Hlavní obsah

Tipérův tip: Tenisové zápasy na Roland Garros!

Tenisový turnaj v Paříži se pomalu posouvá do závěrečných kol a uplynulý víkend přinesl několik překvapujících výsledků, které zásadně velmi výrazně změnily pohled na favority mužské i ženské části Roland Garros!

Foto: CO

Tipérův blog

Článek

V sobotu se musel sklonit Novak Djokovič před Philippem Kohlschreiberem, který srbského hráče rychle vyprovodil z kurtu třikrát 6:4. Djokovič byl velkým favoritem nejenom tohoto zápasu (1,07:1), ale měl patřít mezi hráče, kteří by neměli chybět v boji o turnajový triumf… Djokoviče jsem sledoval na turnaji v Bělehradě a v Madridu a jeho hra se mi extra nepozdávala především proti slabším soupeřům, neboť vypadal jaksi bez chuti… Přesto se dokázal vždy v kritických chvílích zvednout a jeho výsledky nenapovídaly na nějakou herní krizi, kvůli které by měl mít s německým tenistou problémy…

Na antuce jej v posledních třech antukových turnajích zastavil Nadal (v Bělehradě nakonec Djokovič turnaj vyhrál). Ale především v Madridu měl Djokovič Nadala „na lopatě“, přesto v semifinále turnaje Nadal otočil nepříznivý stav utkání a vyhrál 3:6, 7:6 a 7:6…

Djokovič v Paříži v úvodních dvou kolech neprohrál ani set a dokonce Lapentti a Stakhovsky jej nedonutili v žádném setu jít „do koncovky“. Kohlschreiber měl za sebou ve druhém kole pětisetovou bitvu s Juan Carlos Ferrerem. Proto málokdo očekával porážku Djokoviče a navíc poměrne jednoznačnou!

Totální šok však přišel v neděli! Pětadvacátý hráč světa Robin Soderling „vypráskal“ z kurtu světovou jedničku a největšího favorita na vítězství Rafaela Nadala! Vypsaný kurs na výhru Nadala v tomto zápase nejlépe svědčí o míře překvapení – 1,02:1 rozhodně není kurs na předpokládaný vyrovnaný zápas… Na antuce spolu odehráli Nadal a Soderling dva zápasy a Švéd zatím neuhrál ani set. Před měsícem se oba hráči utkali na římské antuce a Nadal vyhrál jasně 6:1 a 6:0! Před ještě větší pohromou sázkaře zřejmě paradoxně zachránil „titěrný“ kurs, který zřejmě většinou nechali „ladem“:-). Zajímavé je, že Nadal prohrál po dvou letech set v Roland Garros a hned to byla taková pohroma… Naposledy prohrál set s Federerem ve finále 2007.

Nenápadně „proklouzl“ do čtvrtfinále i Rus Nikolaj Davyděnko, který hraje koncetrovaně a bez chyb. Jasně vyřadil Fernadna Verdasca, který mohl rovněž myslet na delší účast v Paříže než pouze na osmifinále. Samozřejmě nesmíme zapomenout na „znovuzrozeného“ Federera, kterému Soderling v Paříži velmi usnadnil jeho cestu za triumfem. Federer postoupil do osmifinále přes domácího Mathieau 3:1.

894 Federer-Haas

01.06.2009 12:30: 1,07 – 8,00

Roger Federer je velkým favoritem na vítězství celého turnaje. Šance mu ještě výrazně stoupla vyřazením Nadala. V osminále jej čeká Tommy Haas. Ten nehraje v Paříži vůbec špatně, na Federera by však stačit neměl, na druhou stranu vypsaný kurs na Rogera je „nulový“…

893 Robredo-Kohlschreiber

01.06.2009 12:30: 1,75 – 1,85

Skvělý zápas slibuje osmifinálový souboj mezi Tommy Robredem a Philippem Kohlschreiberem. Robredo se na antuce cítí jako ryba ve vodě a je mírným favoritem. Přesto bych se obával Kohlschreibera, který nejenom že vyřadil Djokoviče, ale hraje v Paříži v dobré formě! Na tipování těžký zápas, na druhou stranu jsou na oba hráč vypsané atraktivní kursy :-)

892 Del Potro-Tsonga

01.06.2009 14:30: 1,48 – 2,30

V souboji Del Potra s domácím Tsongou je favorizovaný Del Potro, který na antuce umí a v Paříži ještě neztratil ani set! Tsongovi vyhovují rychlejší kurty, ale na antuce se hodně zlepšil. Hraje doma a zápas nemusí být tak jednoznačnou záležitostí, jak by mohly napovídat kursy. V tomto zápase je reálné překvapení.

891 Monfils-Roddick

01.06.2009 16:00: 1,75 – 1,85

Zápas dalšího Francouze Monfilse s Andy Roddickem bude hodně atraktivní. Roddick má nálepku hráče, který na antuce neumí, ale v Madridu se mi hodně líbil. Osobně bych spíše favorizoval Roddicka, který by si mohl zkusit ve čtvrtfinále odvetu s Federerem za Madrid. Roddick má skvělou fazónu a věřím, že domácí Monfils ho nezastaví…

754 A.Murray-F.Gonzalez

02.06.2009 14:00 (ČF): 1.65 – 1.98

Andy Murray by mohl být „černým koněm“ Roland Garros, čeká jej však ve čtvrtfinále ve velké pohodě světová jednáctka Fernando Gonzales. „Trojka“ Murray není na antuce „úplně doma“, ale hodně se zlepšil. Jenže Gonzales bude tvrdým oříškem, vždyť v Paříži neztratil ani set. Na druhou stranu jedniným hráčem první světové stovky, který zkřížil Gonzalesovi cestu byl Hanescu (33.)

755 Davyděnko-Soderling

02.06.2009 14:00 (ČF): 1.55 – 2.15

V dalším čtvrtfinále se představí Nadalův „kat“ Robin Soderling. Možná by to mohlo svádět k sázce na Švéda, ale do cesty se mu postaví „sázkař“ Davyděnko. Ten hraje ve Francii fantasticky! Smetl 6:2, 6:2 a 6:4 nebezpečného Fernanda Verdasca a vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby si to Davyděnko rozdal ve finále o titul s Federerem. Pokud Rus udrží stejnou koncentraci, kterou zatím prokazuje, může myslet i na zisk trofeje. Hraje soustředěně a málo chybuje. Snad se v dalších zápasech neprojeví jeho občasná „nevyrovnanost“, výhodou pro sázkaře ovšem je, že podle turnajového „pavouka“ již nebudou na jeho soupeře vypsány vysoké kursy :-)

Reklama