Hlavní obsah

Mistry světa čeká klíčový zápas

Velké problémy začínají mít fotbalisté Itálie. Úřadující světoví šampioni mají po dvou zápasech kvalifikace na příští mistrovství Evropy jediný bod; pokud dnes doma neporazí Ukrajinu, s jejich postupem to bude hodně nahnuté.

Článek

Novému italskému kouči Donadonimu začínají krušné časy. Po svém předchůdce Lippim převzal tým, který dokázal to nejtěžší - vyhrát titul pro mistry světa. Italští fanoušci měli po mistrovství hlavu v oblacích a od svých hráčů očekávali, že budou vyhrávat jeden zápas za druhým. To se ale přepočítali. V úvodu kvalifikace na mistrovství Evropy v roce 2008 přivítali doma Litvu, se kterou jen remizovali 1:1. Další body potom ztratili ve Francii; v repríze finále mistrovství světa utrpěli prohru 1:3 a dostali se tak pod palbu kritiky. "Kdyby nás všichni respektovali, bylo by to pro nás lepší," prohlásil Donadoni, který začíná být pod tlakem. "Jsou lidé, kteří našim hráčům svým negativismem komplikují boje ve skupině," dodal. Dnešní utkání je pro squadru azzuru nesmírně důležité - pokud nezvítězí, špička tabulky skupiny B se jí nebezpečně vzdálí. "Musíme si vyhrnout rukávy a dát se do práce," prozradil jednoduchý recept na úspěch obránce Materazzi. "V týmu vládne správný duch a chceme svoji sílu prokázat stejně, jako jsme ji prokázali v Německu," dodal neslavně proslulý hráč. Proti Ukrajině si ovšem jeho tým bude muset poradit bez zraněného obránce Fabia Grossa a záložníka Perrotty, na druhou stranu se do mužstva vrací mistři světa Del Piero a Toni, kteří v prvních zápasech nenastoupili.

V minulém utkání narazila Itálie na Francii, která jí měla po mistrovství světa co oplácet. Dnes jsou na tom Donadoniho svěřenci podobně. Tým Ukrajiny se v Německu dokázal probojovat až do čtvrtfinále, kde zvítězil její dnešní soupeř 3:0. Na rozdíl od Itálie se ale Ukrajině vstup do kvalifikace vydařil. Na začátku září doma přivítala Gruzii a přestože hosté dlouho odolávali, nakonec prohráli 2:3. První z gólů svého týmu vstřelil hvězdný Andrej Ševčenko, jehož jméno se na Ukrajině v posledních dnech skloňuje ve všech pádech. Držitele Zlatého míče za rok 2004 totiž napadl virus, který mu dnes zabrání nastoupit. Nad jeho startem dlouho visely otazníky, podle posledních zpráv má ale stále teplotu 39 stupňů Celsia, a proto zůstal v Kyjevě, zatímco jeho spoluhráči odletěli do Itálie. Pro trenéra Olega Blochina je to nanejvýš nepříjemná zpráva. Ševčenkovi se sice v Chelsea zatím nedaří tak, jako dřív, pořád je ale hnacím motorem ukrajinského výběru, a Blochinovi se navíc už dříve zranili Rebrov s Rotanem.

Bookmakeři v důležitém zápase vysoce favorizují domácí Italy, na které vypsali kurs 1.35. Pokud věříte, že Ukrajina uhraje v Itálii alespoň bod, můžete si vsadit na neprohru hostů s kursem 2.72. A pokud se stále nemůžete rozhodnout, počkejte si do úvodního hvizdu a potom začněte sázet live.

Reklama