Hlavní obsah

Řecko a Turecko se poperou o vítězství ve skupině

Bez větších problémů se na basketbalovém mistrovství světa probojovali ze základní skupiny hráči Řecka i Turecka. Dva neporažené týmy se dnes v posledním zápase ve skupině utkají o to, kdo v ní zvítězí.

Článek

V případě Řecka není velkým překvapením, že zatím nenašli přemožitele. Mistři Evropy přivezli do Japonska silný výběr, který jako obvykle spoléhá na svou vynikající obranu a týmové pojetí hry. Řekové mají velmi dobrou lavičku, žádný z hráčů proto svými statistikami příliš nevyčnívá, na rozdíl například od Německa nebo Číny, které spoléhají na své největší hvězdy. Rozjezd měli Jihoevropané velmi snadný - v prvním utkání je čekal velmi slabý Katar, který bez problémů přehráli 84-64. Proti Litvě už se Řekové nadřeli; dlouho sice vedli, uspěli ale až v prodloužení, po kterém zvítězili 81-76. Ještě větší drama přinesl souboj s Austrálií. Podceňovaní protinožci měli výhru na dosah, svěřencům trenéra Bergeauda se ale povedlo něco málo vídaného - trojkou deset vteřin před koncem srovnali stav na 69-69 a Zizis o osm sekund později stihl další trojkou rozhodnout utkání ještě před prodloužením. Bez nervů se potom neobešel ani čtvrtý zápas Řecka; proti Brazílii po třech čtvrtinách pohodlně vedli, Jihoameričané ale poslední část hry začali šňůrou 21-2. Závěr ovšem Evropané zvládli a zvítězili 91-80.

Když se před mistrovstvím mluvilo o favoritovi skupiny C, málokdo asi zmínil Turecko, které dostalo divokou kartu. Euroasijský tým odcestoval do Japonska bez dvou svých největších hvězd, Mehmeta Okura a Heda Turkogla, kteří hrají v NBA. I oni ale vsadili na týmovou hru a vyplatilo se jim to. Mužstvo, složené především z hráčů domácí ligy, čekali na začátku mistrovství Litevce; Macijauskas se sice zaskvěl 24 body, Turecko ale přesto dokázalo těsně vyhrát. Poté si poradilo i s Austrálií; prakticky vymazali Andrewa Boguta a na 24 bodů C. J. Brutona odpověděli znovu kolektivním výkonem, díky kterému zvítězili 76-68. Dalším těsným výsledkem skončil jejich souboj s Brazílií; nejlepší hráč hostů, rozehrávač Barbosa, neproměnil těsně před koncem ani jednu ze dvou šestek a stal se tak nešťastným hrdinou zápasu, který skončil 73-71 pro Turky. Ani v posledním zápase suverénní tým nezaváhal - nejslabšího soupeře skupiny z Kataru porazili 76-69.

V souboji dvou neporažených týmů je podle bookmakerů jasným favoritem Řecko. Vsadit si na něj můžete s kursem 1.30 a pokud mistrům Evropy opravdu věříte, vyzkoušet můžete i jejich výhru v handicapu 5.5 bodů s kursem 1.75. Myslíte si, že ve skupinu C vyhraje Turecko? Potom si vsaďte na něj, kurs je 3.20.

Reklama