Hlavní obsah

Italům stojí v cestě do semifinále Ukrajina

Z úvodního debaklu proti Španělům se rychle vzpamatovali fotbalisté Ukrajiny. Tým trenéra Blochina od nešťastného zápasu nepoznal na šampionátu přemožitele a svou formu bude chtít potvrdit i v dnešním čtvrtfinále proti Italům.

Článek

Italové ale v Německu zatím neklopýtli ani jednou. Na reprezentaci, která na šampionát přicestovala krátce po vypuknutí skandálu v Sérii A, jako by starosti v Itálii vůbec nedolehly. Bez prohry vyhráli základní skupinu, ve které byla i Česká republika. Jediný gól vstřelily svěřencům trenéra Lippiho Spojené státy, které s Evropany remizovaly po bojovném výkonu 1-1; naši reprezentanti ani Ghaňané Italům gól nevstřelili a prohráli s nimi shodně 0-2. Vynikající obranu, která je tradiční zbraní squadry azzury, poté prokázali i v osmifinále, kde sehráli s Austrálií vyrovnaný zápas, ve kterém se diváci na první gól hodně načekali; rozhodla až přísně nařízená penalta těsně před koncem, kterou proměnil Totti, jehož tým odehrál druhou polovinu zápasu v deseti lidech. "Štve mě, když o nás lidé říkají, že prostě máme štěstí," rozčiloval se po těsné výhře kapitán Cannavaro. "Proti Austrálii jsme mohli šestkrát nebo sedmkrát skórovat, a stejně o nás tvrdí, že máme štěstí. To měla Austrálie, vždyť hráli v jedenácti proti deseti," dodal. Jeho tým nastoupí proti Ukrajině v pozměněné sestavě. Veterán Nesta má stále problémy s třísly a vyloučený Materazzi dnes nesmí hrát, proto bude větší zodpovědnost právě na Cannavarovi, vedle kterého se postaví Barzagli.

Italská obrana má dnes za úkol zastavit útok Ukrajiny, vedený hvězdným Andrejem Ševčenkem. Ostrostřelce, který v Sérii A dlouhých sedm let hájil dres AC Milán, samozřejmě velmi dobře znají a vědí, jakou představuje hrozbu. Stejně tak ale Ševčenko uznává kvality italské defenzivy. "Italská reprezentace je nabitá talentovanými hráči, z nichž mnozí jsou mými bývalými spoluhráči, proti kterým dnes nastoupím. Italové jsou favoritem, pro nás je ale důležité hrát jako tým a srdcem dohnat to, co ztrácíme na technice," prohlásil Ševčenko. Jeho tým se na šampionátu uvedl ostudnou prohrou 0-4 se Španělskem. "Bohužel jsme na začátku zaváhali, byl to totiž náš debut na mistrovství světa. Potom jsme si ale začali věřit," tvrdí Ševčenko, jehož tým se po debaklu se Španěly rychle oklepal; stejným poměrem potom porazil Saúdskou Arábii a po výhře 1-0 nad Tunisem se kvalifikoval mezi 16 nejlepších týmů. I v osmifinále vsadili Ukrajinci na defenzivu, která nedovolila Švýcarům vstřelit jediný gól, a tak Blochinovi hráči postoupili po penaltovém rozstřelu.

Podle bookmakerů je favoritem čtvrtfinálového souboje Itálie, na kterou vypsali kurs 1.55. Věříte, že Ukrajinci dokáží zaskočit favorizovaného soupeře? Potom si vsaďte na jejich postup, kurs je 3.80. A jestli jste se dosud nerozhodli, počkejte si do výkopu a potom začněte sázet live.

Reklama