Hlavní obsah

Kdo se probojuje do finále?

V semifinále MS v basketbale, které hostí letos Japonsko, se dnes odehrají obě semifinálová utkání. V jednom z nich se střetnou velcí rivalové a doposavad neporažení Argentina a Španělsko.

Článek

Jihoameričané přicestovali do Japonska ve svém tradičním složení, které známe z předchozích velkých turnajů. Tento zkušený výběr už dokázal vyhrát Olympijské hry a stát se vícemistry světa. Znovu se opírá o skvělého Manu Ginobiliho ze San Antonia, kterému se v uplynulé sezoně NBA zase až tak nedařilo, ale na zdejším turnaji už to je opět starý dobrý Ginobili. V současné době má průměr 15 bodů na zápas. Skoro stejně je na tom Luis Scola ze španělské Tau Ceramicy. Hvězdnou dvojici skvěle doplňuje Andrés Nocioni z Chicaga Bulls, který si drží necelých 13 bodů na utkání. Celkem mají Argentinci průměr 90 bodů na zápas s 57% úspěšností střelby.

Španělé mají nyní opravdu výbornou formu. Už neprohráli 16 utkání v řadě a věří si i dnes. "Známe Argentinu moc dobře, hodně hráčů hraje ve španělské lize, ale i o těch z NBA víme dost," řekl jeden ze španělských hráčů Carlos Jimenez. Kromě něj patří mezi hlavní opory týmu jistě Pau Gasol z Memphisu, který si zde drží skoro 22 bodů na jedno utkání. Dále Juan-Carlos Navarro z Barcelony nebo Rudy Fernandez z Joventut Badalona. V průběhu turnaje Španělé střílejí v průměru 93 bodů na zápas, což je velice podobné Argentincům a to samé platí i o úspěšnosti střelby, kterou mají jen o procento lepší.

Oba celky se až moc dobře znají, ale překvapivě velký rozdíl je v úspěšnosti vzájemných zápasů. Ta jasně hovoří pro Španěly, kteří proti Argentině vyhráli 16 z 18 utkání. "To ale určitě nebude mít na dnešní zápas žádný vliv," řekl trenér Argentiny Sergio Hernandez. Možná právě kvůli této úspěšnosti bookmakeři favorizují Španělsko s kursem 1.55. Na Argentinu nabízí společnost bwin hodnotu 2.40.

Reklama