Hlavní obsah

Augusta: Naše liga je nejsprostší v Evropě

PRAHA

Josef Augusta lamentování nad úrovní extraligy po turnaji Karjala nerozumí a nechápe, proč se raději český hokej nezaměří na vymýcení nečistých zákroků v extralize. Právě to považuje někdejší skvělý hokejista a bývalý trenér národního týmu za největší problém českého hokeje a píše o tom v komentáři pro Sport.cz. DĚNÍ V ČESKÉM HOKEJI OČIMA JOSEFA AUGUSTY.

Foto: Právo

Josef Augusta

Článek

"Po příjezdu z turnaje Karjala se strhl nevídaný povyk kolem naší nejvyšší hokejové soutěže. Že prý turnaj ve Finsku v plné nahotě ukázal, jakou má extraliga slabou úroveň a že by se z toho měly vyvodit důsledky nebo dokonce snížit počet týmů v soutěži. Mě osobně připadá, že se najednou strhlo zbytečně mnoho povyku pro nic.

Vždyť jsme na Karjale skončili druzí. Znamená to tedy, že v Rusku a Švédsku se tedy hraje ještě horší hokej? Tyto země přece na turnaji skončili ještě za námi. Na prvním dílu Euro Hockey Tour v Pardubicích náš tým porazil akorát Rusy až po nájezdech a skončil poslední a nikdo nic nekritizoval. Proto nynější hysterii nerozumím.

.:ANKETA:
Hraje se v extralize hodně nečistě?Hlasujte na konci článku

Podle mne se úroveň české extraligy oproti loňsku nebo předloňsku nijak nezměnila. Ale bohužel se nezměnil i jeden nepříznivý faktor, o kterém nikdo moc nemluví. Naše extraliga je totiž neskutečně nečistá, je tady spousta sekání, hákování, držení. A bohužel to není trend jen samotné nejvyšší soutěže, ale prostupuje celým českým hokejem už od mládeže.

Zřetelně je to vidět na hře mládežnických týmů, které se řežou hlava nehlava. Ale nejhorší dopad má nečistá hra  samozřejmě na extraligu. Když vidíte to neustálé faulování, tak je jasné, že se to negativně projevuje na celé hře a není tolik prostoru pro bruslení a kombinace, jak to bylo možné vidět v předešlých letech. Není se pak co divit tolika zraněným hráčům, jak to zažívá třeba Sparta.

Dalším nešvarem je pak simulování, to je přímo specialita naší ligy. Mám možnost sledovat německou, švédskou i finskou ligu a tam se hra přeruší jen, pokud některý hráč například dostane pukem do krku nebo do nechráněného místa. U nás dostane hokejista pukem do holeně a už se kácí k zemi.

Další věcí, kterou nikde v Evropě neuvidíte, jsou neustále diskuse s rozhodčími. To si hráči přece nesmějí dovolit, rozhodčí má být pro každého autoritou a ne aby poslouchal neustále nadávky a zdržoval se debatami s uraženými hráči, kterým se něco nezdá. Čeští rozhodčí musí přitvrdit, nesmí se bát trestat hráče bez ohledu na jméno nebo klub. Musí se nastavit jednotný metr, aby nikdo nemohl ničeho zneužívat.

Na rozdíl od některých hlasů si nemyslím, že by v extralize byli trenéři, kteří by nabádali své svěřence k některým likvidačním faulům. Jsou prostě určité typy hráčů, kteří vyznávají styl hrát agresivně. Ale i to jde v určitých mezích. Typickým příkladem je Radek Duda.

Duda je hráčem, který aby se dostal do varu, tak potřebuje hrát hodně do těla, u mantinelu a cítit fyzický kontakt. Za svého působení v extralize se ale občas utrhl "ze řetězu" a choval se jako blázen. A viděli jste ho teď v reprezentaci. Samozřejmě, že hrál do těla jak je zvyklý ale v rámci pravidel. A stejně hraje i v Rusku.

Jak se ta změna stala? Jednoduše, vycepoval jej k tomu trenér Vůjtek v Kazani. Všechno je to o přístupu trenéra k hráčům. Je třeba, aby se trenéři zaměřili hlavně na chování hráčů ve svém týmu a ne aby neustále kritizovali soupeře, jak hraje nečistě. Proč nepotrestají svoje hráče, když hrají sprostě? Tak jako třeba Litvínov neváhal ztrestat Proroka. Každý ať začne nejprve u sebe, jinak se nikam nepohneme."

Reklama