Hlavní obsah

Tipérův tip: Dva tenisové zápasy z Roland Garros!

V pondělí nemůžeme tenisový pohled zaměřit jinam než do Paříže, kam směřuje zájem všech tenisových fanoušků…

Foto: CO

Tipérův blog

Článek

Tenis, Roland Garros

A.Bondarenko-Cibulková (25.05.2009 13:00)

Na třináctou hodinu je naplánován zápas ukrajinské hráčky Alony Bondarenkové (39.WTA) a světové dvacítky, slovenské hráčky Dominiky Cibulkové.Ačkoliv je Bondarenková níže postavenou hráčkou, jediný vzájemný zápas zvládla, když před rokem vyhrála na berlínské antuce solidně dotovaný turnaj v tiebreaku třetí sady.

I aktuální forma by měla být na straně Bondarenkové, která hrála minulý týden velmi dobře ve Varšavě. Na cestě do finále neztratila ani set, když vyřadila například domácí Domachowskou (92.) nebo Šarapovovou (127.). Ve finále však hodně překvapivě nestačila na Rumunku Alexandru Dulgheruovou (201.), které podlehla 6:7, 6:3 a 0:6…

Bondarenková hraje šestý antukový turnaj v řadě a měla by tedy mít anutku „v ruce“. Na skvěle obsazeném turnaji v Madridu si poměrně nečekaně ve druhé kole poradila se sedmou hráčkou světa Světlanou Kuzněcovovou a to 6:3 a 6:2! Ve čtvrfinále Bondarenkovou vyřadila světová jednička Safinová 4:6 a 3:6.

Dominika Cibulková je velkou nadějí slovenského tenisu. Aktuálně jí patří dvacátá příčka na světě, ale nemyslím si, že by byla v lepší formě než Bondarenková. Letos nemá ani zdaleka na antuce tolik odehráno jako Bondarenková. Na turnaji v Ponte Vedra Beach ji vyřadila ve čtvrtfinále Jelena Vesninová, ve vyrovnaném utkání 5:7, 7:6 a 3:6. Ve čtvrtfinále antukového turnaje v Charlestonu vzdala Cibulková ve druhém setu Jeleně Dementěvové. Na počátku května startovala Dominika na turnaji ve Stuttgartu, kde měla těžký los a její účast v Německu měla krátké trvání, neboť vyhrála pouze dva gemy a podlehla v úvodním kole Jankovičové 1:6 a 1:6.

Na zápas jsou vypsané téměř vyrovnané kursy – 1,75:1  – 1,85:1. Já věřím, že hůře na světovém žebříčku WTA postavená Bondarenková dnešní utkání zvládne a zvítězí v kursu 1,75:1.

Tipérův tip: vítězství Bondarenkové

O.Hernandez-I.Minář (25.05.2009 16:00)

Od šestnácti hodin by se měl na pařížských dvorcíh přestavit český hráč Ivo Minář (85. ATP) proti Španělovi Oscaru Hernandezovi (64. ATP). V kursovém sázení jde o peníze, takže národní cítění jde stranou a já více věřím Hernandezovi. Kurs je sice 1,42:1, nicméně bych vypsal Španěla ještě níže. Je favoritem, navíc Ivo Minář prohrál všechna tři vzájemná utkání, ať se hrála na jakémkoliv povrchu…

Oba dnešní soupeři mají antukové dvorce v oblibě, žádný z hráčů by tedy neměl mít v povrchu výhodu. Letos se na antuce „pohledem“ lépe dařilo Minářovi, který vyhrál turnaj v Barlettě (60 000 USD) a v Sofii (110 000 USD), ale byly to níže dotované a proto i hůře obsazené turnaje. Ač oba turnaje vyhrál, neporazil na nich ani jednoho hráče první světové stovky…

Ve dvou turnajích, které těsně předcházely French Open, neuspěl. V Mnichově jej vyřadil v prvním kole ve dvou setech Južnyj 3:6 a 6:7. V Kitzbühelu se překvapivě nedostal ani do hlavního turnaje, když jej v úvodním kole kvalifikace vyřadil Juan Ignacio Chela (197. ATP) 0:6 a 6:7.

Hernandez nemá letos turnajový triumf, například v Monte Carlu vyřadil Benneteaua (47. ATP) 6:4 a 6:4. V Estorilu vyřadil i světovou čtrnáctku Davida Ferrera poměrně hladce 6:2 a 6:4. Už dvakrát jej letos na antuce zastavil Novak Djokovič a to ukazuje, že Oscar Hernandez startuje na lépe obsazených turnajích, kde je výrazně lepší konkurence než na turnajích, kterých se účastní Ivo Minář.

Kursy jsou vypsány: 1,42:1 – 2,46:1 a já věřím, že Hernandez úlohu favorita zvládne.

Tipérův tip: vítězství Hernandeze

Reklama