Hlavní obsah

Startuje Pohár FIFA, španělské mistry Evropy čekají Novozélanďané

V Jihoafrické republice startuje Pohár FIFA, ve svém úvodním utkání se španělští mistři Evropy v Rustenburgu utkají s reprezentací Nového Zélandu. Pro pořadatelskou zemi je to generálka na mistrovství světa, které bude příští rok hostit. Zbývajícími celky ve skupině A jsou Irák a domácí výběr.

Článek

Turnaji, na němž se utkávají mistři světa s šampióny jednotlivých konfederací, roste prestiž. Nyní fanoušci budou sledovat už osmý ročník a po loňském galapředstavení jsou Španělé jedním z favoritů. Dalším jsou Brazilci, kteří obhajují vítězství. Před čtyřmi lety v Německu zdolali ‘Kanárci‘ ve finále Argentinu.

Španělé v posledních letech dominují evropské fotbalové scéně, od roku 2006 neprohráli už 32 utkání v řadě. Pokud neprohrají na turnaji úvodní tři zápasy, vyrovnají navíc světový rekord. Ten drží Brazilci z let 1993-96.

Trenér Španělů Vincente del Bosque přivezl do JAR špičkový kádr, v němž nechybí nejlepší hráč evropského šampionátu Xavi, útočníci David Villa a Fernando Torres ani kapitán Arsenalu Cesc Fábregas. Zdravotní komplikace neumožnily odcestovat opoře Barcelony Andrésu Iniestovi.

Kapitán Novozélanďanů Nelson je zraněný

Novozélanďané nemohou počítat se službami svého kapitána Ryana Nelsona. Obránce Blackburnu si poranil lýtkový sval a start na prestižním turnaji musel oželet. Kouč Herbert spoléhá zejména na krajánky z americké Major League Soccer.

Hraje se o velké peníze, turnaj je dotovaný částkou 12,5 miliónů eur (přibližně 332,5 miliónu korun). Vítěz by si měl odvézt 2,7 miliónu eur, poražený finalista 2,3 miliónu. Reprezentace, které nepostoupí ze základní skupiny, získají po miliónu.

Na vítězství Španělska si můžete vsadit v kursu 1,09, na výhru Nového Zélandu vypsali bookmakeři Tipsportu kurs 15. Pokud očekáváte remízu, je k dispozici kurs 8.

Reklama