Hlavní obsah

Oxford nebo Cambridge?

Opřete se s tikety do vesel. Na řece Temži dnes odstartuje již 155. ročník legendárního klání univerzitních osmiveslic Oxford – Cambridge. Kvality posádek prověří náročná trať dlouhá 4,25 míle. Loď Oxfordu obsadí nejtěžší posádka v historii. Obhájci prvenství váží v průměru 99,7 kilogramu a o více než jeden kilogram překonají vítěze z roku 2005.

Foto: www.david-sampson.com

Cambridgeská osma zavítá na pražské Primátorky.

Článek

Na vítězství osmiveslice Oxfordu můžete u Tipsportu sázet v kursu 1,35:1. K triumfu Cambridge bookmakeři nasadili kurs 2,77:1. Vsadit si můžete i na možnost, že obě posádky dojedou do cíle společně – se skvostným kursem 100:1. Nerozhodným výsledkem skončil závod v roce 1877. Tehdy prý výrazně vstoupil do děje rozhodčí, který v opilosti nedokázal při těsném dojezdu určit vítěznou posádku.

Prestižního souboje, který vítězům přinese slávu, se zúčastní řada zahraničních veslařů. V barvách Oxfordu se představí tři Američané, Chorvat, Nizozemec, Polák, Novozélanďan a jediný Brit Colin Smith. Tým Cambridge tvoří tři Britové, tři Američané, Australan a dvojnásobný medailista z mistrovství světa Kanaďan Rob Weitemeyer.

Tradiční závod osmiveslic se s výjimkou válečných let jezdí v Londýně od roku 1856 každý rok. Celkově vede Cambridge 79:74.

Reklama