Hlavní obsah

Vylepší si Berdych bilanci s Nadalem?

Dvakrát po sobě získal cenný skalp Rafaela Nadala český tenista Tomáš Berdych. Dnes má šanci získat ho potřetí, světovou dvojku mu do cesty nyní poslal los turnaje v Madridu.

Článek

Český hráč na hvězdně obsazeném turnaji s dvoumilionovou dotací znovu dokazuje, že ho závěr letošní sezony zastihl ve skvělé formě. Berdych to naznačil už v Kanadě kde v osmifinále vyřadil právě Nadala; po výhře 6-1 3-6 6-2 sice vypadl s Gasquetem a poté v Cincinnati v prvním kole s Robinem Soderlingem, na US Open se ale znovu zvedl a vypadl až ve čtvrtém kole, kde nestačil na skvěle hrajícího Jamese Blakea. Rostoucí formu potvrdil i v Davisově poháru, ve kterém proti Nizozemcům vyhrál obě dvouhry a navíc zvítězil i ve čtyřhře. V indické Bombaji mohl o týden později dokonce dosáhnout na první letošní titul, v dramatickém finále ale podlehl Tursunovovi 3-6 6-3 6-7. Při svém návratu do Evropy vydržel tři kola; ve Stockholmu znovu nestačil na Soderlinga. Ve španělském Madridu měl první kolo čas na odpočinek, jako jedenáctý nasazený měl volný los. Ve druhém kole si poradil s Argentincem Callerim 7-6 6-3 a identickým výsledkem skončil i jeho další zápas, ve kterém vyřadil Američana Andyho Roddicka.

Berdychův dnešní soupeř, domácí Rafael Nadal, zažívá na své poměry špatné časy. Hráč, který v první polovině sezony vyhrával jeden turnaj za druhým, se celkového vítězství naposledy dočkal na French Open. Na trávě si vedl o dost lépe než v minulých letech, ve Wimbledonu dokonce došel až do finále, v něm se ale radoval Roger Federer. Nadalovi se poté nedařilo ani na severoamerických betonech; v Torontu vypadl ve zmiňovaném utkání s Berdychem, se Cincinnati se rozloučil ve čtvrtfinále po porážce s Ferrerem a na US Open se dostal znovu "jen" do čtvrtfinále, v němž prohrál s Rusem Južnym. V cestě za dalším titulem ho přibrzdil zraněný kotník, kvůli kterému vynechal turnaj v Pekingu; už uzdravený vyhrál obě své dvouhry v souboji Davisova poháru proti Itálii. Na okruhu ATP se znovu objevil až za tři týdny. Ve Stockholmu sice v prvním kole porazil Raemona Sluitera, ve druhém ho ale zastavil Berdychův přemožitel Soderling. V Madridu, kde obhajuje loňský titul, Nadal svým soupeřům zatím příliš šancí nedal; po prvním volném kole porazil ve druhém Američana Fishe 6-4 6-2 a v dalším Tommyho Haase 6-4 6-3.

Berdych se s Nadalem potkal na kurtu už třikrát. Poprvé se radoval Španěl, který na antuce v Bastadu zvítězil 2-6 6-2 6-4. Loni v Cincinnati mu to ale Berdych oplatil a vyhrál 6-7 6-2 7-6 a v Torontu strhl letos bilanci na svoji stranu. Bookmakeři přesto považují za jasného favorita Nadala, na kterého vypsali kurs 1.30. Myslíte si, že Berdych porazí světovou dvojku potřetí v řadě? Potom si vsaďte na českého tenistu, kurs je 2.92.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas pomohl Carolině k výhře

Český hokejista Martin Nečas se podílel asistencí na výhře Caroliny na ledě New Yorku Islanders 3:2. Hurricanes tak už vedou sérii prvního kola play off NHL už 3:0.
NačítámNačíst další články