Hlavní obsah

Porazí Petrovová svou krajanku?

Ve hře o trůn tenisového Australian Open zůstalo posledních šestnáct zástupkyň dvouhry žen. O své další melbournské působení si v jednom z duelů zahrají Nadia Petrovová s Verou Zvonarevovou. Bilance vzájemných zápasů těchto hráček hovoří jasně, ze šesti střetnutí nevyhrála Petrovová pouze jediné.

Článek

Zvonarevová zvolila nesoutěžní vstup do nové sezóny bílého sportu. Na exhibici v Hongkongu porazila Zhengovou a Dulkovou, na Venus Williamsovou ale nestačila. Loňské vyřazení z prvního kola již v Melbourne odčinila. Během tří zdejších zápasů neztratila ani set. Magdalenu Rybárikovou, stejně jako Edinu Gallovitsovou přehrála jednoznačně, Rumunce ve druhém kole přitom nepovolila jedinou hru. Zatím poslední soupeřkou Zvonarevové byla stále se zlepšující Sara Erraniová. Semifinalistce brisbanského podniku taktéž nedala žádnou šanci, italská hráčka získala pouhých pět gamů.

Zdravotní lapálie způsobili Nadie Petrovové větší půst od tenisu, než by si sama určitě přála. V prosinci tak místo tréninku musela nuceně odpočívat. Nepřítele v podobě virové meningitidy naštěstí překonala. Sydney opustila po jednoznačné porážce od Cornetové, ovšem Australian Open již čtvrtfinalistku z před tří let zastihlo v dobré formě. Shvedovová ani Mirzaová jí nekladli větší odpor, ještě snadnější postup přišel v kole třetím. Galina Voskoboevová duel po první sadě, v níž neměla sebemenší šanci, pro zranění vzdala.

Čtyřiadvacetiletá Vera Zvonarevová okupuje v současnosti sedmou pozici žebříčku WTA. Rodačka z Moskvy na sebe upozornila již v mladém věku. Před sedmi lety zaznamenala finálovou účast v Palermu. Rovněž první ze sedmi dosavadních titulů dosáhla na antuce. Přemožitelku nenašla v chorvatském Bolu, psal se rok 2003. Vyhrávat však dokáže i na ostatních površích. Pouze výraznější úspěch z grandslamu Zvonarevovou dosud míjí. Maximem zůstává postup mezi nejlepší osmičku, potenciál má ale bezesporu vyšší.

Uplynulých dvanáct měsíců na ostatních turnajích přímo excelovala. První tři finálová klání loni sice prohrála, květnový nejprestižnější dámský podnik v Česku již pro sebe uzmula. Poté se blýskla úctyhodnou podzimní sérií. Guangzhou ovládla, v Moskvě a Linci zůstala stupínek pod vrcholem. Nadchla taktéž na Turnaji mistryň, od koruny šampiónky jí chyběl jediný krůček. V boji o prestižní trofej uspěla nakonec starší ze sester Williamsových. Svou hodnotu má jistě pro Zvonarevovou i bronzová medaile z olympijských her v Pekingu.

Aktuální světová jedenáctka Nadia Petrovová oslaví v červnu sedmadvacáté narozeniny. I ona pochází z ruského hlavního města. Tenis hraje profesionálně jedenáctým rokem. Svůj premiérový vavřín si přivezla z Lince, kde v sezóně 2005 na tvrdém povrchu nezaváhala. Od té doby patří stabilně mezi užší světovou špičku. Zvítězila na dalších osmi turnajích, jenže ani ona zatím nenaplnila své možnosti na podnicích velké čtyřky. Z grandslamových klání se jí nejvíce daří v Paříži, kde dvakrát postoupila do semifinále. V roce 2008 triumfovala v Cincinnati a Quebecu. Za zmínku z tohoto období stojí jistě též dvojice finálových účastí, na svém kontě má i stejný počet postupů mezi elitní čtveřici.

Dokáže se vzepřít Zvonarevová statistikám, nebo svojí nadvládu ve vzájemných duelech Petrovová ještě zvýrazní? Bwin vypsal na výhru Zvonarevové kurs 1.50, na vítězství Petrovové si můžete vsadit v kursu 2.40.

Reklama