce 2004 se blýskla účastí mezi osmičkou nejlepších ve Wimbledonu. O sezonu později dokráčela na tvrdém povrchu v Kalkatě do finále. Následoval ale strmý pád dolů. Takřka tři léta bez výraznějšího úspěchu, z něhož vybočilo pouze antukové semifinále z Budapešti 2008. Současná 167. příčka tak odráží pokles výkonnosti hráčky, která si účast v hlavní soutěži letošního Australian Open musela vybojovat v kvalifikaci.

Obě dnešní soupeřky zaznamenaly ve vzájemných střetnutích po jedné výhře. Přikloní nyní tuto bilanci na svou stranu žebříčkově lépe postavená Pironkovová, nebo do druhého kola postoupí zkušenější Spremová? Bwin vypsal na výhru Pironkovové kurs 1.45, na triumf Spremové si můžete vsadit v kursu 2.55.

Reklama