Hlavní obsah

Rozjetá Francie míří do Skotska

Ve velkém stylu rozehráli kvalifikaci na mistrovství Evropy 2008 dva soupeři, kteří se dnes utkají ve Skotsku. Domácí výběr se s Francií utká o vedení ve skupině B.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Fotbal - ilustrační foto

Článek

Francie ještě se Zidanem Zidanem v sestavě v létě téměř zopakovala svůj úspěch z roku 1998, kdy její hráči nad své hlavy zvedli trofej pro mistry světa. V penaltovém rozstřelu ale skončili jen stříbrní. Po Zidaneho to byl poslední reprezentační zápas jeho kariéry, do kvalifikace nastoupili reprezentanti země galského kohouta už bez něj. Ukazuje se ale, že Francii dorůstá generace, která dokáže vítězit i bez hvězdného záložníka. V prvním utkání si doletěli pro tři body do Gruzie, ve které byl zápas po gólech Maloudy a Sahy rozhodnut už po šestnácti minutách. Ještě důležitějšího vítězství ale dosáhli ve druhém utkání; v něm doma přivítali Itálii, kterou v odvetě za nepodařené finále porazili 3:1. Se šesti body ze dvou zápasů jsou nyní ve skupině druzí za Skotskem jen vinou horšího skóre. Dnes se pokusí dostat do čela tabulky, v čemž jim ovšem možná nepomůže několik důležitých hráčů. útočníka Louise Sahu trápí bolesti třísel, Sidney Govou si poranil kotník, obránce Gallas má zraněné stehno a k dovršení všeho si kapitán Patrick Vieira poranil při tréninku levý kotník. Trenér Domenech start Gallase, Vieiry a Sahy ještě v pátek odpoledne považoval za možný. "Visí nad nimi otazníky, ale nedá se vyloučit, že nastoupí," prohlásil Domenech, který už má pro všechny případy připravené náhradníky - Toulalana, Boumsonga a Anelku.

Reprezentanti Skotska se dnes v Hampden Parku pokusí o něco, co se jim nepodařilo už sedmnáct let. V roce 1989 v Glasgowě porazili Francii 2:0, od té doby ale se svým dnešním protivníkem čtyřikrát prohráli. Po dvou kvalifikačních zápasech by mohli mít dost sebevědomí na to, aby si dnes troufli na tři body. V úvodu kvalifikace přivítali svěřenci trenéra Waltera Smithe slabé Faerské ostrovy, které deklasovali 6:0. Po povinném vítězství odcestovali do Litvy a domácí, kteří předtím dokázali remizovat v Itálii, porazili 2:1. To rozhodně nejsou nejsilnější soupeři ve skupině, trenér Francouzů ale tyto výsledky nepodceňuje. "Skotští hráči nám budou dělat problémy, budou nebezpeční od začátku do konce. Faerské ostrovy porazili 6:0, což se nám nepodařilo," prohlásil Domenech. Jeho skotský protějšek se Francouzů nebojí, své hráče ale varuje před příliš defenzivní hrou. "Všichni víme, jak jsou silní. Musíme ale myslet na to, že jestli chceme něco dokázat, budeme muset útočit," prohlásil Smith. Ani on dnes na trávník nepošle nejsilnější sestavu. Útočník Celticu Kenny Miller nesmí nastoupit kvůli trestu, do útoku proto Smith zřejmě pošle dvojici Boyd - McFadden; hrát nebude ani záložník nigel Quashie, který si poranil kotník, Graeme Murty, Gary Naysmith a Kevin McNaughton.

Přestože Skotové hrají na své půdě, v dnešním utkání jim bookmakeři příliš nevěří; na výhru domácího výběru vypsala společnost bwin vysoký kurs 5.25. Na remízu si můžete vsadit s kursem 3.50 a jestli věříte ve výhru favorizované Francie, využijte kursu 1.60 na její vítězství

Reklama