Hlavní obsah

Hewitt po dlouhé době v boji o finále

Nejprestižnější podnik tohoto týdne hraný v americkém Memphisu spěje do finiše. Jednu ze semifinálových dvojic tvoří domácí Andy Roddick a Lleyton Hewitt. Z devíti vzájemných střetnutí šestkrát uspěl Australan, nicméně dvojici posledních klání pro sebe získal Roddick.

Článek

Lleyton Hewitt patří k těm hráčům, kteří vlétli mezi absolutní světovou špičku již ve velmi mladém věku. Vždyť ve dvaceti letech měl na svém kontě šest turnajových vavřínů, k tomu okupoval trůn mužského bílého sportu. Od roku 2006 však nejvyšší patra opustil, a zdálo se, že jej zpátky na vrcholu neuvidíme.

Minulý rok dokonce ani jednou neokusil postup mezi elitní čtveřici. A tak vyhlásil letošní sezónu jako poslední pokus k cestě na výsluní. Svůj boj započal na Hopman Cupu, který však slouží spíše jen pro rozehrání. Přesto kladná bilance výher ze singlu této týmové soutěže jistě nebyla k zahození. Nadějné bylo i působení v Sydney, kde podlehl až ve čtvrtfinále Nalbandianovi. Zato na Australian Open přišlo zklamání. Ano, Fernando Gonzalez se na velké zápasy umí skvěle připravit, přesto byl Hewitt s pětisetovou porážkou v úvodním kole velmi nespokojen.

Minulý týden v San Jose nestačil v prvním kole Mardymu Fishovi. Ještě zvučnější jméno, James Blake, čekalo stále populárního Hewitta při startu nynějšího klání v Memphisu. První sadu Blake vyhrál, poté však dokázal Australan využít zdravotních indispozic soupeře, a duel otočil. Zcela suverénně si vedl proti dalším dvěma zdejším protivníkům, žádnou šanci nedal Guccionemu ani Christophe Rochusovi.

Andy Roddick zahájil rok v Abú-Zabí. Zde mu však pšenka nekvetla. Zato v katarském Dauhá se blýskl vynikajícími výkony. Kvartet soupeřů poslal ze hry ven, pouze Andy Murray ve finále zahrál lépe. Rovněž z Australian Open vyprovodil čtvero protivníků snadným způsobem, ve čtvrtfinále se nezalekl ani světové trojky Novaka Djokoviče. Na začátku čtvrté sady mu vyčerpaný soupeř utkání vzdal, v té době však již měl zápas ve své režii. Následně jej však přehrál Roger Federer. Před týdnem v San Jose nedokázal obhájit titul, v semifinále totiž uspěl pozdější vítěz Radek Štěpánek. V Memphisu už Roddick chce svého letošního prvního prvenství dosáhnout. Úvodní dvě kola zvládl s přehledem, proti Querreymu sice ztratil druhou sadu, nicméně nakonec utkání dotáhl do vítězného konce.

Současný šestý hráč žebříčku ATP, pochází z městečka Omaha ve státě Nebraska. Ve sbírce má shodné číslo turnajových vavřínů se svým věkem - šestadvacet. Premiérový triumf získal v Atlantě před osmi lety na antuce, většina dalších prvenství pochází z tvrdého povrchu. V roce 2003 opanoval US Open, tento úspěch však zůstává z hlediska grandslamu pohříchu osamocen. V Austrálii dokráčel na místním podniku velké čtyřky nejdále do semifinále.

Duel dvou bývalých světových jedniček jistě nabídne atraktivní podívanou. Zatímco Roddick si udržuje relativně stabilní příslušnost k absolutní světové špičce, pro Hewitta je působení v Memphisu jakýmsi obrozením. Bwin vysoce favorizuje Američana, když na Roddickovu výhru vypsal kurs 1.23, vítězství Hewitta je pak nabízeno v zajímavém kursu 3.73.

Reklama