Hlavní obsah

Čilič krůček od finále na domácí půdě

Tenisový turnaj mužů v Záhřebu, zařazený do série ATP World Tour 250, spěje ke svému závěru. Do semifinále dvouher postoupili dva domácí tenisté, jedním z nich je Marin Čilič, jehož čeká v boji o finále Viktor Troicki.

Foto: merseysidesport.com

Ilustrační foto - tenis.

Článek

Dosud se tito hráči střetli na okruhu ATP dvakrát, a to v minulém roce. V obou případech odcházel z kurtu jako vítěz chorvatský mladík, utkání v New Havenu však jeho soupeř vzdal pro zranění hned v počátku první sady.

Dvacetiletý Marin Čilič je velkým talentem chorvatského tenisu. Mezi profesionály působí teprve čtvrtým rokem, avšak již nyní se může pyšnit dvaadvacátou příčkou na světě. Uplynulých dvanáct měsíců bylo bezpochyby tím nejlepším obdobím v kariéře mladíka s kučeravými vlasy. V srpnu si dokonce připsal v americkém New Havenu svou premiérovou trofej mezi muži v elitní kategorii.

Navíc je schopen zahrát na jakémkoli povrchu. Vypovídá o tom semifinále na trávě v anglickém Nottinghamu, postup mezi nejlepší osmičku na antuce v Mnichově a Gstaadu, či účast ve stejné fázi torontského turnaje Masters. Ani na čtyřech nejdůležitějších podnicích roku si nevedl vůbec špatně. Osmifinále na Australian Open a ve Wimbledonu jsou pro Čiliče velmi dobrým počinem.

Na skvělý minulý rok navázal Čilič hned zkraje nové sezóny, kdy ovládl podnik v indickém Čennaí. Před Australian Open se ještě rozehrál na exhibici v Kooyongu, kde nikterak neoslnil. V Melbourne po očekávaném postupu přes úvodní dva protivníky doslova smetl ve třetím kole Španěla Ferrera, následně vyhrál první set proti Del Potrovi, více mu ale argentinský bombarďák nedovolil. Zde v Záhřebu vypadl loni v osmifinále, tento rok už dokázal mnohem víc. Zatím si počíná suverénně, vždyť cestou do semifinále neztratil ani set. Na jeho raketě zůstali postupně Francouzi Clement, Serra a překvapení turnaje - Veic.

Viktor Troicki pochází z Bělehradu a v úterý oslaví třiadvacáté narozeniny. Devětačtyřicátý tenista žebříku na své úvodní prvenství z dvouhry stále čeká. Až do předešlého roku hrál převážně pouze challengery, nebo podniky Futures. Ovšem již loňské Australian Open naznačilo, že by mohl pomýšlet výše. S úvodním grandslamem sezóny se sice rozloučil po prohře s Nadalem již v prvním kole, úspěšně zvládnutá kvalifikace ovšem Troickému dodala potřebné sebevědomí.

V Záhřebu postoupil do osmifinále, na turnaji Masters v Miami z předkola dokráčel do kola druhého. Neustálý vzestup pokračoval i v dalších měsících, v Hertogenbochi si připsal čtvrtfinálovou účast. Největší úspěch dosavadní kariéry pak zaznamenal v srpnu. Ve Washingtonu jej na tvrdém povrchu dělil od titulu jediný zápas, trofej pro vítěze však pro sebe uzmul Del Potro. US Open opustil Troicki ve třetím kole, na podzim pak korunoval svůj vstup do širší světové špičky čtvrtfinálovými podpisy z Tokia a Moskvy.

Rok 2009 odstartoval vlažně, když v Dauhá nestačil na Rumuna Hanesca. V Aucklandu již porazil dvojici soupeřů, nad jeho síly mezi nejlepší osmičkou byl opět Del Potro. Z Melbourne Parku odjížděl po druhém utkání jak spráskaný pes. Proti Robredovi totiž uhrál pouhé čtyři hry. Na zdejším PBZ Indoors neměl snadné protivníky. Poradit si dokázal s Italem Bolellim i domácím Ljubičičem, včera přímo deklasoval vítěze z minulého roku - Ukrajince Stakhovského.

Potěší Čilič domácí příznivce postupem do finále, nebo uvidíme v nedělním souboji o titul Troického? Bwin vypsal na výhru Čiliče kurs 1.35, na vítězství Troického si můžete vsadit v kursu 2.94.

Reklama