Hlavní obsah

Překvapí Hernych i dnes?

Předposlední den tenisového turnaje série ATP World Tour 250 v Záhřebu, se nese ve znamení semifinále dvouher. O druhé finále elitní kategorie v kariéře si zahraje proti domácímu Mariu Ančičovi český hráč Jan Hernych.

Článek

Pražský rodák má svému soupeři co oplácet, jelikož všechny čtyři vzájemné duely s Chorvatem prohrál, včetně souboje o titul v Hertogenboschi 2006.

Mario Ančič přišel na svět ve Splitu a současný devětadvacátý hráč žebříčku dorostl do výšky bezmála dvou metrů. Chorvatovu kariéru provází četná zranění, a možná proto má ve své sbírce pouhá tři prvenství z okruhu ATP. Dvakrát triumfoval na trávě v Hertogenboschi, vavřín získal též na halovém podniku v Petrohradu. Všechny tyto úspěchy jsou však již poněkud vousaté, datují se do období 2005-2006. Před dvěma lety odehrál jen třicet utkání, a pouze čtvrtfinále madridského Masters lze označit jako solidní výsledek.

V uplynulých dvanácti měsících bylo již o Ančičovi slyšet zase trošku více. Na svém první akci, únorovém turnaji v Marseille, dokráčel až do finále. Zde jej porazil Andy Murray. Následovalo semifinále ze Záhřebu a postup mezi nejlepších šestnáct na Masters v Miami. Pak však měla výkonnost čtyřiadvacetiletého tenisty sestupnou tendenci. Ze zbytku sezóny stojí za zmínku snad jen čtvrtfinále z Wimbledonu, kde se prezentoval ve velmi dobrém světle.

Letošní sezónu zahájil v Brisbane, kde v osmifinále ztroskotal na Verdascovi. V Sydney postoupil o kolo dále, mezi osmičkou nejlepších prohrál s Djokovičem. Na Australian Open porazil ve druhém kole Karloviče, jenže poté jej vyřadil Gilles Simon. V Záhřebu již loňské semifinále obhájil, v prvním kole ale nebyl v duelu se Slovákem Lackem daleko od vyřazení. Další protivníky, Gabašviliho a Dodiga z kurtu vyprovodil rázně.

Jan Hernych na sebe upozornil před pěti lety, kdy v Dauhá a Torontu zanechal čtvrtfinálovou stopu. O rok později si přivezl z Aucklandu a Hertogenbosche dokonce semifinálové vzpomínky. Při dalším startu na nizozemském travnatém turnaji stanul těsně pod vrcholem. V uplynulých dvanácti měsících postoupil mezi osm nejlepších ve Stuttgartu. Připojil také duo challengerových vavřínů z Prahy a Bratislavy.

Na úvod nového roku přisoudil los osmasedmdesátému hráči planety v Dauhá těžkého soupeře. Gaelu Monfilsovi nečinil žádný odpor, a s turnajem se tak záhy rozloučil. V Sydney hlavní soutěž po prohře v kvalifikaci vůbec neokusil. V Melbourne statečně vzdoroval Hanescuovi, leč ani vedení o dvě sady v postup nepřetavil. Aktuální záhřebskou pouť započal vyřazením domácího Mektiče, ve druhém kole si vyšlápl na favorizovaného P.H. Mathieua z Francie. Ve včerejším čtvrtfinále za stavu 5-4 v prvním setu Mischa Zverev z utkání pro zranění odstoupil.

Zdolá Ančič zástupce české školy bílého sportu i popáté, nebo tentokrát uspěje Hernych? Bwin vypsal na triumf Ančiče kurs 1.16, varianta Hernychova vítězství je oceněna kursem 4.54.

Reklama