Hlavní obsah

Šafářovou čeká neoblíbená soupeřka

Dámský podnik v mexickém Monterrey dnes pokračuje třetím hracím dnem. Jediný tenisový turnaj v tomto týdnu patřící do elitní kategorie, nabízí své čtvrtfinálové vstupenky. O jednu z nich svedou souboj Lucie Šafářová s Marií Kirilenkovou.

Článek

Lucie Šafářová spatřila světlo světa v Brně. Dvaadvacetiletá subtilní hráčka vlétla mezi špičku před čtyřmi lety, když ovládla klání v portugalském Estorilu. O pár měsíců později navíc nenašla přemožitelku ve Forest Hills, aby zde minulý rok svůj triumf zopakovala. Čtvrtý vavřín uzmula v Gold Coast 2006. Loni kromě výše zmíněného titulu prorazila pouze barcelonským čtvrtfinále, postupem mezi šestnáct nejlepších na OH v Pekingu, či skalpem dua soupeřek v Miami.

Novou sezónu odstartovala slibným účinkováním v Brisbane, odkud odjížděla coby čtvrtfinalistka. Nezklamala ani na Australian Open. Přesto skvěle rozehraný zápas třetího kola s Bartoliovou, jenž naprostým selháním v druhé polovině duelu ztratila, zamrzel. Česká reprezentantka po zisku úvodního setu získala hned další brejk k dobru, poté však z následujících dvanácti gamů uhrála jediný. Sebevědomí si opět posílila důležitým vítězstvím proti Carle Suarezové ve Fed Cupu. Další postup mezi osmičku nejlepších následoval v Memphisu, kde aktuální světová jednapadesátka podlehla talentované Němce Lisické. Přechod na antuku v Acapulcu se stal po porážce s Vinciovou pouhou epizodou, další mexické zastaveníčko v Monterrey dopadne už rozhodně lépe. Slaboučká Torres-Sandovalová však formu Šafářové vskutku neprověřila.

Rovněž Maria Kirilenková měla na posledním narozeninovém dortu dvaadvacet pomyslných svíček. Ruská kráska pochází z Moskvy. Její vstup na scénu bílého sportu přišel ještě v ranějším věku, nežli u Šafářové. Už v šestnácti letech se totiž podívala do třetího kola na US Open. V dalším roce si připsala finálovou účast v Hyderabadu. Před čtyřmi lety odjížděla z Pekingu s pohárem pro vítězku. Že na asijské půdě zahrát umí, potvrdila kalkatským vítězstvím dvě léta nazpět. Jednoznačně nejlepší období kariéry prožila zatím v uplynulém roce. Soul, Barcelona a Estoril; takový je výčet míst, majících shodnou vítězku pro rok 2008 - Marii Kirilenkovou. Za zmínku stojí ještě osmifinále z Melbourne.

Proti těmto úspěchům bilance v aktuálním roce vyznívá tristně. Kvůli zdravotním problémům odehrála až do začátku března pouhá tři utkání, během nichž působila na kurtu pokaždé spíše jako turistka. V Sydney, Australian Open i Dubaji odešla jasně poražena. Jestli výhra nad Marinou Erakovičovou z Nového Zélandu v rámci současného turnaje v Monterrey znamená návrat Kirilenkové na výsluní, se teprve ukáže.

Obě tenistky se utkali doposud čtyřikrát, pokaždé na tvrdém povrchu, a ve všech případech uspěla zástupkyně ruské tenisové školy. Šafářová navíc nezískala během kvarteta střetnutí na svou soupeřku jediný set. Dočká se tak vzájemná statistika prvního světlého zápisu sympatické Češky, nebo dnešní utkání přinese další radost Kirilenkové? Bwin vypsal na výhru Kirilenkové kurs 1.63, varianta triumfu Šafářové je ohodnocena kursem 2.14.

Reklama