Hlavní obsah

Zahraje si Ivo Minář čtvrtfinále?

Po třinácti letech zavítal do Jihoafrické republiky elitní mužský tenisový turnaj. V Johannesburgu tak nyní probíhá podnik série ATP World Tour 250, s dotací rovných půl milionu dolarů. Po vyřazení Jiřího Vaňka je posledním českým zástupcem ve dvouhře Ivo Minář. Ten se v souboji druhého kola utká s Kristofem Vliegenem.

Článek

Mladší a úspěšnější z bratrské dvojice Minářových - Ivo, oslaví v květnu pětadvacáté narozeniny. Rodák z Prahy šokoval tenisový svět před čtyřmi lety v Sydney. V dějišti olympijských her 2000 postoupil z kvalifikace až do finále, kde podlehl Hewittovi. Dodnes zůstává tento výsledek nejsvětlejším okamžikem Minářovi kariéry. V tom samém roce ještě zaznamenal účast mezi čtveřicí nejlepších v Amersfoortu.

Od té doby na turnajích ATP spíše jen paběrkuje, a přestože každoročně absolvuje velké množství zápasů, úspěchy slaví především na challengerech. Loni se blýskl na turnaji Masters v Miami, kde přes kvalifikační síto prošel do třetího kola hlavní soutěže. Ačkoli jej poté Andy Roddick vyřadil, sehrál s ním aktuálně třiadevadesátý hráč žebříčku vyrovnaný duel.

Slušným počinem lze nazvat čtvrtfinále z Costa Do Sauipe, či osmifinále z New Havenu. Z grandslamových turnajů vypadl až na US Open vždy v prvním kole, jediná výhra z podniků velké čtyřky však stála zato. Favorizovaného Nicolase Kiefera přehrál v Americe ve čtyřech setech. Do sbírky taktéž přidal challengerový titul z Busanu.

Do letošního kolotoče bílého sportu naskočil v Čennaí. Odesnika z USA nejprve přímo deklasoval, Ivo Karlovič byl vzápětí nad jeho síly. V Sydney neprošel pavoukem předkol, dlouho se nezdržel ani v Melbourne. Švýcara Wawrinku stál postup do druhého kola ale hodně sil, Minář kapituloval až v tiebreaku čtvrté sady. Na probíhajícím klání ukončil český tenista v prvním kole pouť domácího Kevina Andersona.

Kristof Vliegen absolvoval své první tenisové krůčky v Maaseiku, odkud pochází. Na svůj premiérový titul v nejvyšší kategorii zatím tento 193 centimetrů vysoký Belgičan stále čeká. V předešlé sezóně však dokázal získat hned čtyři trofeje na challengerech. K únorovému úspěchu z Wroclawi přidal prvenství na třech dalších turnajích, počínaje srpnovou Ženevou, přes Düsseldorf, a konče zářijovým vítězstvím v Grenoble. Na prestižnějších podnicích již tak zářných výsledků aktuální belgická dvojka nedosáhla. Nejvýraznějším počinem je osmifinále z Basileje. Tam již byl nad jeho síly David Nalbandian.

Nový rok odstartoval v Dauhá. Po skalpu Oscara Hernandeze však vypadl s Němcem Kohlschreiberem. Australian Open opustitl taktéž záhy, s Bolellim odehrát sice tři vyrovnané sady, jenže nezvládl koncovku ani jedné z nich. Zde v Johannesburgu měla současná světová stodvaadvacítka na úvod příznivý los. Ross Hutchins je spíše deblovým specialistou, i tak ale nebylo utkání pro Vliegena snadné.

Dosud jediný vzájemný duel před dvěma lety na madridském Masters ovládl Vliegen, podaří se Ivu Minářovi odplata? Bwin vypsal na výhru Vliegena kurs 1.82, na triumf Mináře si můžete vsadit v kursu 1.88.

Reklama